Αρχική Έκτακτα Γεγονότα Τι λέει ο ΣΕΑ “Σχετικά με τη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και...

Τι λέει ο ΣΕΑ “Σχετικά με τη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την πυρκαγιά στο Ακροπόλ”

Τι λέει ο ΣΕΑ Σχετικά με τη κλοπή στην Εθνική ΠινακοθήκηΕίναι καιρός να αναλογιστεί τόσο η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, όσο και το σύνολο της κοινωνίας ότι τα πολιτιστικά αγαθά, και ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και είναι χρέος όλων μας να τα παραδώσουμε αλώβητα στις επόμενες γενιές, τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σχολιάζοντας την κλοπή της Δευτέρας 9, Ιανουαρίου, στην Εθνική Πινακοθήκη και την πυρκαγιά στο Ακροπόλ.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρει τα εξής:

Με λύπη του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι αναγκασμένος για ακόμη μια φορά να επισημάνει τα πιεστικά προβλήματα του τομέα πολιτισμού στη χώρα μας. Η κλοπή σημαντικών και αναντικατάστατων έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, και η πυρκαγιά στο ιστορικό κτίριο του «Ακροπόλ», δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για εφησυχασμό ή τυχόν παρερμηνείες:

Το πλέον σημαντικό ζήτημα για την προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πολιτισμού με εξειδικευμένο προσωπικό και η μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευσή του. Είναι πραγματικά σοκαριστική η είδηση ότι η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να λειτουργήσει με έναν μόνο νυχτοφύλακα υπάλληλο του ΥΠΠΟΤ! Ακόμη και τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν μόνο όταν υπάρχει το επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό φύλαξης και προστασίας και τηρούνται με προσήλωση οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των Μουσείων.

Θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αποτελεί ότι η φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να ανατίθεται παρά μόνο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ και για το λόγο αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security, με προσωπικό που δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εμπειρία, προσλαμβάνεται και εναλλάσσεται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, καθιστά κάθε σύστημα ασφαλείας διάτρητο.

Είναι αναγκαίο ακόμη να τονιστεί, σχετικά με τη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ότι σημαντικά κτίρια που έχουν κηρυχτεί μνημεία, όπως το Ακροπόλ, και  για την απόκτηση των οποίων δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα του ελληνικού λαού, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να λεηλατούνται και να παραδίδονται στις φλόγες. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η μελλοντική αξιοποίηση δεν αποτελούν άλλοθι για την κακομεταχείριση και την εγκατάλειψη που εδώ και χρόνια επεφύλαξε στο «Ακροπόλ» η επίσημη Πολιτεία.

Είναι καιρός να αναλογιστεί τόσο η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, όσο και το σύνολο της κοινωνίας ότι τα πολιτιστικά αγαθά, και ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και είναι χρέος όλων μας να τα παραδώσουμε αλώβητα στις επόμενες γενιές. Οι πολιτικές οριζόντιων περικοπών με τις «εφεδρείες», τις αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέτρα που απειλούν με ανεπανόρθωτες βλάβες την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να σταματήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.