Μεγάλη ήταν η απήχηση που είχε στο κοινό το τριήμερο προβολών του Beyond Borders Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, το οποίο πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη χρονιά, αποκλειστικά με την ενέργεια της ΔΕΗ, στη γεμάτη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, 28-30 Μαρτίου 2025. Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ εντυπωσίασαν, συγκίνησαν και προκάλεσαν συζητήσεις και προβληματισμούς ανοίγοντας ουσιαστικά μια πλατφόρμα διαλόγου και επικοινωνίας. Το τριήμερο του Μαρτίου, με τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ να συναντούν το κοινό στην Αθήνα, έχει γίνει πλέον ετήσιος θεσμός, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα ταξιδεύουν επίσης στις αντίστοιχες Ταινιοθήκες της Κωνσταντινούπολης και της Ελβετίας κάθε φθινόπωρο. Παράλληλα, το Beyond Borders ετοιμάζεται για την επετειακή 10η έκδοσή του, 24-31 Αυγούστου 2025 στο Καστελλόριζο και δέχεται υποβολές ταινιών μέχρι τις 30 Απριλίου 2025.
Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, με την υποστήριξη της οποίας στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθούν οι προβολές με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους και στην Αθήνα. Η ΔΕΗ, η νούμερο ένα εταιρεία ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, στηρίζει, ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.
Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν αγγίζουν τον πόλεμο, τη μνήμη, τους συλλογικούς και προσωπικούς αγώνες, καθώς και τις οικογενειακές σχέσεις, μέσα σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία, δίχως βεβαιότητα για την πορεία του. Το Beyond Borders – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα συνεχίσει να φέρνει στο φως επιλεγμένες ταινίες που αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες και σκοτεινές όψεις της πραγματικότητας. Ώστε κανείς να μην μπορεί να πει πως δεν ήξερε.
Καλεσμένος του Beyond Borders στην Αθήνα ήταν ο Dr. Izzeldin Abuelaish, Παλαιστίνιος γιατρός που εργαζόταν σε ισραηλινό νοσοκομείο, αλλά έχασε τις τρεις κόρες και την ανιψιά του από ισραηλινό βομβαρδισμό στο σπίτι του. Ο Abuelaish,που έχει προταθεί πέντε φορές για το Νόμπελ Ειρήνης και έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο με την ταινία «I Shall not Hate», που έκανε το καλοκαίρι ελληνική πρεμιέρα στο Καστελόριζο και βραβεύτηκε με το Χάλκινο Στεφάνι Μεγίστης, δήλωσε συγκινημένος ότι δεν έχει ξαναζήσει τόσο θερμή υποδοχή από τη διοργάνωση και το κοινό, όσο στην Ελλάδα. Αφού παρακολούθησε την προβολή μαζί με τον γιό του, που έβλεπε την ταινία για πρώτη φορά, μίλησε στο κοινό που χειροκροτούσε όρθιο: «Αν ήξερα ότι οι κόρες μου θα ήταν η τελευταία θυσία για την ειρήνη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, θα το δεχόμουν. Δυστυχώς όμως το κακό επαναλαμβάνεται. Πάνω από 70 μέλη της οικογένειάς μου έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ το Beyond Borders που έφερε αυτήν την ταινία, η οποία στέλνει μήνυμα ελπίδας, κουράγιου και δικαιοσύνης και δείχνει τι συμβαίνει στον κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι είμαστε σαν εσάς. Αγαπάμε τη ζωή, την ειρήνη, τη γνώση, αλλά μας λείπει η ελευθερία. Θέλουμε να είμαστε ελεύθερο έθνος. Αυτό ποτέ δεν θα επιτευχθεί με βία. Ο κόσμος σείεται και η βία, ο φόβος, οι διακρίσεις, ο διχασμός και το μίσος κυριαρχούν. Ανησυχώ για τις επόμενες γενιές, τι κόσμο θα τους δώσουν οι πολιτικοί ηγέτες; Είναι καιρός να εξανθρωπίσουμε, όχι να πολιτικοποιήσουμε. Όλοι είμαστε δυνητικά θύματα, όμως δεν θα δεχθούμε το ρόλο του θύματος. Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να συνεργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Δεν υπάρχουν σύνορα και κάθε σύγκρουση εξαπλώνεται παντού. Όμως δεν θα μισήσω, γιατί το μίσος είναι μια καταστροφική ασθένεια. Το αντίδοτό του είναι ανθεκτικότητα, παιδεία, γνώση, ανεκτικότητα, ευγένεια. Αν μισούσα, θα ήμουν ακινητοποιημένος. Είμαι αποφασισμένος να το μεταγγίσω όλο αυτό σε φλέβα ισότητας, δικαιοσύνης και ελευθερίας». Όπως ανακοίνωσε, τον Ιούνιο θα πάει στο Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου να ηγηθεί του παγκόσμιου ινστιτούτου που μελετά κοινωνικά φαινόμενα.
Στην έναρξη του φεστιβάλ παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, η Marcela Hanusová, Πρέσβειρα της Σλοβακίας, υψηλή αντιπροσωπεία από την Πρεσβεία της Παλαιστίνης και άλλοι αξιωματούχοι πρεσβειών, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων φορέων.
Κατά τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ προβλήθηκε μεταξύ άλλων η ταινία «Λώξη» των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή, που είχε λάβει το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Η προβολή ήταν καθολικά προσβάσιμη και ο Δ. Ζάχος συνομίλησε με τον κόσμο σχετικά με τη δημιουργία της ταινίας, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα, τη διάκριση, τον αποκλεισμό και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες στην Ελλάδα.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Beyond Borders, Ειρήνη Σαρίογλου δήλωσε: «Εδώ και 18 χρόνια με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών κάνουμε έναν αγώνα να κάνουμε την Ιστορία την πιο αγαπητή επιστήμη στο κοινό. Για άλλη μια φορά λοιπόν το Βeyond Βorders έρχεται στην Αθήνα για να φέρει αυτά τα πολύτιμα έργα τέχνης στο ευρύτερο κοινό. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή η παρουσία τόσων ανθρώπων στην Αθήνα και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε για να γινόμαστε όλο και καλύτεροι»
Ραντεβού στο Καστελλόριζο για την 10η έκδοση!
Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.
Συν-διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.