Αρχική Οικονομία Ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μείωση των κατώτατων μισθών

Ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μείωση των κατώτατων μισθών

Ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μείωση των κατώτατων μισθών / ημερομισθίων από τα επίπεδα που είχαν καθοριστεί στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αμείβονται βάσει των κλαδικών / ομοιοεπαγγελματικών / τοπικών συμβάσεων που προβλέπουν υψηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους από αυτές τις ΕΓΣΣΕ.Αυτή είναι η βασική θέση του ΣΕΤΕ που θα κατατεθεί στην αυριανή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του διαλόγου για τις εργασιακές σχέσεις. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, ουδέποτε ο τουρισμός, άρα ούτε και ο ΣΕΤΕ, συμμετείχε στις συζητήσεις για την κατάρτιση των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατά συνέπεια, οι ευθύνες για το στρεβλό εργασιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και ισχύει μέχρι σήμερα, βαρύνουν τους κατά καιρούς συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ.
 
Ο ΣΕΤΕ, ως πολύ πρόσφατα αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος, υποστηρίζει την ανάγκη επανατοποθέτησης των εργασιακών σχέσεων σε ένα νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο για την οικονομία που χρειάζεται η χώρα μας. Η θέση του ΣΕΤΕ, όπως είχε κοινοποιηθεί στις αρχές του χρόνου (Υπόμνημα ΣΕΤΕ προς τον Πρωθυπουργό & Δελτίο Τύπου ΣΕΤΕ – 09.01.12), είχε επισημάνει την ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων. Ειδικά για τον τουριστικό τομέα, όπου παρατηρούνται κατά περίπτωση σημαντικές αποκλίσεις στις κλαδικές / ομοιοεπαγγελματικές / τοπικές συμβάσεις σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ, είχε προτείνει την επανεξέταση των κλαδικών συμβάσεων (και όχι της ΕΓΣΣΕ) και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Πρότεινε επίσης την μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε συνδυασμό με την εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, της ηλεκτρονικής κάρτας παρακολούθησης εργασίας και την πληρωμή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπέζης με σκοπό την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
 
Το ενδιαφέρον του τουριστικού τομέα επικεντρώνεται στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πραγματικά ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.