Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάζουμε σήμερα με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάζουμε σήμερα με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις

Στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ. Από το 1985 και με αφετηρία την Ελλάδα, η γιορτή αυτή λαμβάνει χώρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας φτάσει σήμερα να διεξάγεται σε είκοσι δύο πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής μουσικής γιορτής, σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, πραγματοποιούνται συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους με τη φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά:

 Πέμπτη 21 Ιουνίου 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πατησίων 44, Αθήνα : ώρα έναρξης 13:00 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής παρουσιάζοντας συναυλία στο αίθριο του μουσείου, από το σύνολο Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων «Λύραυλος», με τίτλο «Αρχαία Όργανα – Καινούργιοι Ήχοι», που καταλύει τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες με τρόπο καθηλωτικό.

Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα. Τα μέλη του Λύραυλου, με διάθεση για σάτιρα και γλέντι, μοιράζονται με το κοινό τη μαγεία ενός ταξιδιού που για τον καθένα αποτελεί εμπειρία ζωής.

Τα μέλη: Παναγιώτης Στέφος: κίθαρις, σύριγγα του Πανός, αυλός, έρευνα, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων, ενορχηστρωτική επιμέλεια.

Ζαφειρώ Χατζηφωτίου: υψίφωνος, σείστρα, κρόταλα.

Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, τύμπανο, κοχύλια, φόρμιγγα, ζουρνάς.

Όλγα Στέφου: βάρβιτος, λύρα, κίθαρις, σαντούρι, κοχύλια, φωνητικά.

Κώστας Λάιος: λύρα, πανδουρίδα, βιολί, κοχύλια, κρόταλα. 

ΗΡΩΔΕΙΟ        

Διονυσίου Αεροπαγίτου, Ακρόπολη

Συμφωνική Μουσική – Ώρα έναρξης 21:00

Για 3η χρονιά, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και η Ορχήστρα της ΕΡΤ τιμούν την Ημέρα Μουσικής, με μία μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Στο πρώτο μέρος, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Εισαγωγή και φούγκα πάνω σε δύο Ελληνικά Θέματα του Διονύσιου Λαυράγκα και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο.3, σε ντο ελάσσονα, έργο 37 του Μπετόβεν, με τον σολίστ Γεώργιο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία Νο. 9, μι ελάσσονα, έργο 95,

«Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.

Η ελεύθερη είσοδος γίνεται μόνο με δελτίο εισόδου (από τα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ & του Ηρωδείου)

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ»

Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής / Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, ώρα 17:00

Η Μουσική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, γιορτάζει για όγδοη συνεχή χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με μια πρωτότυπη εκδήλωση για όλες τις ηλικίες. Θα πραγματοποιηθεί προβολή μουσικής ταινίας, θα λειτουργήσουν εργαστήρια μουσικοθεραπείας για μικρούς και μεγάλους, ενώ το απόγευμα θα κλείσει με μια αλλιώτικη ρεμπέτικη συναυλία, από δυο φρέσκα μουσικά σχήματα. 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 16:00. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

17.00 | Αίθουσα Διδασκαλίας | “Χορεύοντας στην Γιάφα” (Hilla Medalia, Ισραήλ) – για παιδιά από 8 ετών. Ένας διάσημος χορευτής διδάσκει σε παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη πώς να χορεύουν μαζί.

Η προβολή της ταινίας γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών CineDoc Kids και με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ

17.00 | Πολυχώρος | Μουσικοθεραπεύομαι: ένα εργαστήρι μουσικοθεραπείας για όλους. Σε συνεργασία με τη SONORA – Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και Έρευνας.

Παρουσίαση: Ευαγγελία Παπανικολάου και Άννα Μπέμιχ (συμμετοχή παιδιών από 8 ετών)

18.30 | Πολυχώρος | Κεντρική συναυλία | Το σήμερα συναντά το χθες

Ρεμπέτικη απογευματινή συναυλία με τα σχήματα «Τριάμισι Έγχορδα» και «Αναφανδόν»

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, ώρα 20.00

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον καταπράσινο κήπο. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

– Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής – Μουσική διεύθυνση, διδασκαλία: Δημήτρης Σέμσης

 – Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

– Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας «A barca da fantasia» [Στο καράβι της φαντασίας] /Μελωδίες και δημοφιλή τραγούδια από τις ομορφότερες γωνιές της Μεσογείου και την τσιγγάνικη μουσική παράδοση των Βαλκανίων.

Ιωάννα Φόρτη τραγούδι, Έλενα Σδόγκου διεύθυνση ορχήστρας

– Γιάννα Βασιλείου and Band

Πρόγραμμα jazzy αποχρώσεων, με ελληνικά ελαφρά τραγούδια του ’60 αλλά και επιτυχίες του Σινάτρα και της Φιτζέραλντ σε ευφάνταστες ενορχηστρώσεις. Μουσικοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος – τρομπέτα, Τζιμ Σταρίδας – τρομπόνι, Μιχάλης Καταχανάς – βιόλα, Αλέξανδρος Δανδουλάκης – κιθάρα, Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο, Ντίνος Μάνος – μπάσο, Βασίλης Ποδαράς – τύμπανα

Στις συναυλίες του Κήπου δεν υπάρχουν καθίσματα για το κοινό

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη

Κτήριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων της Μουσικής: ώρα έναρξης 21.00

Η Κ.Ο.Θ. συνδιοργανώνει με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μία ανοιχτή συναυλία για το κοινό, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Στο πρώτο μέρος αυτής της εκδήλωσης η Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου MOYSA θα παρουσιάσουν έργα Τσαϊκόφκσι, Μότσαρτ και Γκρηγκ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Μπαλατσινού, ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ακολουθεί ένα πρόγραμμα τζαζ υπό τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου και τον Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο.

