Αρχική Hotels Ανισότητες στην ξενοδοχειακή αγορά δημιουργεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Παράνομα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια...

Ανισότητες στην ξενοδοχειακή αγορά δημιουργεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Παράνομα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Αθήνα

Mr. George Tsakiris president Hellenic chamber of HotelsΟι επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,  διαχρονικά, έχουν  εξαιρεθεί  από όλους τους αναπτυξιακούς νόμους και όσα ξενοδοχεία ιδρύθηκαν την τελευταία τριακονταετία δεν έλαβαν κανενός είδους κίνητρο άμεσο ή έμμεσο. Ακόμα και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κανένα κίνητρο δεν δόθηκε για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδη η πριμοδότηση νέων επενδύσεων στην Αττική και Θεσσαλονίκη, πέρα από το γεγονός του αθέμιτου ανταγωνισμού των ενισχυόμενων επενδύσεων απέναντι στις ήδη υπάρχουσες, λειτουργούσες και ουδέποτε ενισχυθείσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα επιτείνει την παρατηρούμενη πτώση των τιμών και πληροτήτων, εξαιτίας των ειδικών κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία 2 χρόνια, κυρίως στην Αθήνα και  που έχουν οδηγήσει τελικώς  στο κλείσιμο 10 τουλάχιστον ξενοδοχείων, στο κέντρο της πόλης. Άλλωστε η δυνατότητα ίδρυσης νέων ξενοδοχειακών μονάδων ήταν και είναι ελεύθερη για οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει με ίδιους πόρους και κεφάλαια. Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, η ενίσχυση της ίδρυσης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις ανάγκες και προοπτικές των συγκεκριμένων αγορών.
Όπως προσθέτει «παράλληλα, θα θέλαμε να θέσουμε εκ νέου τον προβληματισμό για την αναπτυξιακή τουριστική πολιτική που ασκήθηκε, μέσω των τελευταίων αναπτυξιακών νόμων, όπου παρατηρούμε ότι πριμοδοτήθηκαν νέες κλίνες σε περιοχές με διαπιστωμένη υπερσυγκέντρωση κλινών, κυρίως στις υψηλές και μεσαίες κατηγορίες, οι οποίες στην πράξη όχι μόνο δεν κάλυψαν τις πραγματικές ανάγκες του Τουριστικού Τομέα στο διάστημα της εφαρμογής τους, αλλ’ αντίθετα όξυναν πολλά από τα προβλήματά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός να διατεθούν πολύτιμοι πόροι σε κατευθύνεις που δεν είχαν ανάλογο ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία, την απασχόληση και τον Ελληνικό τουρισμό».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημειώνει ότι οι περιοχές, όπου θα ενισχυθεί η ίδρυση νέων κλινών, θα πρέπει να προσδιοριστούν με αντικειμενικά κριτήρια, περιβαλλοντικά και χωροταξικά, στα οποία είναι αναγκαίο να περιλαμβάνεται η υφιστάμενη προσφορά σε  τουριστικές κλίνες (ξενοδοχεία και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα), καθώς και οι πραγματικοί δείκτες της πορείας της τουριστικής κίνησης της κάθε περιοχής, όπως  αφίξεις σε σταθμούς εισόδου, αφίξεις και διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, οι πληρότητες των ξενοδοχείων κλπ.
Παράνομα Δωμάτια
Τραύμα στην εικόνα του τουρισμού της πρωτεύουσας δημιουργεί η θεσμική δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιφέρειά της τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η ίδρυση ξενοδοχείων 3* και κάτω. Η πρωτοφανής ανοχή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα να ιδρυθούν μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων που συνιστούν ένα νέο προϊόν για την πρωτεύουσα, χαμηλότερων υπηρεσιών, που ουσιαστικά ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα χειμαζόμενα ξενοδοχεία και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί παραπλανητικά προς  τον καταναλωτή.
Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ξεκίνησαν ως μέρος της κατοικίας του επιχειρηματία και λειτουργούσαν ως συμπληρωματική μορφή καταλύματος σε περιοχές, που δεν υπήρχε ξενοδοχειακή υποδομή  ή ήταν ανεπαρκής. Προς τούτο ποτέ στο παρελθόν, δεν είχαν δημιουργηθεί ενοικιαζόμενα καταλύματα στην Αττική. Στην περίπτωση της Αττικής, η ίδρυση μονάδων ενοικιαζομένων δωματίων κινείται νομικά στη βάση μιας παράλειψης της νομοθεσίας, που, ενώ απαγόρευσε τις χαμηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, δεν προνόησε να απαγορεύσει ρητά τη δημιουργία μονάδων ενοικιαζομένων δωματίων.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ., να σταματήσει την αδειοδότηση νέων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, να εξετάσει συνολικά το νομικό πλαίσιο για να αποφύγουμε τη λειτουργία ξενοδοχείων άνευ άδειας και προϋποθέσεων και να επανεξετάσει συνολικά την πολιτική χορήγησης νέων αδειών ενοικιαζομένω σε όλη την επικράτεια, με γνώμονα την έμφαση που οφείλουμε πλέον να δώσουμε στην ποιότητα  του τουριστικού μας προϊόντος.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. είχε ανασταλεί επί μια δεκαετία περίπου η χορήγηση νέων αδειών για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.