Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, προέβη στη ακόλουθη δήλωση: Παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον αλλά και δικαιολογημένη ανησυχία τις πολιτικές εξελίξεις πού ακολουθούν τις πρόσφατες γενικές βουλευτικές εκλογές. Είναι προφανές ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας δεν είναι εφικτός, όπως δεν είναι αποδεκτά τα όποια πολιτικά παιγνίδια γύρω από αυτόν πού δεν εντάσσονται στην έννοια της δοθείσης λαϊκής νομιμοποίησης. Συνεπώς, μόνη διέξοδο αποτελεί η εκ νέου άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία υπό το φώς των μετεκλογικών εξελίξεων πού αναδεικνύουν το μέγεθος του πολιτικού μας προβλήματος.
Ο ελληνικός λαός, μετά την ουσιαστική πολιτική κάθαρση πού ήδη επέβαλλε με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει τώρα να κληθεί με την σοφία του να δώσει τέρμα στην παρατεινόμενη αβεβαιότητα και να διαμορφώσει τέτοιους συσχετισμούς πού να μπορούν αξιόπιστα και με ασφάλεια να ξαναφέρουν τη χώρα σε σταθερή τροχιά.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει επίσης το πώς εννοεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αφού είναι σαφές ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός δεν συμβαδίζει με την αθέτηση των υποχρεώσεών μας έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας και την συγκρουσιακή αντιπαράθεση μαζί τους. Η πρόσφατη κινητικότητα του Ευρωπαϊκού Νότου, πού δημιουργεί κάποιες συνεργειακές ελπίδες,, δεν μας απαλλάσσει από αυτές μας τις υποχρεώσεις πού είναι παρούσες και αδήριτες ενώ οι όποιες ευρωπαϊκές εξελίξεις μακρές κι αβέβαιες και δεν εγγυώνται ούτε το πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ούτε το πώς θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πού αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τα πολιτικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με τη σειρά τους, έχουν την υποχρέωση, μέσω των προτάσεών τους, να εξηγήσουν ξεκάθαρα κι αναλυτικά στον λαό το εάν προτίθενται να τηρήσουν τις συμβατικά ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας έναντι των πιστωτών τους όπως και την βάση της όποιας πιθανής επαναδιαπραγμάτευσής τους προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος με εκείνο των όρων του Μνημονίου. Να εξηγήσουν ακόμα το πώς περιμένουν να ξαναθέσουν άμεσα σε λειτουργία την μηχανή της πραγματικής οικονομίας και να ξανακτίσουν την αξιοπιστία της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα. Τέλος, να εξηγήσουν εκ των προτέρων με τι σύγχρονους και μόνιμους μηχανισμούς προτίθενται να διαχειρισθούν τις δημόσιες υποθέσεις και κατά πόσο πιστεύουν σε διακομματικές συνέργειες πού εκ των πραγμάτων εξασφαλίζουν μεγαλύτερη λαϊκή νομιμοποίηση διευκολύνοντας ταυτόχρονα την υλοποίηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών πού έχει ανάγκη η χώρα.
Πρέπει τώρα πια να αποφασίσουμε ότι η τιμωρητική διαδικασία τελείωσε και ήδη πρέπει να δώσει τη θέση της στην διαδικασία της ευπρόσωπης αλλά και στιβαρής οργάνωσης της διακυβέρνησης της χώρας. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα συμβάλλει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια πού είναι ιστορικά αναγκαία για να αποτραπεί ο ορατός όσο και άμεσος κίνδυνος της πλήρους οικονομικής της κατάρρευσης και της συνακόλουθης διεθνούς της απομόνωσης.