ATHENAEUM –

Αδριανού 3, Θησείο: ώρα έναρξης 20:30

Το ATHENAEUM μεταμορφώνει τον πεζόδρομο της οδού Αδριανού, σε υπαίθρια σκηνή, όπου οι σπουδαστές του τμήματος Jazz του Ωδείου παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά ρεύματα Jazz, Swing, Bebop, Modal του 20ου αιώνα.

Διδασκαλία – ενορχήστρωση: Σύλβιος Σύρρος, Γιώργος Μικρός, Αναστάσης Γούλιαρης, Αρίωνας Γυφτάκης, Σπύρος Μάνεσης 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Δημάρχου Γ. Μενιδιάτη 22: ώρα έναρξης: 21.00

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων και με τη στήριξη του Δήμου Μεγαρέων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής διοργανώνει συναυλία Κλασικής Μουσικής στον αύλειο χώρο του, με τους DUO ARIOSO (ΣοφίαΜαυρογενίδου, φλάουτο και Άρης Χατζησταύρου, κιθάρα), τον ΣπύροΠαπανικόλα (κιθάρα) και την Ρένα Χατζοπούλου (πιάνο).

Είσοδος ελεύθερη.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Αιανή Κοζάνη: ώρα έναρξης 14.00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης υποδέχεται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Δομής στην Αιανή και συνδιοργανώνει με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, Μουσική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.                                     

H εκδήλωση έχει τίτλο «Η μουσική ενώνει τους πολιτισμούς». Το μουσικό σχήμα έχει δημιουργηθεί ειδικά για την εν λόγω εκδήλωση από μουσικούς – υπαλλήλους της Εφορείας αρχαιοτήτων Κοζάνης. Τα μουσικά όργανα που απαρτίζουν το σχήμα είναι: κιθάρα, λαούτο, φλογέρα, τουμπερλέκι και δύο φωνές.

ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ

Πρεμετής 4, Περιοχή Χίλτον, Αθήνα

Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου: ώρα έναρξης 20.30 

Το ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος θα τιμήσει τον εορτασμό για την ημέρα της μουσικής με παράσταση του τμήματος της «Νεανικής ΄Οπερας» που διδάσκει και διευθύνει η κα. Μάτα Κατσούλη 

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Μετρό του Συντάγματος: ώρα έναρξης 18.00

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της μουσικής και στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας με τη ΣΤΑΣΥ, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία με τους “Νέους της Όπερας” και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

Την Παιδική Χορωδία διευθύνει η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Υπεύθυνος προγράμματος Οι νέοι της όπερας είναι ο Βαγγέλης Χατζησίμος

Πιάνο Ειρήνη Αντωνιάδου

Στη συναυλία συμμετέχουν οι “νέοι της όπερας”, Μαριέττα Σαρρή, Γιάννης Σταματάκης, Αγγελική Βαρδάκα, Χρήστος Δεληζώνας, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Μότσαρτ, Βέρντι, Μπιζέ και Πουτσίνι. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Οι Νέοι της Όπερας” παρουσιάζει νέους τραγουδιστές της όπερας, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα και μέσω του προγράμματος αυτού δοκιμάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας, ενώ λαμβάνουν μέρος σε παραγωγές όπερας καθώς και συναυλίες.

Η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής, θα ερμηνεύσει χορωδιακά αποσπάσματα από όπερες του Μότσαρτ και του Μπιζέ, καθώς επίσης παραδοσιακά τραγούδια, και έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι. Στη συναυλία που θα διευθύνει η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, θα συμμετάσχουν 60 παιδιά.

Είσοδος ελεύθερη

ΩΔΕΙΟ KODÁLY                                                    

Αίθουσα Συναυλιών του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Philadelphia           

Κριεζή 64 & Μονεμβασιάς, Πολύδροσο Αμαρουσίου: ώρα έναρξης 20.00

Μεγάλη συναυλία των Μουσικών Συνόλων και Σπουδαστών του ΩδείουKodály εορτάζοντας την «Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής».                     

Λαμβάνουν μέρος: τελειόφοιτοι Σπουδαστές Πιάνου & Μονωδίας, η Μικτή Χορωδία Ωδείου Kodály, η Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodály, (Πιάνο : Γιώργος Τζιατζιάφης), τα Μικρά Βιολιά Ωδείου Kodály (Διδασκαλία: Μαρία Μιχαηλίδου).             

Φιλική Συμμετοχή: Athenaeum SaxophoneQuartet, Σολίστ: Στέλλα Αραμπατζόγλου. Διευθύνει ο Μιχάλης Πατσέας

Είσοδος ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.