Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πέτρος Φιλίππου: Η λύση για ΚΕΛ στα Καλύβια «μόνο ως τιμωρία του...

Πέτρος Φιλίππου: Η λύση για ΚΕΛ στα Καλύβια «μόνο ως τιμωρία του Δήμου Σαρωνικού μπορεί να θεωρηθεί»

Όλη η Ανατολική Αττική αποχετεύεται με δικές της Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού και Δίκτυα Αποχέτευσης, οπότε είναι απολύτως ψευδές αυτό που γράφεται ότι όλη η Ανατολική Αττική θα αποχετευτεί από την Ψυτάλλεια, δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Οι μόνοι δήμοι, συνεχίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, που ήδη από το 2012 είχαν λάβει έγκριση και χρηματοδότηση με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ήταν οι Δήμοι Παλλήνης και Σαρωνικού (για το παραλιακό του τμήμα, δηλαδή για την Παλαιά Φώκαια, την Ανάβυσσο, τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι και την περιοχή Αγία Μαρίνα Κορωπίου).

Από τον παραπάνω σχεδιασμό – προγραμματισμό, πρόσφατα με νέα απόφασή της η ΕΥΔΑΠ έκανε δεκτό προς σύνδεση με την Ψυτάλλεια – ορθά κατά την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη – τον Δήμο Παλλήνης (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Γέρακα) και τμήμα του Δήμου Κορωπίου (περιοχή Κίτσι κ.α.).

Απορρίφθηκε όμως με αυτή την απόφαση η παραλιακή ζώνη του Δήμου Σαρωνικού δυναμικότητας 10.000 – 15.000 παροχών. Αποφασίσθηκε δε η ίδρυση νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και Πράσινου Σημείου σε απόσταση 1.000 μόλις μέτρων από τον κυρίως οικισμό των Καλυβίων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από αυτή την εξέλιξη είναι πολλά:
Γιατί και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε μια λύση διπλάσιου κόστους (περισσότερα από 100.000.000€) σε σχέση με την προηγούμενη (50.000.000€) σε μια εποχή που οι χρηματοδοτήσεις είναι περιορισμένες; Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο καίριο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι ίδιοι μελετητές της ΕΥΔΑΠ που πριν λίγα μόλις χρόνια έπειθαν ότι η λύση της Ψυτάλλειας είναι η πλέον ενδεδειγμένη και με το μικρότερο κόστος, τώρα επιλέγουν τη λύση της δημιουργίας ΚΕΛ στον Δήμο Σαρωνικού – μια πολύ πιο ακριβή λύση – ως την καλύτερη δυνατή.

Πώς αποφασίστηκε να κατασκευαστεί νέο ΚΕΛ στα Καλύβια, τα οποία εδώ και χρόνια μαζί με τον Κουβαρά αποχετεύονται από το ΚΕΛ του Μαρκοπούλου;
Από πού προκύπτει ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί να απαλλοτριώνει εκτάσεις για λογαριασμό των δήμων και για Πράσινα Σημεία; Θα προβεί σε ανάλογες απαλλοτριώσεις και για άλλους δήμους;
Σήμερα στα Μεσόγεια δημιουργούνται σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων πέντε (5) Μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού (Ραφήνα, Αεροδρόμιο, Κορωπί – Παιανία, Μαρκόπουλο και Σαρωνικός), συνολικής δυναμικότητας 450.000 κατοίκων, τη στιγμή που ο πληθυσμός των συγκεκριμένων περιοχών δεν ξεπερνά τις 140.000 (μεγάλο δε ποσοστό πληθυσμού είναι σε περιοχές εκτός σχεδίου που δεν θα αποχετευτούν). Με ποια λογική γίνεται αυτό;
Η χρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης και του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού με προορισμό την Ψυτάλλεια, απεντάχθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ στις 31-3-2016. Ποιος έχει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη απένταξη; Ισχύει ότι η ΕΥΔΑΠ θα χρηματοδοτήσει τα έργα με δικούς της πόρους όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις του Δήμου Σαρωνικού;
Από που προκύπτει ότι η Ψυτάλλεια δεν μπορεί να δεχθεί νέα λύματα, όταν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση των λυμάτων προς το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας κατά 25%;
Αλήθεια στις 2.300.000 παροχές που σήμερα αποχετεύονται στην Ψυτάλλεια και με δεδομένη τη μείωση των ποσοτήτων των λυμάτων, είναι τόσο μεγάλη η επιβάρυνση των 10.000 – 15.000 παροχών του Δήμου Σαρωνικού και δημιουργεί τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα;
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα – και πολλά ακόμα που μπορούν να διατυπωθούν – αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ψευδής ενημέρωση αλλά και μια προσπάθεια δημαγωγίας και παραπληροφόρησης, της οποίας το τεράστιο οικονομικό κόστος θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Η προτεινόμενη λύση για ΚΕΛ στα Καλύβια «μόνο ως τιμωρία του Δήμου Σαρωνικού μπορεί να θεωρηθεί», τονίζει ο κ. Φιλίππου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του επισημαίνει ότι πρέπει με ηρεμία και νηφαλιότητα και παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων να επανεξεταστεί άμεσα το θέμα της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού προκειμένου να βρεθεί η πλέον εφικτή από κάθε πλευρά λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.