Αρχική Tourism Πληροφοριακό Κέντρο στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου

Πληροφοριακό Κέντρο στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου

Πληροφοριακό Κέντρο στην οδό Δ. ΑρεοπαγίτουΈνας νέος πόλος έλξης Αθηναίων και επισκεπτών δημιουργείται στον Μεγάλο Περίπατο, την σπονδυλική στήλη του Ενοποιημένου Αρχαιολογικού Χώρου, που έχει ήδη καθιερωθεί στην συνείδηση Αθηναίων πολιτών και επισκεπτών ως «must» στην επίσκεψη της πόλης.

Μέχρι σήμερα όμως έχει επισημανθεί σημαντικό έλλειμμα στην ενημέρωση των επισκεπτών και στην γενικότερη πληροφόρηση για τις ιστορικές συνοικίες της πόλης, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία εντός και εκτός αυτών. Τόσο ο μεμονωμένος επισκέπτης (αυτός που δεν μετέχει σε οργανωμένη επίσκεψη) όσο και ο κάτοικος που περιδιαβαίνει με στόχο έναν απλό περίπατο, δεν μπορεί με ευκολία να αναγνωρίσει τα μνημεία που συναντά ή να οργανώσει τη σκέψη του και την επίσκεψή του επιλέγοντας τα σημεία που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Στο κομβικό λοιπόν σημείο όπου συναντώνται η Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την Μακρυγιάννη, με θέα προς τον ίδιο τον Ιερό Βράχο, εκεί που κόσμος πολύς βγαίνει από τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ Ακρόπολη και που αύριο θα λειτουργεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, δημιουργείται Πληροφοριακό Κέντρο (σε οικόπεδο του ΥΠΠΟ, μεταξύ των οδών Βύρωνος και Θρασύλλου στην Πλάκα) που θα αφορά κυρίως στους 6 πιο σημαντικούς Αρχαιολογικούς Χώρους της Αθήνας, από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου : το Ολυμπιείο, την Ακρόπολη, τον Λόφο Φιλοπάππου, την Αρχαία Αγορά, την Ρωμαϊκή Αγορά (με την Βιβλιοθήκη Αδριανού) και τον Κεραμεικό.

Το Κέντρο αυτό θα λειτουργήσει ως «πύλη εισόδου» για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που προαναφέρθηκαν, θα δίνει όμως παράλληλα στοιχεία και για τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας (Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή κ.λπ.) και ενδεχομένως για πολιτιστικά δρώμενα στον ευρύτερο χώρο. Θα υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα αγοράς αντικειμένων – αντιγράφων – αναμνηστικών και παρακολούθησης video ή ψηφιακών αναπαραστάσεων κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων πωλητηρίων των μουσείων του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό ο πληροφορημένος επισκέπτης θα ετοιμαστεί για μια πορεία δια μέσου των αιώνων και θα επιτυγχάνεται μια πιο αρμονική μετάβαση από τον αυστηρά ελεγχόμενο αρχαιολογικό χώρο στον δημόσιο χώρο, ο οποίος πρέπει να τονιστεί ότι είναι και αυτός αρχαιολογικός.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της κατασκευής των πεζοδρόμων έγινε σημαντική προσπάθεια επέκτασης των ανασκαφών (βλ. περιοχή Οικίας Πρόκλου ή υστερρωμαϊκών μωσαϊκών στην γωνία Δ. Αρεοπαγίτου & Προπυλαίων). Όπου αυτό δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα, η εικονική πραγματικότητα έρχεται βοηθός και αυτό είναι δυνατόν να γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο στους ειδικά προς τούτο διαμορφωμένους χώρους.

Το πληροφοριακό υλικό θα αφορά στην ευρύτερη περιοχή και σε όλες τις περιόδους (προϊστορικά, κλασσικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά κ.λπ.), θα ενημερώνει όσους θέλουν να εμβαθύνουν π.χ. για την πολλαπλή διαστρωμάτωση των αρχαιοτήτων (θα παρέχονται στοιχεία για τα καταχωμένα αρχαία κ.λπ.). Ας θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της Αρχαίας Αθήνας και τις περισσότερες φορές υπάρχουν πολλαπλά στρώματα με ευρήματα και αναγκαστικά αναδεικνύεται μόνο το τελευταίο. Τέλος θα δίδονται στοιχεία και για τα νεότερα μνημεία και κυρίως τις παρεμβάσεις στα μέσα του 20ου αιώνα από τον Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, τον Δάσκαλο Δημ. Πικιώνη, στον λόφο του Φιλοπάππου και τον Λουμπαρδιάρη καθώς και στην είσοδο προς την Ακρόπολη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μη ενημερωμένος περιπατητής δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί γιατί υπάρχουν επί των πεζοδρόμων λωρίδες με διαφορετικό υλικό. Και όμως οι λωρίδες αυτές αποτελούν υπόμνηση αρχαίων διαδρομών που διέσχιζαν την περιοχή και συμπίπτουν εντυπωσιακά με τις σύγχρονες διαδρομές. Ο πληροφορημένος περιπατητής λοιπόν αποκτά συνείδηση ότι περπατά σε ένα αρχαιολογικό πάρκο, σε ένα ανοιχτό μουσείο. Μεταφέρεται με τη φαντασία του αρκετούς αιώνες πριν. Αλλάζει αιώνα!!! Ξαναζεί την Αθήνα στην αρχαία της αίγλη ή στην εποχή που εκείνος επιθυμεί και επιλέγει κάθε φορά.

Πρέπει βέβαια να θυμηθεί κανείς ότι σε αυτόν τον άξονα κυκλοφορούσαν μέχρι πρόσφατα περίπου 50.000 οχήματα ημερησίως, ώστε να αντιληφθεί την σημασία του Έργου που έχει ολοκληρωθεί και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.