Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ στην Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία (ΕΔΑ) με θέμα την ευαισθητοποίηση κατά της βίας και παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον, συμμετείχε μέσω χαιρετισμού, η υφυπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Έλενα Ράπτη.
Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυναν η υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κατερίνα Πατσογιάννη και η Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΙ, Δρ. Ελένη Ζενάκου.
Στελέχη του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) μίλησαν για τις μορφές και τις συνέπειες της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ ανέλυσαν και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Η υφυπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Έλενα Ράπτη, μίλησε για τους μηχανισμούς προστασίας των εργαζομένων, τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα με τον Νόμο 4808/2021 έκανε ένα τολμηρό και καινοτόμο βήμα, ούσα από τις πρώτες χώρες που κύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Η εναρμόνιση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια νομοθετική συμμόρφωση, αλλά μία ουσιαστική δέσμευση για τη δημιουργία ενός εργασιακού πολιτισμού μηδενικής ανοχής στη βία και την παρενόχληση. Επιπλέον, θεσπίστηκε ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας των θυμάτων, με δικαιώματα όπως η απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας χωρίς απώλεια αποδοχών, η προσφυγή σε ανεξάρτητες αρχές και η προστασία από κάθε μορφή αντιποίνων. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέκτησε αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, ενώ στο Δημόσιο, η πρόβλεψη για τον ορισμό Συμβούλων Ακεραιότητας σε κάθε Υπουργείο αποτελεί ένα πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα για την οργανωμένη πρόληψη και διαχείριση τέτοιων φαινομένων».