Αρχική General XYZ Outlet “ΣΤΕΓΝΑ: χωρίς ποτό, χωρίς πάρτι, τέχνη στα γρήγορα”

XYZ Outlet “ΣΤΕΓΝΑ: χωρίς ποτό, χωρίς πάρτι, τέχνη στα γρήγορα”

Το επιμελητικό τρίο XYZ εγκαινιάζει το XYZ Outlet και τη νέα του πρακτική «ΣΤΕΓΝΑ: χωρίς ποτό, χωρίς πάρτι, τέχνη στα γρήγορα».
Σε ένα μικροσκοπικό, εγκαταλειμμένο κατάστημα στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Μεταξουργείου, θα εναλλάσσονται μονοήμερα projects, εκθέσεις, δράσεις, ομιλίες, κάθε δεύτερη Τρίτη. Τα projects θα αρχίζουν αυστηρά στις 20:00 και θα διαρκούν ως μία ώρα.
Το πρόγραμμα του XYZ Outlet θα ξεκινήσει την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010, ενώ οι δράσεις θα διαρκέσουν 12 μήνες, ως τη λήξη της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας, η οποία θα διεξαχθεί από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 11 Δεκεμβρίου 2011.
«In danger of early disappearance»
Η πρώτη καλλιτεχνική δράση του XYZ Outlet, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 (ώρα έναρξης 20.00) τιτλοφορείται «In danger of early disappearance», μια performance που βασίζεται στον «Μικρό Πρίγκηπα» του Antoine de Saint-Exupéry, ένα βιβλίο για το οποίο, παρότι είναι ευρύτατα γνωστό – ή και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο –, συχνά δεν γίνεται αντιληπτό σε ποιο βαθμό εξετάζει τα βασικά ηθικά διλήμματα της ανθρωπότητας.
Την performance παρουσιάζουν η ηθοποιός Αγγελίτα Τσούγκου και η χορεύτρια Πατρίσια Απέργη, οι οποίες σημειώνουν: «Σ’ ένα εφήμερο περιβάλλον ένας αλλόκοτος πρίγκιπας (δεν) κοιτάζει το χρόνο. Στιγμιότυπα ενός κλειστού συστήματος περνούν επαναλαμβανόμενα από μπροστά του, σε μια απόπειρα να δοθούν απαντήσεις. Όσο πιο ευθύ το ερώτημα, τόσο πιο δύσκολη η απάντηση. Αμέτοχος και εντυπωτικός, ο νέος πρίγκιπας καθρεφτίζει τους απέναντι, τους απ’ έξω, τους άλλους.»
Σχετικά με το XYZ Outlet
To ΧΥΖ Outlet αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης πρακτικής της επιμελητικής τριάδας σχετικά με τη δημιουργία ανεξαρτήτων χώρων και μη κερδοσκοπικών θεσμών, ενώ επικεντρώνεται σε δύο θεματικούς άξονες: στην «πολιτική του προσωπικού» και το ζήτημα της «αφηγήσης», δηλαδή του εκθεσιακού χώρου, τον οποίο ο θεατής προσλαμβάνει ως εμπειρία ή «καταβύθιση».
Μέσα από διαφορετικού ύφους καλλιτεχνικές χειρονομίες και τοποθετήσεις οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από τη διαισθητική, έμμεση, εμπειρική και ενίοτε ποιητική τους προσέγγιση, έννοιες όπως αυτή της ταυτότητας, της αντιπροσώπευσης, της ιστορίας, της καταστολής, του αποκλεισμού, αλλά και των δυνατοτήτων της κριτικής δέσμευσης μπροστά στην κρίση, θα αποτελέσουν την βασική προβληματική του ετήσιου προγράμματος.
Συγχρόνως, το ΧΥΖ Outlet θα λειτουργήσει ως ένα είδος σημειωματαρίου για ιδέες σχετικές με την επερχόμενη 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011, σημείο αφετηρίας της οποίας αποτελεί η αναπάντεχη συνάντηση του θεωρητικού Walter Benjamin με τον Μικρό Πρίγκιπα, ήρωα του ομώνυμου βιβλίου.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του και μέσα από τη συνεχή εναλλαγή προγράμματος, το XYZ Outlet θα λειτουργήσει σαν ένας «δείκτης ανησυχίας» και – εντελώς κυριολεκτικά – σαν μια διέξοδος (outlet) κατάθεσης απόψεων σχετικά με την παραγωγή εκθέσεων και την καλλιτεχνική πρακτική σε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες γειτονιές της Αθήνας.
Το ΧΥΖ Outlet είναι μια πλήμνη μεταφοράς και διέλευσης απροσδόκητων, κριτικών και συχνά ανησυχητικών ιδεών.
Με την ολοκλήρωση του XYZ Outlet θα κυκλοφορήσει μικρή έκδοση με φωτογραφικό υλικό από τα projects καθώς επίσης και κείμενα από τους συμμετέχοντες.
Βιογραφικά
Η Αγγελίτα Τσούγκου είναι απόφοιτος του Arts Educational Schools London, του θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του τμήματος
Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.
Η Πατρίσια Απέργη σπούδασε χορό στη σχολή της Νίκης Κονταξάκη και συνέχισε τις σπουδές της στην Γαλλία, στο Université de Nice Sophia- Antipolis, και στο Λονδίνο, MA in Choreography with Performing Arts, Middlesex University. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας. Εργάζεται ως χορογράφος-θεατρολόγος.
Οι XYZ είναι οι Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio και Αυγουστίνος Ζενάκος. Εργάζονται μαζί ως επιμελητικό τρίο από το 2005, όταν ίδρυσαν τη Μπιενάλε της Αθήνας. Έχουν επιμεληθεί εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν διοργανώσει δύο Μπιενάλε μέχρι σήμερα, τη «Destroy Athens» (2007), την οποία και επιμελήθηκαν, και τη «Heaven» (2009), της οποίας ήταν καλλιτεχνικοί διευθυντές. Αυτή την περίοδο προετοιμάζουν τη διοργάνωση της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011, την οποία συνεπιμελούνται με τον γάλλο θεωρητικό και επιμελητή Nicolas Bourriaud.
Πρακτικές πληροφορίες
«In danger of early disappearance», μια performance της Αγγελίτας Τσούγκου και της Πατρίσιας Απέργη, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 (ώρα έναρξης 20.00).
ΧΥΖ Outlet, Περδίκα 8 & Αχιλλέως, Μεταξουργείο (στάση Μετρό: Μεταξουργείο).
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των XYZ www.xyzprojects.org ή επικοινωνήστε με την κ. Ζωή Χαρακτινού, αναπληρώτρια επιμελήτρια του XYZ Outlet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση xyz@xyzprojects.org.
Προσεχώς
Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010, το XYZ Outlet θα παρουσιάσει το έργο video των Ross Birrell & David Harding, με τίτλο «Port Bou: 18 Fragments for Walter Benjamin».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.