Αρχική legacy Η ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ τίμησε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας

Η ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ τίμησε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας

Πυλώνας των επετειακών εκδηλώσεων της οργάνωσης, όπως είπε ο πρόεδρός της, Ανάστος Δημητρόπουλος, θα ένα τριήμερο συμπόσιο στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου, με θέμα «Η Ευεργεσία και η Χορηγία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών και τη Διενή Εταιρεία Εθνικών Ευεργετών.Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Περικλή και μία εκδήλωση στο Μέγαρο Υπατία η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ τίμησε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, για τα 2.500 χρόνια από τη Γέννηση του Περικλή (490 π.Χ.).
Πυλώνας των επετειακών εκδηλώσεων της οργάνωσης, όπως είπε ο πρόεδρός της, Ανάστος Δημητρόπουλος, θα ένα τριήμερο συμπόσιο στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου, με θέμα «Η Ευεργεσία και η Χορηγία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών και τη Διενή Εταιρεία Εθνικών Ευεργετών.

Στο συμπόσιο έχουν κληθεί να λάβουν μέρος έγκριτοι ακαδημαϊκοί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αλλά και προσωπικότητες της πολιτικής, που θα δώσουν πλήρη εικόνα στο πώς γεννήθηκε, διαμορφώθηκε και εξελλίχθηκε η ιδέα και ο ρόλος του θεσμού της ευεργεσίας και της χορηγίας σε καιρούς οικονομικής ύφεσης στο πέρασμα των αιώνων μέχρι το κατώφλι του 21ου αιώνα.

Βραβεύσεις επιφανών δωρητών και ιδρυμάτων, αρχαιοελληνικά μουσικά δρώμενα και εκδήλωση για τους επικείμενους Ευρωμεσογειακούς Αγώνες στο Βόλο, θα πλαισιώσουν το συμπόσιο, το οποίο, όπως ειπώθηκε, φιλοδοξεί να δώσει μία άλλη διάσταση, μια σύγχρονη πρόταση για τη σημερινή κοινωνία και τις ανάγκες της.

Στη σημερινή εκδήλωση, «Ελληνισμός και Παγκοσμισμός στην αυγή του 21ου αιώνα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Δημήτρης Κιτσίκης, τακτικό μέλος της Καναδικής Ακαδημίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οττάβας.

Ο κ. Κατσίκης μίλησε για την «πραγματική σημασία του ελληνισμού, που ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα του μικρού ελληνικού κρατιδίου και συνδέεται άρρηκτα με όλο τον κόσμο μέσω της πνευματικής παραγωγής της ανθρωπότητας που διοχετετεύθηκε τόσο από τους φανατικούς φιλέλληνες όσο και από τους “μισούντες τον ελληνισμό και θαυμάζοντες τους βαρβάρους”, κατηγορία οι τελευταίοι, που αποτελείται από τους πραγματικούς γνώστες του ελληνισμού, οι οποίοι δεν έχουν την αφέλεια των φανατικών φιλελλήνων και καταφέρονται κατά των Ελλήνων, διότι περιμένουν από αυτούς να φέρονται πάντα σαν θεϊκά πλάσματα».

Ο ίδιος παρέθεσε, μεταξύ άλλων, ως λαμπρούς θεωρητικούς του πλανητικού ελληνισμού, τον Γερμανό φιλόσοφο Georg Wilhelm Friedrich Hegel, o οποίος επανέλαβε πολλές φορές ότι ο ελληνισμός είναι ο μοναδικός πολιτισμός του πλανήτη, και τη Γαλλίδα καθηγήτρια Jacqueline de Romilly, η οποία υποστηρίζει στα βιβλία της ότι «ο πανελληνισμός, που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την ελληνική γλώσσα, θριάμβευσε μόνον όταν αποσυνδέθηκε από την ιδέα του ελληνικού κράτους, καθώς η ακατανίκητη δύναμη του ελληνισμού δεν είναι το κράτος, αλλά ο πολιτισμός του, ένας πολιτισμός που πρέπει να έχει σχέση με την ενοποίηση της Ευρώπης και τη σημασία της ελληνικής γλώσσας για την επιβίωση του πλανήτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.