Αρχική Tourism Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ο Υπουργός...

Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας

UNWTO 2011 General Assembly in KoreaΠρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια εκλέχθηκε τη Κυριακή 9, Οκτωβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο Συνέδριο του ΠΟΤ (UNWTO) που πραγματοποιείται στη Gyeongju της Κορέας, 8 με 14 Οκτωβρίου, 2011.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την τιμή που κάνουν στην Ελλάδα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και στους στόχους που θέτει η ελληνική Προεδρία κυρίως σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του Τουρισμού απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
´´Αν θελουμε να φέρουμε τον κόσμο κοντά δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι όταν υψώνουμε τείχη αλλά όταν χτίζουμε γέφυρες. Η προσβασιμότητα είναι πολιτικό θέμα.  Σημαίνει να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και να του συμπεριφερόμαστε καλύτερα.  Η δουλειά μας είναι να αποκαταστήσουμε τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ζημιές που δημιουργούνται από τα νέα τείχη που χτίζονται. Στην Ευρώπη ειδικά πρέπει να δουλέψουμε για να αντιστρέψουμε αυτή τη σοβαρή απειλή´´.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι θα αποτύχει η προσπάθεια αυτή να έρθει ο κόσμος κοντά εάν δεν αυξήσουμε την προσβασιμότητα σημειώνοντας παράλληλα τι πρέπει να αναδεικνύονται οι διάφορες.
´´Ο τουρισμός δεν είναι να πάρεις το σπίτι σου σε ένα άλλο μέρος αλλά να βρεις ένα σπίτι σε ένα τόπο που σε εμπνέει. Για να συνεχίσουν όμως να εμπνέουν πρέπει να μείνουν διαφορετικά. Να σεβόμαστε τις διάφορες των άλλων´´.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμοί με τον Λευκορώσο ομόλογο του ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Κορέας κ. Τσοε Κουανγκ Σικ, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού θα επισκεφθεί αύριο το Αμπου Νταμπι προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Γερουλάνου στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Η.Ε.

Ο Τουρισμός θα καθορίσει τα χρόνια που έρχονται. Η ειρήνη και η ευημερία θα είναι συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε ο ένας τον άλλον. Πόσο γρήγορα μαθαίνουμε. Πως ό,τι κάνουμε σε ένα μέρος του κόσμου, οι αξίες οι οποίες μας καθορίζουν σε ένα μέρος του κόσμου, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή προς το καλύτερο, σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη. Ακόμα και οι πιο διορατικές οικονομικές θεωρίες του 19ου και 20ου αιώνα δεν μπόρεσαν να διανοηθούν τι μπορεί να συμβεί όταν όλος ο κόσμος έρθει πιο κοντά. Ο τουρισμός, τα ταξίδια, θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά από ποτέ μέσα στον 21ο αιώνα. Μισό αιώνα πριν, οι πρόγονοί μου ήρθαν να πολεμήσουν σε αυτή τη χώρα.  Δεν θα αγνοήσω αυτό το συμβολισμό. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε πάνω στην ιδέα πως μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον, πως ακολουθώντας μια κοινή πορεία, μπορούμε να ωθήσουμε τον κόσμο ολόκληρο, πιο μακριά και πιο γρήγορα από όταν πολεμούσαμε ο ένας τον άλλον. Αλλά για να μπορέσουμε να μάθουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε πιο αποτελεσματικά και με καλύτερες συνθήκες. Και πάνω σε αυτό χρειάζεται να γίνει δουλειά. Δεν θα αποτύχουμε στην προσπάθειά μας να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά και το κλειδί είναι να βελτιώσουμε την πρόσβαση και να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα.
Ο Τουρισμός δεν έχει να κάνει με τη μεταφορά του δικού μας σπιτιού σ’ ένα άλλο μέρος αλλά με την ανακάλυψη ενός νέου σπιτιού σε ένα μέρος που μας εμπνέει. Και για να συνεχίσουμε να βρίσκουμε την έμπνευση σε τοποθεσίες πρέπει να τις διατηρήσουμε διαφορετικές.  Πρέπει να μπορούμε να δημιουργούμε πλούτο μέσα από όλα όσα μας κάνουν υπερήφανους και όχι μέσα από όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία. Πρέπει να δουλέψουμε για να κάνουμε τις διαφορές μας διακριτές και παραγωγικές και αυτό δεν είναι απλά το σωστό, είναι και επικερδές.

Με την είσοδο νέων πληθυσμιακών ομάδων στην τουριστική βιομηχανία, περισσότεροι άνθρωποι θα ταξιδεύουν αναζητώντας τον πολιτισμό, τη φύση. Γι αυτό το λόγο, τη φύση και τον πολιτισμό έχουμε την υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε. Και δεν πρέπει να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των τειχών που ορθώνονται. Αν θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά δεν είναι δυνατόν να υπερηφανευόμαστε για τα τείχη που ορθώνουμε αλλά για τις γέφυρες που χτίζουμε. Η πρόσβαση είναι ένα πολιτικό θέμα. Κι έχει να κάνει με την προσπάθεια να καταστεί ο κόσμος αυτός ένα καλύτερο μέρος. Η δική μας δουλειά θα είναι να επιδείξουμε την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζημιά που τα τείχη αυτά προκαλούν. Ειδικότερα στην Ευρώπη πρέπει να εργαστούμε για να αντιστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση. Όλα αυτά επιδιώκουμε μαζί με τη γενική στρατηγική ατζέντα του Οργανισμού και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα διεκδίκησε την προεδρία του. Η στήριξή σας είναι για εμάς μεγάλη τιμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.