Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Λοξές δελφινιών ράχες στο φώς της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με τον Οδυσσέα Ελύτη

Λοξές δελφινιών ράχες στο φώς της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με τον Οδυσσέα Ελύτη

Λοξές δελφινιών ράχες στο φώς της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με τον Οδυσσέα ΕλύτηΗ Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Εφορείας την Κυριακή 10 Αυγούστου. Ειδικά για φέτος μετά από πρωτοβουλία της ΚΑ’  ΕΠΚΑ ο εορτασμός της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στα νησιά του Αιγαίου και τους Δελφούς αφιερώνεται στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.
Οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00. Στις 21:19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενώσουμε νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, την Ικαρία, την Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σάμο, τη Χίο, τα Ψαρά, αλλά και τον Ομφαλό του Γης, τους Δελφούς, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «‘Αξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Εκδήλωση της Κ΄ ΕΠΚΑ στην Λέσβο
Οπτικοακουστική παρουσίαση μελοποιημένων ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη στον Προϊστορικό Οικισμό της Θερμής.
Στον εορτασμό θα παραμείνουν επίσης ανοιχτοί για το κοινό ο  Αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Μέσσου στην αγροτική περιοχή Αγίας Παρασκευής και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, χωρίς εκδήλωση.
Συνεργαζόμενοι φορείς στη Λέσβο:
Αναγνωστήριο Αγιάσου: «το φεγγάρι κάνει βόλτα» στην αίθουσα Θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου « Το Πόλιον»: «με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη». Θαλασσινή βόλτα με το καραβόσκαρο «Ασπασία».

 

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Πλωμάρι (Κυριακή, 10 Αυγούστου)

Γιορτή της Πανσελήνου του Αυγούστου (Κυριακή, 10 Αυγούστου), «λοξές δελφινιών ράχες – στο φως του φεγγαριού με τον Οδυσσέα Ελύτη», συντονισμένοι με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΚΑ΄ (Κυκλάδες, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι), Ι΄(Δελφοί) και Κ΄(Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Ψαρών) και το Αναγνωστήριο Αγιάσου, δηλαδή με όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου και τον Ομφαλό της Γης, τους Δελφούς.

Το Πλωμάρι συμμετέχει σ΄αυτή τη γιορτή μετά από την τιμητική πρόταση του Προϊσταμένου της Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΚΑ΄ ΕΠΚΑ) κ. Παναγιώτη Χατζηδάκη, που είχε και την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης

Κάθε περιοχή, κάθε αρχαιολογικός χώρος που συμμετέχει θα έχουν το δικό τους τρόπο γιορτής, όμως, στις 21.19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά όλα τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και ο Ομφαλός της Γης, οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον εστί» με τη φωνή του ίδιου ποιητή.

Εμείς εδώ στο Πλωμάρι, «με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη», θα έχουμε ως χώρο εκδήλωσης τη θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιητή, της Λέσβου, και πιο συγκεκριμένα, τις Ν.Α. ακρογιαλιές της, κυρίως εκείνες του Πλωμαρίου με το παραδοσιακό καραβόσκαρο «Ασπασία». 
Στη διάρκεια της θαλασσινής διαδρομής θα μας συντροφεύουν μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και απαγγελίες ποιημάτων του, ενώ θα βλέπουμε τις ακρογιαλιές και θα ζούμε τη μαγεία της θάλασσας του Αιγαίου. 
Η μουσική ποιητική βραδιά θα συνεχιστεί σε μία παραλία, πιθανότατα στη Μελίντα, αν ο καιρός επιτρέψει την προσέγγιση μας. Εκεί θα έχουμε μικρό κέρασμα και καθισμένοι όλοι μας στην αμμουδιά, θα απολαύσουμε τη βραδιά με την Πανσέληνο του Αυγούστου τραγουδώντας με τη συνοδεία κιθάρας ή/και άλλων μουσικών οργάνων.

Η Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη Α.Ε θα καλύψει τα έξοδα της διαδρομής με το πλοιάριο, η οποία, κατόπιν αυτού θα είναι δωρεάν.

Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα δήλωσης συμμετοχής στην εκδήλωση μας αυτή, επειδή ο αριθμός δυνατότητας μεταφοράς επιβατών με το «Ασπασία» είναι περιορισμένη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.