Αρχική Εκδηλώσεις Αυστραλία: Νέες συγκεντρώσεις υποστήριξης της Ελλάδας

Αυστραλία: Νέες συγκεντρώσεις υποστήριξης της Ελλάδας

Πολλές οι δυσκολίες για τους Έλληνες οικονομικούς μετανάστες

Αυστραλοί και Έλληνες προγραμματίζουν συγκεντρώσεις την Παρασκευή, έξω από τα ελληνικά προξενεία της Μελβούρνης, του Σίδνεϊ και της Αδελαίδας, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό.

Η συγκέντρωση, στις δώδεκα το μεσημέρι, θα γίνει για να επιδοθεί «μαζικά» το «ψήφισμα αλληλεγγύης» στα ελληνικά προξενεία.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι της ομογένειας και συνδικαλιστές από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα στην Αυστραλία, προωθούν αυτή την κοινή δήλωση για στήριξη των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργατών και των ευρέων στρωμάτων του ελληνικού λαού.

Στο μεταξύ, σε άρθρο της η εφημερίδα The Sydney Morning Herald αναφέρει ότι «έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων, οι οποίοι, εξαιτίας της οικονομικής απόγνωσης, μεταναστεύουν στην Αυστραλία ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες ή για οικογενειακούς λόγους».

Τα επίσημα στοιχεία, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, αποκαλύπτουν ότι η «κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε την προηγούμενη χρονιά 831 Αυστραλούς υπηκόους, που διαβιούσαν στην Ελλάδα, να επιστρέψουν στην Αυστραλία», ενώ οι ελληνικές κοινότητες «κατακλύζονται από τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα απεγνωσμένων Ελλήνων που επιθυμούν να μεταναστεύσουν και ενημερώνονται ότι η τουριστική βίζα απαγορεύει στους επισκέπτες τη δυνατότητα εργασίας, ενώ ακόμα και η βίζα για οικογενειακή επανένωση αργεί πλέον να εγκριθεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας «το δεύτερο εξάμηνο του 2011 εκδόθηκαν 97 βίζες για οικογενειακή επανένωση σε σύγκριση με 119 που εκδόθηκαν το 2010 συνολικά, ενώ 13 Έλληνες έγιναν αποδεκτοί ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες και 30 με προσωρινή βίζα εργασίας το δεύτερο μισό του 2011 σε σύγκριση με 14 βίζες για εξειδικευμένους επαγγελματίες και 40 για προσωρινή εργασία το 2010».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Έλληνες εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και να εργασθούν ως οδηγοί ταξί.

Σύμφωνα με τον ομογενή επιχειρηματία Ηρακλή Κατσιαμπάνη, ιδιοκτήτη εταιρείας ταξί, που είχε την πρωτοβουλία, έχουν δείξει ενδιαφέρον χιλιάδες Έλληνες και έχουν υποβληθεί πάνω από 700 αιτήσεις.

Προφανώς όμως υπάρχει πρόβλημα με την εξασφάλιση βίζας από την Αυστραλία και έτσι δεν αποκλείεται η όλη προσπάθεια να ναυαγήσει. Ο κ. Κατσιαμπάνης διαμαρτύρεται ότι το αυστραλιανό προξενείο στην Αθήνα, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους. Εκφράζει, επίσης, την απορία του γιατί Ελλάδα και Αυστραλία δεν έχουν υπογράψει ακόμα συμφωνία για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας.

«Αν δεν γίνει κάτι», είπε, «θα με υποχρεώσουν να φέρω οδηγούς ταξί από την Τουρκία, την Ιρλανδία και την Κύπρο που έχουν τουριστική συμφωνία με την Αυστραλία με δικαίωμα εργασίας».

Ανεπισήμως, από αυστραλιανής πλευράς, υποστηρίζεται ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει υπογραφεί «γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες».

Πηγή: www.voria.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.