Αρχική General Αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης του Frontex, στα ελληνικά σύνορα

Αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης του Frontex, στα ελληνικά σύνορα

Αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης του Frontex, στα ελληνικά σύνοραΤη Ζώνη Επιχειρήσεων στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας και το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην περιοχή Φυλάκιο, επισκέφθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, μαζί με το Γάλλο Υπουργό Μετανάστευσης κ. Eric Besson, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Cecilia Malmstrom και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX κ. Ilkka Laitinen.

Τόσο ο Γάλλος Υπουργός, όσο και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, επεσήμαναν από κοινού ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

Ο κ. Besson , από την πλευρά του, υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την είσοδο χιλιάδων παράνομων μεταναστών και εξέφρασε την πρόθεση τόσο της χώρας του, όσο και των υπολοίπων Κρατών- Μελών, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να αναζητηθούν μακροχρόνιες λύσεις, ενώ ο κ. Ilkka Laitinen εξέφρασε την ικανοποίηση του για την καλή συνεργασία με τους Έλληνες αστυνομικούς και αξιωματούχους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χρήστος Παπουτσής ανέφερε:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της ελληνικής Κυβέρνησης προς τον Υπουργό τον κ. Besson, τη Γαλλική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Επίτροπο κ. Malmstrom, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της χώρας μας, προκειμένου να έρθουν εδώ οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης του Frontex ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το μεγάλο θέμα της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι τοπικό, αφορά την Ευρώπη και για αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις και ευρωπαϊκό συντονισμό.

Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που στο πρόσωπο του κ. Besson όπως και της κ. Malmstrom βλέπουμε την κοινοτική αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα και την ισχυρή πολιτική βούληση της Ευρώπης προκειμένου να φρουρήσουμε και να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, τα ευρωπαϊκά σύνορα. Εδώ δεν είναι σύνορα μόνο της Ελλάδας, είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Και από την άποψη αυτή έχουμε κάθε υποχρέωση να προστατεύσουμε την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πίσω από τα μεταναστευτικά ρεύματα, υπάρχει πείνα, δυστυχία, φτώχια, αγωνίες, υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας σε ορισμένες χώρες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να αναζητήσουν νέα ελπίδα. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι κανείς δεν έρχεται μόνος του αλλά υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα τα οποία διακινούν αυτούς τους ανθρώπους, οργανωμένα κυκλώματα τα οποία εκμεταλλεύονται την ελπίδα των ανθρώπων αυτών για μια καλύτερη ζωή.

Προφανώς δεν θα ξεχάσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού. Προφανώς παραμένουμε σταθεροί στις αξίες της Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Προφανώς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ούτε για μια στιγμή ότι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ευρώπη είναι μια κοινότητα κατά βάση δημοκρατική, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα που σέβεται την αξία των ανθρώπων. Αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε υποχρέωση να εγγυηθούμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Γι’ αυτό ακόμη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω τόσο τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex . Και τις δυνάμεις του Frontex που ανταποκρίθηκαν από δέκα χώρες και βρίσκονται σήμερα μαζί μας, ελπίζοντας ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και με την ελληνική αστυνομία θα είναι δημιουργική και ταυτόχρονα θα στείλει τα μηνύματα που χρειάζονται προς όλες τις πλευρές.

Και ένα τελευταίο σχόλιο. Προσδοκούμε τη συνεργασία της Τουρκικής πλευράς, προσδοκούμε τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης, ελπίζουμε ότι το ταχύτερο δυνατό θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Δευτέρα να συζητήσουμε τους όρους και τις θέσεις μιας μακρόχρονης ευρωπαϊκής συνεργασίας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει αυστηρούς κανόνες αλλά και ένα σταθερό πλαίσιο όσον αφορά στο άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα και μια αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ Συμφωνία της οποίας υπάρχει πρακτική εφαρμογή, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι οδηγεί σε προβλήματα τα οποία τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.