Αρχική Πολιτισμός Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου παγκόσμιο πρότυπο για την υποδειγματική ανάδειξή του

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου παγκόσμιο πρότυπο για την υποδειγματική ανάδειξή του

Αξιολόγηση Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου_Ζούρος_ShuellerΤο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ανακηρύχθηκε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η απόφαση επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO στα πλαίσια του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Langesund της Νορβηγίας, από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2011. Το Γραφείο Γεωπάρκων της UNESCO επικύρωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, σύμφωνα με τα οποία το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία και χαρακτηρίζεται πρότυπο για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων που αξιολογήθηκαν κατά την διάρκεια του 2011.
Σύμφωνα με την τελική απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του φακέλου προόδου που υποβλήθηκε και της επιτόπιας επίσκεψης στη Λέσβο των εμπειρογνωμόνων της UNESCO Δρ. A. Shueller, Διευθυντής Γεωπάρκου Vulkaneifel – Γερμανία και Καθ. C.Long από την Κινεζική Ακαδημία Γεωεπιστημών, ήταν ιδιαίτερα θετικά. Από την εξέταση διαπιστώθηκε η ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών στον επισκέπτη του Απολιθωμένου Δάσους. Παρουσιάζει υψηλού επιπέδου λειτουργία σε όλους τους τομείς και τα αποτελέσματα της εκτιμώνται ιδιαίτερα τόσο από τους επισκέπτες της περιοχής όσο και από τις τοπικές αρχές. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής (best practice) για όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου. Οι αξιολογητές προτείνουν ακόμη την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Γεωπάρκου με σκοπό την ανάδειξη των γεω-μνημείων και της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων
Ταυτόχρονα στα πλαίσια του Συνεδρίου έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 10χρονης δράσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και την προβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο συνέδριο συμμετείχαν 280 επιστήμονες και εκπρόσωποι γεωπάρκων από περισσότερες από 30 χώρες από όλο τον κόσμο.
Ειδικότερα, ο Αναπλ. Καθηγητής του Παν. Αιγαίου Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου, παρουσίασε τα θετικά αποτέλεσμα της διαχείρισης του Απολιθωμένου Δάσους, και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δράσης του Μουσείου στους τομείς της ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού. Πολλοί εκπρόσωποι Γεωπάρκων ζήτησαν πληροφορίες και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στη Λέσβο σε θέματα επιτυχημένης λειτουργίας γεωπάρκων. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Μουσείου και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε θέματα ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων καθώς και τα νέα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, μετά από την απόφαση του 11μελούς Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετά και την ένταξη των νέων μελών αριθμεί πλέον 87 Γεωπάρκα από 27 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχουν 49 Γεωπάρκα από 16 Ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.