Αρχική Ελλάδα Ελληνικό Κρασί

Ελληνικό Κρασί

Ελληνικό ΚρασίΤο Ελληνικό κρασί έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα στην οποία το τιμούσαν ιδιαίτερα. Το Ελληνικό κρασί κατά την παραγωγή του σήμερα τηρεί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κρασί και την παραγωγή του.

Το κρασί αποτελεί μια πρόκληση για τον καταναλωτή, καθώς οι ποικιλίες του, τα είδη του και οι διαφορετικές προελεύσεις του μπορούν να “γαργαλήσουν” τη γλώσσα του αγοραστή. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στο Ελληνικό κρασί είναι η ετικέτα του. Η ετικέτα σε κάθε μπουκάλι στοχεύει στην καρδιά πρώτα και μετά στο μυαλό του καταναλωτή. Εφ’όσον ενημερωθεί για τις πληροφορίες που αναγράφονται μπορεί να επιλέξει μεταξύ του κόκκινου, του λευκού και του ροζέ, ανάμεσα στις ποικιλίες του σταφυλιού, καθώς και μεταξύ της ποιότητάς του και του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Το Ελληνικό κρασί βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων, όσο και παγκοσμίως. Η παραγωγή του γίνεται τόσο από μεγάλους παραγωγούς, όσο και από τοπικούς οινοπαραγωγούς που καλύπτουν διαφορετικές ποικιλίες σε γεύσεις, σε μικρές και μεγάλες ποσότητες.

Πέραν του ποσοστού του αλκοόλ, της ποικιλίας του σταφυλιού, της μεθόδου παραγωγής και της ετικέτας, ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη γεύση του Ελληνικού κρασιού είναι η προέλευση. Ανάλογα με την περιοχή που γίνεται η παραγωγή του κρασιού υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες. Κάποιες από τις πιο γνωστές ονομασίες προελεύσεων είναι οι παρακάτω.

Νάουσα: Βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας η οποία φημίζεται για το κόκκινο κρασί της.

Νεμέα: Τοποθετείται κοντά στο Ναύπλιο, είναι γνωστή περιοχή για την παραγωγή ξηρού, λευκού οίνου.

Μαντινεία: Το Μοσχοφίλερο, ένα γνωστό Ελληνικό κρασί έχει πάρει την ονομασία του από την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού.

Πάτρα: Ένα πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα κόκκινο κρασί είναι η Μαυροδάφνη Πατρών. Στην Πάτρα συνήθως παράγεται κρασί ξηρό και λευκό, ιδανικό για να συνοδεύει το γεύμα.

Σαντορίνη: Από τα πιο δημοφιλή νησιά, η Σαντορίνη έχει αποκτήσει φήμη για το εξαιρετικό ξηρό κρασί της. Λόγω της ηφαιστιακής δραστηριότητας περίπου το 1650 π.Χ. το νησί καλύφθηκε με στάχτη, λάβα και πυρίτιο που δημιούργησαν το ιδανικό χώμα για την καλλιέργεια αμπελιών.

Επιτραπέζιο Ελληνικό κρασί
Συνήθως γνωστό για τη μάρκα παραγωγής του και είναι περισσότερο αναγνωρίσιμα από την ποιότητα που έχουν από χρόνο σε χρόνο. Μερικές ξεχωριστές ετικέτες κρασιού παράγονται από πολλούς νέους Έλληνες οινοπαραγωγούς.

Τοπικό Ελληνικό κρασί
Το τοπικό Ελληνικό κρασί σε αρκετές περιπτώσεις προέρχεται από τοπικές ποικιλίες που να έχουν εξαιρετικό άρωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.