Αρχική Εκθέσεις Διεθνής Τουριστική Έκθεση Βιέννης Ferien 2012

Διεθνής Τουριστική Έκθεση Βιέννης Ferien 2012

Η επιτυχία και τα αισιόδοξα μηνύματα της διεθνούς τουριστικής έκθεσης Βιέννης, που πραγματοποίηθηκε το διάστημα 12 – 15 Ιανουαρίου, αντικατοπτρίζεται τόσο στην αθρόα έλευση επισκεπτών που ανήλθε σε 150.000 περίπου, όσο και στην άνοδο που παρατηρήθηκε στις κρατήσεις.
Η Ferienmesse 2012, στην οποία συμμετείχαν 800 εκθέτες απο 70 χώρες, λειτουργεί ως βαρόμετρο κίνησης της προσεχούς τουριστικής περιόδου αλλά και ως σημαντικός δείκτης προτιμήσεων και τάσεων που διαγράφονται και ακολουθούν τα μηνύματα της αγοράς, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Γεν. Δ/ντής της μεγαλύτερης αλυσίδας τουριστικών Γραφείων της Αυστρίας (Verkehrsbüro – 120 Γραφεία) κ. Martin Bachlechner.

Η ζήτηση για διακοπές παρουσιάζει αύξηση. Το 74% των ερωτηθέντων Αυστριακών σε έρευνα του Verkehrsbüro,  πρόκειται να πραγματοποιήσει διακοπές ενώ στις εύρωστες οικονομικά ομάδες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 92 %.
Οι καλοκαιρινές διακοπές συνεχίζουν να έχουν ιδιαίτερη αξία για τους Αυστριακούς και ποσοστό 26% πρόκειται να δαπανήσει πάνω απο 2.000 € στις διακοπές του (δεν περ. διατροφή, αγορές, εκδρομές), ενώ ποσοστό 14% πρόκειται να δαπανήσει απο 1.500 έως 2.000 €. Οι διακοπές αναψυχής έρχονται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων με την Αυστρία να προηγείται, ενώ στις διακοπές στο εξωτερικό ακολουθούν Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Ελλάδα. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα trends του 2012, σημειώθηκε επίσης ότι ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή προορισμού είναι το θέμα της ασφάλειας. Σημειώνεται ότι το 2011, το κριτήριο «ασφάλεια» ήταν στην 4η θέση ακολουθώντας το κόστος, κλίμα, πολιτισμός. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έπαιξε ρόλο στο 10% των ερωτηθέντων.
Το φυσικό τοπίο και ο πολιτισμός ακολουθούν στη σειρά των κριτηρίων.

Ελληνική συμμετοχή
Το λιτό, λειτουργικό και ανοικτό περίπτερο της Ελλάδας απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και προσέλκυσε καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης πλήθος επισκεπτών που ενημερώθηκαν απο τους Έλληνες συνεκθέτες από Ρόδο, Κάρπαθο, προ του Άθω περιοχή, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Βόλο, Σκιάθο, Κρήτη (Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), Περιφέρεια Ιονίων (Κέρκυρα-Παξοί, Κεφαλονιά-Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο) και Attika Reisen .

Η προοπτική που διαγράφεται ως προς την πορεία της τουριστικής κίνησης, χαρακτηρίζεται προς το παρόν συγκρατημένη, σύμφωνα με δηλώσεις των Δ/τών των μεγαλύτερων διοργανωτών ταξιδίων – Tour Operator. Είναι γεγονός ότι η παρατεινόμενη αρνητική ειδησεογραφία για τη χώρα μας, έχει προκαλέσει στασιμότητα στις προκρατήσεις.
«Ενώ Τουρκία και Ισπανία, επωφελούνται από την περίοδο των προκρατήσεων (όπου ισχύουν ειδικές εκπτώσεις για οικογένειες), οι ενδιαφερόμενοι για Ελλάδα και Κροατία φαίνονται να είναι σε αναμονή για τυχόν εξελίξεις και κλείνουν αργότερα» – επεσήμανε ο Δ/ντής του Verkehrsbüro κ. Martin Bachlechner.
Εντούτις, οι Αυστριακοί Tour Operator, προσβλέπουν σε άνοδο των κρατήσεων τους επόμενους μήνες, καθώς έχουν επεκτείνει το ελληνικό τους πρόγραμμα (TUI, Thomas Cook, Rewe IΤS Billa Reisen).
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι αεροπορικές εταιρείες. Η Lauda air (Austrian Airlines) έχει αυξήσει τις πτήσεις της προς τους 19 ελληνικούς προορισμούς από 58 σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ η ανταγωνίστρια Fly Niki  από 40 σε 42 εβδομαδιαία.

Συνέντευξη τύπου Ιονίων Νήσων 12.01.2012

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ferienmesse, συνέντευξη τύπου των Ιονίων Νήσων, απο τον Περιφερειάρχη των Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου, και τους Δημάρχους Κέρκυρας και Ζακύνθου κ.κ. Τρεπεκλή και Μπαζίκη.
Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στους ιδιαίτερους δεσμούς των Επτανήσων με την Αυστρία, γεγονός το οποίο φαίνεται και στην εκτίμηση και  προτίμηση των Αυστριακών για τα νησιά του Ιονίου.
Ο Δ/ντής του ΕΟΤ Αυστρίας κ. Παναγιώτης Σκορδάς, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημαντική θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας στην Αυστρία, η οποία συγκαταλέγεται στους 5 δημοφιλέστερους προορισμούς.  Οι Αυστριακοί παρέμειναν, πιστοί στην Ελλάδα το 2011, καθώς περίπου 500.000 διάλεξαν  ελληνικούς προορισμούς για τις κύριες διακοπές τους.
Τη συνέντευξη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας Πρέσβης στη Βιέννη
κ. Θεμιστοκλής Δημίδης, παρακολούθησαν πλήθος αυστριακών δημοσιογράφων, ανταποκριτές και Διευθυντικά στελέχη των Tour Οperators.
Τόσο στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου όσο και στις άλλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την ελληνική παρουσία στην Έκθεση (ελληνική βραδιά, παρουσιάσεις ελληνικών μουσικών συγκροτημάτων στο ελληνικό περίπτερο και στις δύο σκηνές του εκθεσιακού χώρου), οι συνεκθέτες είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τους κυριότερους εκπροσώπους και επαγγελματίες του κλάδου και να συμφωνήσουν συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης για την προβολή των περιοχών τους και προώθηση των κρατήσεων.

Η ένταξη νέων προορισμών, όπως Βόλος – Πήλιο και Καλαμάτα – Μεσσηνία, στο πρόγραμμα αυστριακών αεροπορικών εταιρειών και διοργανωτών ταξιδίων, αντανακλούν το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Αυστρία για την περαιτέρω άνοδο της τουριστικής κίνησης προς Ελλάδα.
Επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Αυστριακών και δη στην πρώτη θέση όσον αφορά στον οργανωμένο τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξίζει να σημειωθέι ότι για τη χώρα μας, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες Τουρκία, Αίγυπτο και Κύπρο, υπάρχει μόνο καλοκαιρινό πρόγραμμα διακοπών.
Περίπου 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και μάλιστα με υψηλό ποσοστό επανεπισκεπτών. Παρά το μικρό μέγεθος του πληθυσμού της (8 εκατομ.), η Αυστρία συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα χωρών προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα και αναλογικά του πληθυσμού της στην πρώτη θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.