Την ενημέρωση των τουριστικών γραφείων καθώς και του ευρύτερου τουριστικού κόσμου του Ρεθύμνου για σύγχρονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, έθεσε στο επίκεντρο η εκδήλωση «Η ΔΥΝΑΜΗ του Digital Marketing, ΑΙ και chatGPT στον Τουρισμό» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου την Πέμπτη, 20 Μαρτίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου-μέλους της Ομοσπονδίας FedHATTA, κ. Γιάννης Γαλανάκης, ενώ χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για τον Τουρισμό κ. Γασπαράκης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Τσακαλάκης Μανόλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA), κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.
Ο κ. Τσιλίδης ανέλυσε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τα τουριστικά γραφεία, δίνοντας έμφαση σε σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές και τη συνεργασία με τους ξεναγούς.
-Μεταφορικό έργο τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ: Τονίστηκε η στρέβλωση της αγοράς λόγω της εκτέλεσης έργου των τουριστικών λεωφορείων με υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ (ενέργεια αντικειμενικά παράνομη), η οποία γίνεται με την στήριξη ερμηνευτικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του οποίου η ερμηνεία των σχετικών νομοθετικών διατάξεων -εσφαλμένη και αντίθετη από αυτήν του Υπουργείου Τουρισμού- δημιουργεί -εκτός των άλλων- και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κλάδων, καθώς τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν, αντίστοιχα, να εκτελούν συγκοινωνιακό έργο. Επιπλέον δε, και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου ότι αυτό θα διορθωθεί οριστικά, τα τουριστικά γραφεία εξακολουθούν να υφίστανται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα τουριστικά λεωφορεία τους, καθώς καλούνται να καταβάλλουν γι’ αυτά διπλάσια τέλη κυκλοφορίας από εκείνα των ΚΤΕΛ.
-Mini van τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων: Παρουσιάστηκε το πρόβλημα της υποχρέωσης των τουριστικών γραφείων να καταχωρούν εκ των προτέρων τα αναλυτικά περιεχόμενα του voucher για κάθε μεταφορά πελατών τους στο πλαίσιο των οργανωμένων ταξιδιών (ταξιδιωτικών πακέτων) των τελευταίων στο σχετικό ψηφιακό μητρώο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς αντικειμενικό λόγο και ενώ τα ξενοδοχεία, που διαθέτουν αντίστοιχα mini van για τις ανάγκες μεταφοράς των πελατών τους, δεν υποχρεούνται σε οποιαδήποτε παρόμοια επαχθή και χρονοβόρα ενέργεια. Τα τουριστικά γραφεία ελέγχονται πολλαπλά σχετικά με τα έσοδά τους (MyDATA), τους εργαζομένους τους (ΕΡΓΑΝΗ) και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται να γνωρίζει η Πολιτεία για τη νόμιμη λειτουργία τους, ώστε να περιττεύουν εντελώς τέτοιου είδους έλεγχοι, που δεν υφίστανται και σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
-Συνεργασία με ξεναγούς: Υπογραμμίστηκε το ζήτημα των αυξημένων αμοιβών που απαιτούν ορισμένες ομάδες ξεναγών, καθώς και η υποχρεωτική ένταξη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η οποία επιβαρύνει γραφειοκρατικά και οικονομικά τα τουριστικά γραφεία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες προοπτικές του τουριστικού κλάδου. Συγκεκριμένα, οι συνιδρυτές της εταιρείας Lodgika κ.κ. Χρήστος και Ιωσήφ Κατσαραγάκης και η κ. Ειρήνη Βουλτσιμού, από την ίδια εταιρεία, ανέπτυξαν θέματα ψηφιακού μάρκετινγκ και τεχνολογικής καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και του ChatGPT στον τουριστικό τομέα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το «NATIONALBANKPACK», ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα τουριστικά γραφεία, στο πλαίσιο συνεργασίας της FedHATTA με την Εθνική Τράπεζα, ενώ ο φοροτεχνικός σύμβουλος της FedHATTA, κ. Ηλίας Φουστέρης, ανέλυσε τις τρέχουσες φορολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Τσιλίδης, δήλωσε: «Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να πιέζει για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών γραφείων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού».