Αρχική Σύλλογοι Μήνυμα Προέδρου Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., κ. Κωνσταντίνου Μπρεντάνου, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας...

Μήνυμα Προέδρου Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., κ. Κωνσταντίνου Μπρεντάνου, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Celestyal Cruises

Πρόεδρος ΣΕΕΔΔΕ . Κωνσταντίνος ΜπρεντάνοςΗ καθιέρωση της 27ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στόχο της έχει να συμβάλλει στην προώθηση της αξίας του τουρισμού στην κοινωνική και οικονομική ευημερία και στην πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.
Η φετινή 32η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με θέμα «Τουρισμός – Σύνδεση Πολιτισμών», φέρνει στο προσκήνιο τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του Τουρισμού στην επαφή των λαών και στη σύνδεση των Πολιτισμών και υποδεικνύει την αξία των ταξιδίων στην  προώθηση του σεβασμού μεταξύ λαών, με διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκευτικές αντιλήψεις, πολιτική και κοινωνική οργάνωση, κουλτούρες, ήθη, έθιμα, ή ακόμη και ενδυματολογικές, ψυχαγωγικές και διατροφικές συνήθειες.
Ο φετινός εορτασμός αναδεικνύει το μεγαλείο της πολιτιστικής ποικιλότητας που, σύμφωνα με τη διακήρυξη της UNESCO, «είναι τόσο απαραίτητη για το ανθρώπινο είδος όσο και η βιοποικιλότητα για τη φύση».
Τουρισμός και Πολιτισμός είναι δυο έννοιες στενά συνυφασμένες, σχεδόν αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες.
Ο Πολιτισμός προσφέρει στον Τουρισμό ένα προσοδοφόρο πεδίο δράσης για να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει νέα δυναμική στη σύγχρονη, ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία.
Από την άλλη, ο Πολιτισμός έχει ανάγκη όλα εκείνα που απορρέουν από την τουριστική ανάπτυξη, που με τη σειρά της ευνοεί την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών, δημιουργώντας παράλληλα οικονομικούς πόρους για τη διάσωση, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους.
Χάρη στον τουρισμό, τον μεγαλύτερο σήμερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας, με αξιόλογη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και στην ευημερία των πολιτών, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς έρχονται σε επαφή και μοιράζονται εμπειρίες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 2010, 940 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν εκτός της χώρας τους και ήρθαν σε επαφή με ξένους πολιτισμούς και κουλτούρες. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι, μέσω του τουρισμού διαφορετικοί πολιτισμοί και κουλτούρες αλληλοσυντηρούνται και αναπτύσσονται.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, ο σημερινός «πολιτιστικός τουρίστας» δεν αρκείται σε μία παθητική προσέγγιση των μνημείων. Κάθε άλλο, επιδιώκει να γνωρίσει ένα τόπο, την ιστορία του, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του και να γίνει μέρος αυτών.
Για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ο Τουρισμός αναδεικνύεται ως ο μοναδικός αναπτυξιακός μοχλός.
Με δεδομένο τον ελληνικό πολιτισμικό πλούτο και την παράδοσή μας, η κατάλληλη σύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουριστών υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.
Και μην ξεχνάμε ότι, ο πολιτιστικός τουρισμός, που αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς μορφές τουρισμού και την κυρίαρχη αιτία ταξιδίων (από τους περασμένους αιώνες ολιγομελείς ομάδες ανθρώπων, πραγματοποιούσαν ταξίδια σε τόπους με αρχαιολογικό, ιστορικό, θρησκευτικό ενδιαφέρον, ανακαλύπτοντας διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς), απορροφά ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού ρεύματος.
Σήμερα, ο πολιτιστικός τουρισμός αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από το μαζικό τουρισμό, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 35% όλων των διεθνών ταξιδιών εμπεριέχει ένα πολιτιστικό στοιχείο.
Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, καλεί την πολιτεία να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Στην ανάδειξη της σχέσης αλληλεπίδρασης που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τομείς καθώς και της αξίας των ταξιδίων στην προώθηση του σεβασμού μεταξύ διαφορετικών λαών, με διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες, ήθη, έθιμα και τρόπο ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.