Αρχική Έκτακτα Γεγονότα Η πόλη όχι μόνο θα παραμείνει όρθια, αλλά σε ότι περνά από...

Η πόλη όχι μόνο θα παραμείνει όρθια, αλλά σε ότι περνά από το χέρι μας θα γίνει καλύτερη, τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων

O Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος ΚαμίνηςΙστορικά κτίρια, χώροι μνήμης και πολιτισμού μπήκαν στο στόχαστρο αυτών που καλλιεργούν τα χάος. Οι βανδαλισμοί στην Αθήνα συγκρίνονται σε μέγεθος με εκείνους το Δεκέμβριο του 2008 , δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και τόνισε «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάμψει το ηθικό των πολιτών της Αθήνας. Η πόλη όχι μόνο θα παραμείνει όρθια, αλλά σε ότι περνά από το χέρι μας θα γίνει καλύτερη».

Δηλώσεις δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη για τις καταστροφές στην Αθήνα

Σχόλιο για τις καταστροφές:

«Είναι σαφές πια ότι κάποιοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις καταστροφές στην πόλη, ως μοχλό αποσταθεροποίησης. Δυστυχώς, οι ζημιές στις υποδομές της πόλης και τα εμπορικά καταστήματα, μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του Δεκεμβρίου του 2008. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εισήλθε στο στόχαστρο εκείνων που καλλιεργούν το χάος, ο Πολιτισμός και η ιστορική μνήμη της Αθήνας. Σημαντικά νεοκλασικά κτίρια και χώροι μνήμης, πραγματικά στολίδια της πόλης, παραδόθηκαν στις φλόγες. Δεν θα τους κάνουμε όμως τη χάρη. Δεν πρέπει να πετύχουν να καμφθεί το ηθικό των πολιτών της Αθήνας. Η πόλη αυτή όχι μόνο θα παραμείνει όρθια, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να γίνει καλύτερη από ποτέ».

Αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών:

«Όλο το δυναμικό του δήμου Αθηναίων βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές της πόλης. Πρώτος στόχος ήταν να απομακρυνθούν τόνοι μαρμάρου και πέτρας, καθώς και αυτοσχέδια οδοφράγματα, από τους δρόμους, ώστε από νωρίς το πρωί να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία. Και τα συνεργεία του δήμου το πέτυχαν. Παράλληλα, από ειδικά κλιμάκια έχει αρχίσει η αποτίμηση των ζημιών στην υποδομή της πόλης, και όπου είναι εφικτό η άμεση αποκατάσταση, κάτι που όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα».

Μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες

«Έχουμε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας. Μετά τη καταγραφή των ζημιών, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μέτρα ανακούφισης για τις πληγείσες, από τα επεισόδια, επιχειρήσεις.

Ο ρόλος της αστυνομίας

«Οι αστυνομικές αρχές έχουν σωρεύσει, χρόνια τώρα, πολύτιμη εμπειρία και δεν είμαι από εκείνους που υποκύπτουν στην εύκολη κριτική. Ζήτησα να είμαι παρών στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να έχω πληρέστερη εικόνα για το πώς πρέπει να κινηθούν τα συνεργεία του δήμου. Το αίτημά μου δεν έγινε δεκτό, αυτό όμως πλέον δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να διδασκόμαστε από τα μαθήματα του παρελθόντος, ώστε να μην επαναλαμβάνονται. Η Αθήνα και οι πολίτες της, είτε διαδηλώνουν είτε όχι, δεν το αντέχουν άλλο».

Η υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης

«Το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα σείεται συθέμελα σήμερα, καταδεικνύει πόσο σημαντική ήταν η χθεσινή ψηφοφορία. Πρόκειται για μία συμφωνία που καθιστά την Ελλάδα φτωχότερη, την κρατά όμως ζωντανή. Αποφεύχθηκε ο ξαφνικός θάνατος, όχι ο θάνατος. Άρα το πολιτικό σύστημα οφείλει στους πολίτες, οι μεγάλες θυσίες τους να αποδώσουν καρπούς».

Πολύ σημαντικές ζημιές σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και βασικές αστικές υποδομές της Αθήνας, καταγράφει ο πρώτος απολογισμός των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην πόλη από τα χθεσινά επεισόδια.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση:
93κτίρια της Αθήνας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μερικά εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας
•Στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς εντοπίζεται η πλειονότητα των κτιρίων και εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές
• Η υπηρεσία καθαριότητας συνεχίζει να συλλέγει μεγάλες ποσότητες σπασμένου μαρμάρου και πέτρας από δρόμους και πεζοδρόμια, που υπολογίζονται σε περίπου 40 τόνους.
• Οι αστικές υποδομές(παγκάκια, πεζούλια, παρτέρια κλπ)στην πλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
Εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται και σε άλλες υποδομές της πόλης (κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίων, σχάρες υδάτων κλπ).

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
1. Σταδίου 19-21
Διώροφο διατηρητέο κτίριο. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε την περίοδο 1870-1881σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ernest Ziller (1837-1923) σε νεοκλασικό ρυθμό. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο«ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944),από τις πρώτες χρήσεις του οπλισμένου σκυροδέματος. Το 1982 απέκτησε δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα«Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου.
2.Μέγαρο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,Πανεπιστημίου37 και Κοραή 10
Πενταόροφο διατηρητέο κτίριο που οικοδομήθηκε την περίοδο 1928- 1934 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη (1894-1961),απόφοιτου της Γαλλικής Ecoledes Beaux –Arts. Η μορφολογία του συνδυάζει μοντέρνο κλασικισμό με αρχαΐζοντα γεωμετρικό διάκοσμο της Art Deco.Καταστράφηκε το ισόγειο που στεγάζει υποκατάστημα της ALPHA BANK.
3.Μέγαρο Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41
Διατηρητέο κτίριο με ομώνυμη στοά. Το αρχικό κτίριο οικοδομήθηκε το 1897 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944)και συμπληρώθηκε σε βάθος προς την οδό Σταδίου, το 1918 από τον ίδιο.
4. Πανεπιστημίου45 και Πεσμαζόγλου
Πρόκειται για πενταόροφο κτίριο(πρώην κτήριο της Λαϊκής Τραπέζης) με δύο υπόγεια, που οικοδομήθηκε το 1927, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1863-1937) που θεωρείται αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της υστεροκλασικής περιόδου, με πληθώρα έργων του κυρίως στην Αθήνα.
5. Αθηνάς 13-15 και Κακουργιοδικείου (Τράπεζα Κύπρου)
Τριώροφο διατηρητέο κτίριο με κεραμοσκεπή, νεοκλασικής ρυθμολογίας
6. Αθηνάς 16 και Βορέως 17 (Τράπεζα ALPHA BANK)
Διώροφο διατηρητέο κτίριο εκλεκτικιστικής μορφολογίας ,που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου/αρχέςτου 20ου αιώνα.
7.Ερμού 66
Διατηρητέο τετραόροφο κτίριο, μορφολογίας ύστερου κλασικισμού
8.Χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4
Ο κινηματογράφος στεγάζεται σε υπόγειο χώρο του κτιρίου, ιδιοκτησίας της «Εθνικής Ασφαλιστικής», που οικοδομήθηκε την περίοδο 1934-38,σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμ. Κριεζή και Αν. Μεταξά.(ΦΕΚ323/Δ/2001)
9.Σταδίου 6-8
Το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο και ένα διώροφο διατηρητέο κτίριο, ιδιοκτησίας Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου«Αγ. Ελένη» και Ασύλου Ανιάτων. Νεοκλασικής μορφολογίας, οικοδομήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.