Αρχική General Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Σέρβος ομόλογός του...

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Σέρβος ομόλογός του Μπόρις Τάντιτς, εγκαινίασαν το νέο μουσείο στον Πύργο Νεμπόισα

Εγκαινιάστηκε ο Πύργος ΝεμπόισαTην Παρασκευή 29, Aπριλίου, στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Σέρβος ομόλογός του Μπόρις Τάντιτς, εγκαινίασαν το νέο μουσείο στον Πύργο Νεμπόισα, τον τόπο όπου μαρτύρησε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος.
Τον κ. Παπούλια, που έφτασε στο Πύργο Νεμπόισα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαίη Παπούλια, υποδέχτηκε ο πρόεδρος Τάντιτς και η σύζυγός του Τατιάνα. Τα προεδρικά ζεύγη περιηγήθηκαν στο χώρο, όπου σε τέσσερα επίπεδα παρουσιάζονται εκθέσεις από τους αγώνες των Ελλήνων και των Σέρβων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.
Το δεύτερο επίπεδο είναι αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο και με τη χρήση πολυμέσων παρουσιάζονται οι ιδέες, η ζωή και το έργο του.
Στην ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως “με ιδιαίτερη συγκίνηση ευρίσκομαι σήμερα στον ιστορικό αυτό χώρο του Πύργου Νεμπόϊσα όπου μαρτύρησε μαζί με τους συναγωνιστές του ο Ρήγας Φεραίος, ο κοσμοπολίτης διαφωτιστής, ο ιδεολόγος των δικαιωμάτων των λαών, ο μαρτυρικός προπομπός της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η σημερινή τελετή εγκαινίων της αναστήλωσης του Πύργου Νεμπόϊσα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Για την υλοποίηση του εξαιρετικού αυτού έργου συνεργάσθηκαν αρμονικά, από ελληνικής πλευράς, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Βουλή των Ελλήνων, από δε σερβικής πλευράς, ο Δήμος Βελιγραδίου και η Δημοτική Επιχείρηση του Φρουρίου.
Αποτίοντας φόρο τιμής στον Ρήγα Φεραίο, τιμούμε τον κορυφαίο αγωνιστή και ιδεολόγο, ο οποίος έσπειρε μέσα από το συγγραφικό του έργο, το πολιτικό του πρόγραμμα και τη θυσία του, το όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας των βαλκανικών λαών αλλά και της συναδέλφωσής τους.
Το όραμα του Ρήγα έχει τη ρίζα του στην ελευθερία, γιατί όπως συνήθιζε να λέει, “συλλογάται καλά, όποιος συλλογάται ελεύθερα”, και εδράζεται σε βασικές αρχές όπως η παιδεία, η πολιτική ισονομία, η ισοπολιτεία και η δικαιοσύνη, αλλά και η ειρήνη, η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες αρχικά, και εκείνες της ευρύτερης Μεσογείου αργότερα.
Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι “στις μέρες μας η προοπτική της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός θα δικαιώσει τις προσδοκίες των λαών της περιοχής και αφετέρου θα αναδείξει την διαχρονικότητα της πολιτικής παρακαταθήκης του Ρήγα”.
Ο Πύργος αποκαταστάθηκε με τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους που πρόσφερε 1,4 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό.
Ο κ. Παπούλιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη σερβική πρωτεύουσα, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.