Αρχική Tourism ΠΟΞ δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε καν για σκέψη αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ,...

ΠΟΞ δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε καν για σκέψη αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, στον χώρο της εστίασης

Πανελλήνιος Ομοσπονδία ΞενοδόχωνΜε αφορμή την εντεινόμενη φημολογία περί αύξησης των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων τονίζει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε καν για σκέψη αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.
Τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, θα επιτείνει τη μείωση της κατανάλωσης και θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών (ξενοδοχειακών) επιχειρήσεων, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζει την αύξηση των κρατικών εσόδων, που για την κυβέρνηση φαίνεται πως αποτελεί το μείζον ζητούμενο. Η όποια ωφέλεια εκτιμά το ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, είμαστε σίγουροι ότι θα εξανεμιστεί από τον κίνδυνο απώλειας της μίας μονάδας που, εκτιμάται ότι, ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει φέτος στο Α.Ε.Π. της χώρας.
Αντίθετα, η οριζόντια μείωση κατά μια μονάδα του βασικού συντελεστή ΦΠΑ, θα έδινε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα σηματοδοτούσε την απαρχή λήψης αποφάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα δρούσε υποβοηθητικά στην αύξηση της καταβαραθρωμένης κατανάλωσης και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (ξενοδοχείων).
Σημειωτέον ότι η παρατηρούμενη σήμερα ελκυστικότητα και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εξαγώγιμου μέρους του ελληνικού τουρισμού (περίπου 80% του συνόλου), οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του ΦΠΑ που αφορά τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Ως αποτέλεσμα, το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι αφίξεις αλλοδαπών από τα κυριότερα αεροδρόμια σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 4,2% (στοιχεία ΥΠΑ – επεξεργασία ΣΕΤΕ), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι δε εκτιμήσεις για το συνολικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς με βάση τον αριθμό των κρατήσεων μέχρι σήμερα, προβλέπουν άνοδο έως και 10%. Ενδεχόμενη μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (και πιθανώς και άλλων τουριστικών υπηρεσιών) στον ανώτερο συντελεστή 23%, όχι μόνο θα ανέκοπτε την ανοδική αυτή κίνηση, αλλά θα οδηγούσε και σε αναστροφή της τάσης μεσομακροπρόθεσμα, υπονομεύοντας έτσι και τη μακροχρόνια δυναμική του τουρισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τα έσοδα, αλλά και για την απασχόληση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.