Αρχική Αεροπορικά Νέα Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ο ΦΠΑ αποδίδεται πάντα εμπρόθεσμα

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ο ΦΠΑ αποδίδεται πάντα εμπρόθεσμα

Athens-AirportΠροθεσμία δύο μηνών έχει η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών να προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας η οποία ορίζει ότι πρέπει να πληρωθεί ο καταλογισθείς ΦΠΑ. Στα 167 εκατομμύρια έχει φτάσει το ποσό με τις προσαυξήσεις.

 Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται ότι θα απαντήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία η εταιρεία του αεροδρομίου καλείται να πληρώσει ΦΠΑ που έχει καταλογιστεί για τα έτη 1998 – 2009. Η εν λόγω δικαστική απόφαση αποτέλεσε, μάλλον, έκπληξη καθώς ήρθε μετά τη δικαίωση, για το ίδιο θέμα, της εταιρείας του αερολιμένα από το διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου. Η εταιρεία του Ελευθέριος Βενιζέλος (ΔΑΑ) έχει περιθώριο δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης να προσφύγει στο ΣτΕ.

Από την πλευρά του αερολιμένα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση στη δικαστική απόφαση. Πάντως σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση του ΔΑΑ η διαφορά με το ελληνικό δημόσιο αφορά τον καταλογισμό ΦΠΑ ύψους 46 εκατομμυρίων, ποσό το οποίο με την προσθήκη των προσαυξήσεων έχει διαμορφωθεί πλέον στα 167 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σε όλους τους τόνους η εταιρεία του αερολιμένα έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν οφειλές του αεροδρομίου οι οποίες να αφορούν ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιονδήποτε φόρο, έμμεσο ή άμεσο.

Για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τον ΦΠΑ η εταιρεία του ΔΑΑ είχε προσφύγει στο παρελθόν στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου το οποίο την είχε δικαιώσει και είχε ζητήσει τη διαγραφή των απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Το συγκεκριμένο δικαστήριο εκδικάζοντας την εν λόγω διαφορά με την απόφαση στις 27 Φεβρουαρίου 2013 έκρινε ότι η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δεν οφείλει στο ελληνικό δημόσιο τα ποσά του καταλογισθέντος ΦΠΑ, μαζί με τα ποσά των επιβληθέντων πρόσθετων φόρων, κηρύσσοντας κατά παράβαση εκδοθείσες και τις σχετικές Πράξεις Καταλογισμού.

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι σε μεγάλο βαθμό η διαμάχη είναι… εμφύλια αφού στην εταιρεία του αεροδρομίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 55%, ενώ συνολικά ποσοστό 40% κατέχει το καναδικό συνταξιοδοτικό κεφάλαιο PSP και 5% η οικογένεια Κοπελούζου. H ισπανικών, πλέον, συμφερόντων γερμανική εταιρεία Hochtief έχει αποχωρήσει από το αεροδρόμιο πουλώντας το μερίδιό της στους Καναδούς.

ΔΑΑ: ΟΡΘΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ σήμερα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία αναφέρει ότι:

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)για πολλοστή φορά και προς αποκατάσταση της αλήθειας τονίζει τα ακόλουθα :

•    Ο ΔΑΑ είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) συμμετέχει σε ποσοστό 55%.

•    O ΔΑΑ έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου δεν οφείλει στο ΕΔ ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη.

•    Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ο ΔΑΑ επιβάλλει σύννομα τον αναλογούντα ΦΠΑ επί όλων των υποκείμενων σε ΦΠΑ πωλήσεών του και τον αποδίδει πάντα εμπρόθεσμα προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, από 2001 έως 2013 έχει αποδοθεί ΦΠΑ ύψους 84 εκατ. Ευρώ.

•    Επιπλέον, ο ΔΑΑ έχει αποδώσει στο ΕΔ διαχρονικά (2002-2013) με τη μορφή μερισμάτων, φόρων επί των μερισμάτων και ειδικών εισφορών, ποσό ύψους 1,038 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο δηλαδή μέρος των θετικών οικονομικών επιδόσεών του (της τάξεως του 74%)  και συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς η προστιθέμενη αξία του για το σύνολο της ελληνικής ισούται με το 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.