Αρχική legacy ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ

World Tourim DayΜε αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει ίσως την πιο άμεση δυνατότητα συμβολής στην έξοδο από την κρίση. Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά τις προτεραιότητες της τουριστικής μας πολιτικής.

Ο κυρίαρχος σήμερα μαζικός τουρισμός των τσάρτερ και των ομαδικών «πακέτων», έχει ήδη δείξει τα όριά του και ελάχιστα ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες. Οφείλουμε να περάσουμε σε ένα νέο  πρότυπο τουρισμού, που θα λειτουργεί σε πλαίσια βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού, θα προσαρμόζεται στη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων, θα σέβεται τα τοπία, την πολιτιστική κληρονομιά και τις προστατευόμενες περιοχές και τις ακτές αντί να τις καννιβαλίζει όπως κάνει το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, θα πληρώνει κανονικά τους φόρους του, θα συνδέεται με τις βιώσιμες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, θα αντλεί δύναμη από τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας, θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για όλους, θα ενθαρρύνει τη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων και της μόρφωσης των εργαζομένων, θα βάζει τέλος στη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση ανηλίκων και μεταναστών.

Θέλουμε ένα μη-ενεργοβόρο τουρισμό, γενικό και θεματικό (συνεδριακό,  θρησκευτικό, ιαματικό, ποδηλατικό, εναλλακτικό, σιδηροδρομικό, πολιτιστικό, αγροτουρισμό, οικοτουρισμό) που δεν θα στηρίζεται στην υπερκατανάλωση αλλά στην ορθολογική αξιοποίηση και εξοικονόμηση αγαθών και πολύτιμων φυσικών πόρων όπως το νερό, ένα τουρισμό που δεν θα εντείνει τις ήδη ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ερημοποίηση, αλλά θα συντελεί στην προστασία του κλίματος».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.