απλά δύο στοχευμένων περιοχών ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Παρέμβαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για την αναβάθμιση του συνόλου του Ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκο Σηφουνάκη και το Δήμαρχο Αθήνας, κ. Γεώργιο Καμίνη, αναφέρει τα εξής:
Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου σας με τίτλο «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εντάχθηκε η αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών Γεράνι και Μεταξουργείο στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.
Επικροτούμε φυσικά την πρωτοβουλία σας, αλλά οφείλουμε να σας επισημάνουμε, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ότι όλο το ιστορικό κέντρο έχει υποβαθμισθεί στα όρια της οικονομικής και κοινωνικής απαξίωσης εξαιτίας της αδράνειας και των παραλείψεων του κράτους τα τελευταία χρόνια. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα που συνδέονται ακριβώς με την απαξίωση της περιοχής και την έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας είχαν ως αποτέλεσμα την αμαύρωση της τουριστικής εικόνας του κέντρου της Αθήνας γεγονός που εξανάγκασε 11 ξενοδοχεία του κέντρου, καθώς και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις να διακόψουν τη λειτουργία τους. Ήδη ενόψει της χειμερινής περιόδου, και με δεδομένη την απραξία της πολιτείας, σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων του κέντρου αντιμετωπίζουν το δίλλημα της διακοπής της λειτουργίας των. Η ανάγκη επομένως για επανάκαμψη της κατοικίας και της οικονομικής δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο είναι στοιχειώδης προϋπόθεση εάν θέλουμε η πρωτεύουσα της χώρας μας να αποκτήσει εκ νέου την εικόνα μια οικιστικής και εμπορικής περιοχής και όχι εικόνα «γκέτο» όπως εμφανίζει σήμερα.
Γι’ αυτούς τους λόγους κρίνεται άκρως επιτακτική η αναβάθμιση ει δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του ιστορικού κέντρου και όχι απλά δύο στοχευμένων περιοχών. Ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος προτείνουμε την επέκταση των κινήτρων και των έργων και στις γειτνιάζουσες περιοχές, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να διαλάβουν το σύνολο του ιστορικού κέντρου. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι δημοσιονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, με την επέκταση των έργων στις γύρω περιοχές θα επιτύχετε οικονομίες κλίμακας και εξυγίανση περισσότερων χώρων με πολύ λιγότερες δαπάνες, προκειμένου να αποκτήσει το κέντρο ξανά την οικονομική και τουριστική σημασία του.
Άλλωστε ενδεικτικό της ανάγκης επέκτασης των όποιων μέτρων στο σύνολο της πληγείσας περιοχής του ιστορικού κέντρου είναι και το γεγονός ότι κανένα από τα 11 ξενοδοχεία που από πέρυσι ανέστειλαν την λειτουργία τους, δεν βρίσκεται στις προταθείσες προς αναβάθμιση περιοχές του Κεραμικού και της περιοχής Γεράνι. Η επιλεκτική και ως ένα βαθμό αυθαίρετη επιλογή των δύο συγκεκριμένων περιοχών ως αναβαθμιστέων, αν λειτουργήσει, θα δημιουργήσει κάποιες «περιοχές-οάσεις», οι οποίες θα επωφεληθούν πρόσκαιρα οικονομικά, αλλά πολύ σύντομα θα καταλήξουν και αυτές πάλι στον φαύλο κύκλο της υποβάθμισης, αφού θα βρίσκονται σε μια γκετοποιημένη, ερειπωμένη από κατοίκους και οικονομική δραστηριότητα, περιοχή του κέντρου της πόλης.