Αρχική General Αθέμιτο ανταγωνισμό από τις κρατικές τηλεοράσεις καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες

Αθέμιτο ανταγωνισμό από τις κρατικές τηλεοράσεις καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες

ΕNPAΗ Ένωση Ευρωπαίων Εκδοτών Εφημερίδων (European Newpaper Publishers’ Association – ENPA), σε ανακοίνωσή της, που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, καταγγέλλει τις κρατικές τηλεοράσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου.

Η ENPA ζητά την αναστολή των κρατικών ενισχύσεων προς τις δημόσιες τηλεοράσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις των εκδοτών εφημερίδων σε υπηρεσίες στο διαδίκτυο δεν υπονομεύονται από τις ψηφιακές δραστηριότητες των κρατικών τηλεοράσεων.

Ο Πρόεδρος της ENPA, Ίβαρ Ρουσντάλ δήλωσε: «Σε μία περίοδο που οι εφημερίδες επενδύουν πολλά σε νέες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, η ταχεία εξάπλωση των κρατικών τηλεοράσεων στο διαδίκτυο, διαστρεβλώνει την ψηφιακή αγορά. Οι δραστηριότητες των κρατικών τηλεοράσεων στο διαδίκτυο πολύ συχνά ξεπερνούν την κρατική δικαιοδοσία τους.»

Η ENPA στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι κρατικές τηλεοράσεις και οι εφημερίδες μπορούν να συνυπάρξουν και να συνεισφέρουν στην προώθηση της δημοκρατίας και στην ποικιλομορφία των ΜΜΕ, μόνο αν μπουν αποτελεσματικοί κανόνες κρατικών επιδοτήσεων και κανόνες ανταγωνισμού. «Οι δραστηριότητες των κρατικών τηλεοράσεων στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι αντικείμενο δημόσιας αξιολόγησης μέσω ανεξάρτητων οργανισμών», προτείνει ο Πρόεδρος της ENPA.

Επίσης, η ENPA επισημαίνει ότι οι τηλεοράσεις που επιδοτούνται από το κράτος συχνά χρησιμοποιούν την προνομιούχα θέση τους για να κερδίσουν διαφήμιση στο διαδίκτυο με το ίδιο κόστος που πληρώνουν οι εφημερίδες στον ιδιωτικό τομέα.

Η ENPA τονίζει ότι τα έσοδα από διαφημίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή ανεξάρτητων πηγών χρηματοδότησης για τις επιγραμμικές εφημερίδες. Αυτό το μέσο εσόδων εγγυάται τη συνέχιση της ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η ΕΝPA αντιπροσωπεύει πάνω από 5.200 εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες που εκδίδονται σε 23 κράτη μέλη της ΕΕ, στη Νορβηγία και την Ελβετία. Σε αυτές τις χώρες, πωλούνται καθημερινά πάνω από 150 εκατομμύρια φύλλα εφημερίδων. Επιπλέον, πάνω από 2.500 εφημερίδες δέχονται καθημερινά εκατομμύρια επισκέπτες στις ιστοσελίδες τους.-

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.