Αρχική Βουτιές στο ΧΑ Τα νέα ταρακουνούν τις Αγορές γιατί επηρεάζουν τις προσδοκίες των επενδυτών

Τα νέα ταρακουνούν τις Αγορές γιατί επηρεάζουν τις προσδοκίες των επενδυτών

VoutiesΚρυφτούλι παίζουν αγοραστές και πωλητές στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια με φόντο τις «επιθέσεις» που δέχονται τα επιτόκια δανεισμού των «αδύναμων κρίκων» της Ευρώπης, δηλαδή Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας.. Ήδη μάλιστα μετά την χώρα μας, θύμα των αγορών έπεσε και η Ιρλανδία που αναγκάστηκε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.. Για αυτά και άλλα πολλά θα τα πούμε όπως πάντα από τούτη δω την γωνιά του Traveling News..
Εξελίξεις βεβαίως που από μόνες τους  προδίδουν την νευρικότητα που θα συνοδεύει τις αγορές το επόμενο διάστημα:  Θα γίνουν εξαιρετικά ευαίσθητες σε κάθε νέο και η ειδησεογραφία θα είναι αυτή που θα συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση περί επίθεσης της Β. Κορέας στην Νότια και πιθανή πολεμική εμπλοκή, ήταν αρκετή για να αλλάξουν όλα και να διαλυθούν σημαντικά τεχνικά σημεία στήριξης σε αρκετές Αγορές.
Τα νέα ταρακουνούν τις Αγορές γιατί επηρεάζουν τις προσδοκίες των επενδυτών, ειδικά μια τέτοια περίοδο.. Όταν νιώθουν καλά συνήθως αγοράζουν μετοχές, ενώ όταν νιώθουν άσχημα βγαίνουν πωλητές. Τα έκτακτα νέα είτε ενδυναμώνουν είτε αποδυναμώνουν την απληστία και τον φόβο, οδηγώντας σε αύξηση των πράξεων και του όγκου συναλλαγών, η οποία με την σειρά της οδηγεί αρκετές φορές τις Αγορές σε μεγάλες κινήσεις τις περισσότερες φορές ασύμμετρες.
Το πόσο ευμετάβλητες είναι οι αγορές αποδείχτηκε και την ημέρα που όλοι ανέμεναν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας να ανακοινώσει σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων: Όταν αρχικά οι επενδυτές διαισθάνθηκαν ότι ο κ. Τρισέ ήταν επιφυλακτικός στο να πάρει τις πρωτοβουλίες που ανέμεναν γύρισαν σχεδόν ακαριαία σε αρνητικό έδαφος..
Λίγο αργότερα όμως μετά από «δεύτερες σκέψεις» και έχοντας κατά νου ότι λίγες ώρες πριν ο ίδιος άνθρωπος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων οι αγορές γύρισαν και πάλι σε θετικό πρόσημο..
Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά -λίγο πριν τις ανακοινώσεις Τρισέ- φθάνοντας μέχρι τις 1503,91 μονάδες (11.51), για να ακολουθήσει μία πρώτη υποχώρηση και προς στιγμήν αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 1473,99 μονάδες (13.35). Νέα ανοδική προσπάθεια μέχρι τις 1501,24 μονάδες (15.09), κάθετη υποχώρηση και διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1464 μονάδων, για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις, αλλαγές προσήμου και τελικό κλείσιμο στις 1474,05 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%, ενώ ο τζίρος αρκετά ικανοποιητικός ξεπέρασε τα 151 εκατ. από τα οποία τα 8,5 αφορούσαν «πακέτα».
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 6 έως 25,37%. Στο ταμπλό του 20αρη τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+25,37%), Τιτάνα (+6,68%) και ΟΤΕ (+5,64%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, MPB και του 2% για Βιοχάλκο. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου και Πειραιώς.
Είναι εμφανές ότι η αγορά θέλει να τρέξει, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.. Η ψυχολογία είναι ευμετάβλητη και αυτό το σκηνικό θα επαναληφθεί αρκετές φορές..
Αυτά προς το παρόν.. Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας.. Να είστε πάντα καλά..
Ο ταξιδευτής
Κατά κόσμον Βαγγέλης Δουράκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.