Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε χθές στο Λαγονήσι με κοινή πρωτοβουλία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΑΕ και προεδρεύοντες τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και τον Υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων Σεΐχη Αλ Νταγιάν – υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Το Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού αφορά στους ακόλουθους τομείς:
Ενθάρρυνση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, διαφημιστικού υλικού και άλλου υλικού προβολής.
Διευκόλυνση της τουριστικής ροής μεταξύ των χωρών και ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων των δύο χωρών.
Ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ειδικότερα στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο τουρισμός υπαίθρου, ο πολιτιστικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός κ.α.
Συνεργασία στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του Φόρουμ είναι να αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και οι συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, ενέργειας, αεροπορικών μεταφορών, τραπεζών, περιβάλλοντος, ναυτιλίας και καινοτομίας.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αλιβιζάτου :
«Η Ελλάδα αποτελεί για τον Αραβικό κόσμο μια εξαιρετική πρόκληση για επενδύσεις και συνέργειες στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, λόγω της μοναδικότητας του ελληνικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της γεωγραφικής εγγύτητας . Στην Ελλάδα υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε συνδυασμό με: Μαρίνες, θεματικά πάρκα, γήπεδα γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές και σπα. Θα αναφερθώ και στην άρση του Καμποτάζ, μια εξέλιξη που δίνει την ώθηση που η κρουαζιέρα χρειάζεται για να αναπτυχθεί, ως τουριστικό προϊόν και να κατακτήσει τις ελληνικές θάλασσες. Η γενική εικόνα που προκύπτει από την υφιστάμενη διμερή τουριστική κίνηση είναι πολύ θετική και καταδεικνύει το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων στον τουριστικό τομέα.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η Ανάπτυξη και οι Επενδύσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Βασικός μοχλός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Τουρισμός.
Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, να δώσουμε τις ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις που χρειάζεται για να προχωρήσουμε με μια νέα δυναμική.
Οι κύριοι στόχοι είναι: Η αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής ακίνητης περιουσίας, η αναβάθμιση και ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω επενδύσεων, η περιφερειακή ανάπτυξη.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται ουσιαστικά και σε απόλυτο βαθμό από την πορεία του Τουρισμού.
Βούλησή μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε ορίζοντα εικοσαετίας υπό τις εξής προϋποθέσεις: Να προχωρήσουμε άμεσα σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και -ταχύρρυθμες διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας που είναι υψηλοτάτου επιπέδου από πλευράς παιδείας, επιστήμης, τεχνογνωσίας. Να προσελκύσουμε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και διεθνείς συνέργειες καθώς και να ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις, που στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις τις υψηλότερες προδιαγραφές που θα διασφαλίσουν βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, και μακροχρόνια απόδοση με σεβασμό στα χαρακτηριστικά τις ελληνικής φύσης. Επενδύσεις σε μοντέλα που διευρύνουν την τουριστική περίοδο και αμβλύνουν την εποχικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθυνόμαστε σε επενδυτές με όραμα και αφοσίωση στην ποιότητα».