Αρχική Ελλάδα Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός...

Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (15Αύγουστος 2012)

Για τρίτη συνεχή χρονιά,  το φετεινό 15Αύγουστο, θα χτυπήσει στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, η «καρδιά» του Ποντιακού Ελληνισμού. Την πανηγυρική θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ενώ έχει συρρεύσει πλήθος Ποντίων από την Ελλάδα, την Ρωσία, χώρες της πρώην ΕΣΔΔ κ.α.

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μΧ), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με…».

Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 στην Παναγία Σουμελά, πραγματοποιήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον 15Αύγουστο του 2010

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.