Home legacy Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα

ΕΛΛΑΔΑ/ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΕΠ

Υπό τον τίτλο «Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα», η σημερινή ΙΗΤ, σε άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (Βloomberg), αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία υποχώρησε περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και η ανεργία αυξήθηκε, την ίδια στιγμή που οι περικοπές μισθών και η αύξηση φόρων που επιβλήθηκαν με στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας οδηγούν σε επιδείνωση της ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 1,5%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μέσα σε ένα χρόνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5%, και σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, «η ύφεση είναι πιθανό να επιδεινωθεί».
Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ανεργίας, σημειώνεται ότι αυξήθηκαν, αγγίζοντας το 12% το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοίχεια ξεχωριστής έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το Φεβρουάριο, όταν το ποσοστό έφτανε το 12,1%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ρυθμοί συρρίκνωσης ενδέχεται να επιταχυνθούν έως το τέλος του έτους, καθώς τα μέτρα λιτότητας, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού και την αυξανόμενη ανεργία, εμποδίζουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ε.Ε. εκτιμούν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, δηλαδή με διπλάσιο ρυθμό συρρίκνωσης από πέρσυ.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ένα μήνα πριν, ότι οι προβλέψεις για μια συρρίκνωση της τάξης του 4% για όλο το χρόνο μπορεί να αποδειχτούν «απαισιόδοξες σε μεγάλο βαθμό».
Στο ίδιο θέμα αναφέρονται επίσης, σε άρθρα πρακτορειακής προέλευσης και οι σημερινές LES ECHOS («Η Ελλάδα εξακαλουθεί να παραμένει σε ύφεση») και η LA TRIBUNE («Η Ελλάδα σε ύφεση της τάξης του 1,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο»).
Ε.Ε./ ΜΕΙΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ/ ΕΛΛΑΔΑ
Εκ νέου πτώση, κατά 0,1% τον Ιούνιο, καταγράφεται στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομικούς αναλυτές, αναφέρει σύντομο πρακτορειακής προέλευσης δημοσίευμα στη σημερινή LA CROIX.
Η σημαντικότερη υποχώρηση σημειώνεται στην Ολλανδία (-3,1%), στη Γαλλία (-1,6%) και στην Ελλάδα (-0,7%).
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα στη σημερινή L’HUMANITE, όπου μεταξύ άλλων γίνεται μνεία και στη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,5% και στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Συγκεκριμένα σχολιάζεται, ότι «το σχέδιο λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει να κάνει εμφανείς τις αντιπαραγωγικές του συνέπειες, όπως ήταν αναμένομενο».

3 COMMENTS

  1. Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα…

    «Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα», η σημερινή ΙΗΤ, σε άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (Βloomberg), αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία υποχώρησε περαιτέρω και η ανεργία αυξήθηκε, την ίδια στιγμή που οι περικοπές μισθών κα…

  2. Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα | Travelling News…

    ΕΛΛΑΔΑ/ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΕΠ Υπό τον τίτλο «Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα», η σημερινή ΙΗΤ, σε άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (Βloomberg), αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία υποχώρησε περαιτέρω στο δεύτερο τρίμην…

  3. Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα | Travelling News…

    ΕΛΛΑΔΑ/ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΕΠ Υπό τον τίτλο «Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ενώ η λιτότητα πλήττει τη χώρα», η σημερινή ΙΗΤ, σε άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (Βloomberg), αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία υποχώρησε περαιτέρω στο δεύτερο τρίμην…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.