Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή και φυσικά και την ελληνική οικονομία που καλούνται να σηκώσουν το «βάρος» της κρίσης χρέους η οποία δοκιμάζει τις «αντοχές» ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου: Ειδικά μάλιστα για την χώρα μας το γεγονός ότι η κρίση επεκτείνεται και σε άλλες χώρες δεν συνιστά καθόλου καλό νέο, αφού ακυρώνει στην πράξη τις όποιες προσπάθειες για ανάπτυξη.. Αυτά και άλλα πολλά -όπως για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης- θα τα κουβεντιάσουμε και πάλι από τούτη δω την γωνιά του Travelling News..
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Αυτό που χρειάζεται είναι να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην αγορά να πάρει τα ηνία η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι όποιες επενδύσεις της να μετατραπούν σε ανάπτυξη.. Και φυσικά αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με βασικό στόχο την μείωση του χρέους.. Μόνον που η πολυπόθητη παρέμβαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθυστερεί όσο και στο εξωτερικό έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα..
Έτσι, αυτή την στιγμή έχουμε μια οικονομία που δείχνει να έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο που μοιάζει αδιέξοδος: Αυτή η νευρική προσμονή αποτυπώνεται και στο «ταμπλό» του ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να αναζητά κάποια καλά νέα τα οποία όμως δεν έρχονται.. Εννοείται ότι η Αγορά δεν μπορεί να βρει ερείσματα ούτε στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, το 2010 έδειξε πρωτοφανείς ζημιές, κοντά στα 3,1 δισ. ευρώ, για τις εισηγμένες…
Και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι και το 2011 τα αποτελέσματα των εισηγμένων δεν θα είναι καλύτερα απ’ αυτά που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες… Άλλο ένα χτύπημα για την εγχώρια αγορά θα έρθει από το εξωτερικό: Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,25% τον Απρίλιο και κατά 0,75% συνολικά έως το Δεκέμβριο, μια κίνηση μάλλον πρόωρη.. Και φυσικά μια εξέλιξη πολύ άσχημη για την Ελλάδα που υποφέρει σε αυτό τον τομέα.. Των δανείων.. Που όχι μόνον δίνονται με το «σταγονόμετρο», αλλά τώρα πλέον θα έχουν και αυξημένα επικότια.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ο οποίος συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αν δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 1543 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1523, 1507 και 1457 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης, συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα με αθροιστικές απώλειες 10,53%. Όλα πλέον “παίζονται” στην στήριξη των 1251 μονάδων, επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της οποίας ενδέχεται να επιφέρει επιθετικές κινήσεις “stop loss” και τον εν λόγω δείκτη να αναζητεί στήριξη στο επίπεδο των 1167 μονάδων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αρνητικά είναι και τα υπόλοιπα “εισαγόμενα” μηνύματα, τόσο από την Ιαπωνία όσο και από τις εξελίξεις στο Ισλαμικό τόξο (που συνεχίζουν να δίνουν ανοδική δυναμική σε πετρέλαιο και χρυσό) και όχι μόνο.
Η Moody’s επισημαίνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις εντός της Ευρωζώνης, καθώς τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η πορεία της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αβέβαιη.
Και εδώ έχουμε έναν “πόλεμο” ανακοινώσεων μεταξύ οίκων αξιολόγησης και Ε.Ε. που καλά κρατεί. Με τις Βρυξέλλες να θεωρούν κάποιες αξιολογήσεις έως και αναξιόπιστες και τους διεθνείς οίκους να απειλούν με διακοπή αξιολογήσεων..
Με αυτό το εκρηκτικό κλίμα να κυριαρχεί στις αγορές είναι εμφανές πως το ρίσκο είναι αυξημένο.. Οπότε καλό είναι να «χτυπάμε και να φεύγουμε»..
Αυτά προς το παρόν μέχρι το επόμενο ραντεβού μας… Να είστε καλά..
Ο ταξιδευτής
Κατά κόσμον Βαγγέλης Δουράκης