Αρχική Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας Τη θέσπιση ενός σταθερού και ξεκάθαρου φορολογικού περιβάλλοντος ζητά το ΞΕΕ

Τη θέσπιση ενός σταθερού και ξεκάθαρου φορολογικού περιβάλλοντος ζητά το ΞΕΕ

Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ΕλλάδοςΕάν μια  φορολογική μεταρρύθμιση στοχεύει κατά βάση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι καταδικασμένη να αποτύχει, τονίζει το ΞΕΕ.
Όπως επισημαίνεται, “Με μια πιο διεισδυτική εξέταση των αριθμητικών δεδομένων αποδεικνύεται ότι η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί, χωρίς να κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Δεν ευσταθεί η άποψη ότι οι φόροι που εισπράττονται στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Συχνά μετράμε λανθασμένα και διαφορετικά πράγματα. Οι φόροι εισοδήματος από την εργασία είναι χαμηλότεροι, αλλά αντισταθμίζονται με το παραπάνω από τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Το ΞΕΕ τονίζει πως
1. Δεν είναι εφικτό να αυξηθούν οι εισπράξεις των φόρων που βαρύνουν την εργασία στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που παραμένουν εν λειτουργία στη χώρα μας.
2. Για να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική και να προσελκύσει νέες επενδύσεις, ο βασικός φορολογικός συντελεστής επί των κερδών πρέπει να διαμορφωθεί ανάμεσα στο 15 και 20% για όλες τις νομικές μορφές επιχειρήσεων.
3. Οι συντελεστές του ΦΠΑ, θα πρέπει να μειωθούν. Επιπλέον, ο ΦΠΑ θα πρέπει να παραμείνει στο χαμηλότερο συντελεστή για όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα συμπεριλαμβανόμενης και της εστίασης, δηλαδή 6,5% ώστε  η χώρα, να μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική στην διεθνή τουριστική αγορά.
4. Εάν υπάρξει, για παράδειγμα, ένας ενιαίος «περιβαλλοντικός φόρος» για κάθε ακίνητο, ανάλογα με τη χρήση του, θα είναι εμφανής η επιβάρυνση του κάθε ιδιοκτήτη και το φορολογικό πλαίσιο θα είναι σαφές εκ των προτέρων για κάθε υποψήφιο επενδυτή.
5. Αποτελεί καθολικό αίτημα των παραγωγικών φορέων της χώρας μας η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που δε θα αλλάζει κάθε λίγους μήνες.
Επίσης προτείνει την ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με ένα κεντρικό ελεγκτικό σύστημα, η οποία, εκτός του ότι θα περιόριζε σε σημαντικό βαθμό κάθε  υποψία για έκνομη συναλλαγή μεταξύ φορολογουμένων και του ελεγκτικού μηχανισμού, συγχρόνως  θα μπορούσε να περιορίσει σημαντική την φοροδιαφυγή και να εξασφαλίσει πόρους από φόρους ώστε να δοθεί η δυνατότητα υιοθέτησης  μιας  διαχρονικής,  αναπτυξιακής  και δίκαιης φορολογικής πολιτικής προς όφελος των επενδύσεων , της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο www.grhotels.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχώς, υπάρχει η αντίληψη πως οι υψηλοί συντελεστές φόρου θα φέρουν μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος. Τεράστιο λάθος και αποδεικνύετε καθημερινά. Όσο οι φορολογικοί συντελεστές παραμένουν υψηλοί, θα ενθαρρύνετε η φοροδιαφυγή.
    Η λέξη φοροδιαφυγή είναι πλέον μια λέξη που ακούγετε καθημερινά. Έζησα στην Αμερική για 21 χρόνια. Μιλούσα και μιλώ την Αγγλική γλώσσα απταίστως. Είχα μια επιχείρηση όπου απασχολούσα 40-50 άτομα προσωπικό. Την λέξη φοροδιαφυγή την έμαθα μετά από δέκα χρόνια όταν είδα ένα ντοκιμαντέρ για τον Αλ Καπόνε. Γνώριζα τη λέξη TAX και την λέξη EVASION, αλά ποτέ μου δεν την είχα ακούσει σαν μια λέξη (tax-evasion).
    Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί δεν διαφεύγουν την φορολογία. Είναι καλύτεροι πολίτες από τους Έλληνες ή μήπως έχουν ένα “ανθρώπινο” φορολογικό σύστημα? Ένα σύστημα που, σκέφτεται ο πολίτης/επιχιριση πως δεν αξίζει τον κόπο? Με συντελεστές 20-25% για επιχειρήσεις και από μηδέν έως και 50% για ιδιώτες, (όταν έχεις πάνω από 3 παιδιά είσαι σχεδόν αφορολόγητος) .
    Τώρα όσον αφορά το ΦΠΑ. Αυτό και αν είναι έγκλημα κατά της οικονομίας και του Ευρωπαίου πολίτη γενικά!! Ακολουθούν μερικά παραδείγματα συντελεστών ΦΑΠ:
    1. Γεωργικά προϊόντα (σιτηρά, φρούτα, λαχανικά, αλεύρι, καλαμπόκι (μπισκότα, γιατί περιέχουν αλεύρι) , μπανάνες, ανανάς κλπ. είναι στο 0% !!
    2. Κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέατα, γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα) και οτιδήποτε περιέχει γάλα είναι στο 0% !!
    3. Ότι συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αμερικής για την καλή υγεία του ανθρώπου δεν έχει ΦΠΑ. ΠΧ: Χυμοί φρούτων, γάλα, Φρουτοχυμοί με βιταμίνες (Η κόκα κόλα και το 7-up έχουν ΦΠΑ. Δεν είναι απαραίτητα και την υγεία του ανθρώπου).

    4. Όλες οι μεταφορές εμπορευμάτων δεν έχουν ΦΠΑ.
    5. Φορτηγό ΔΧ ή ΤΑΞΙ δεν πληρώνει ΦΠΑ για ότι ανταλλακτικό αγοράζει (Λάστιχα, φανάρια, μπουζί, επισκευές).
    6. Τα σχολικά είδη απαγορεύετε να έχουν ΦΠΑ.
    7. Ξενοδοχείο, Εστιατόριο, καφετερία κλπ, αγοράζει μια μηχανή του καφέ, έπιπλα, μια τηλεόραση, ένα δορυφορικό σύστημα, δεν έχει ΦΠΑ. Το σκεπτικό της εφορίας είναι: “Ότι και αν αγοράσεις που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις φορολογούμενο εισόδημα, δεν έχει ΦΠΑ”. Και βεβαίως προστίθεται στα έξοδα της επιχείρησης.
    Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός μας και αν όχι, ας ρωτήσει την μητέρα του.
    Η Αμερική αν έγινε αυτό που έγινε, είναι γιατί απελευθέρωσε το εμπορικό και δημιουργικό δαιμόνιο του ανθρώπου. Ας τολμήσουμε να κάνουμε και εμείς κάτι τέτοιο και τότε να δείτε που θα φτάσουν οι Έλληνες..!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.