Αρχική Δήμοι Tα Ιωάννινα στο σταυροδρόμι τριών διεθνών οδικών αξόνων

Tα Ιωάννινα στο σταυροδρόμι τριών διεθνών οδικών αξόνων

Του Στάθη Σιούτη – Πρώην προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και νυν μέλους της

Σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα καταστούν τα επόμενα χρόνια η πόλη των Ιωαννίνων, ο νομός της και η Ήπειρος, με τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τουριστικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Εξαιρετική σημασία έχει η προσβασιμότητα, με δεδομένο πως επιτρέπει τη μαζική και εύκολη ροή επισκεπτών, όπως και τη μεταφορά αγαθών. Ως προς τους οδικούς άξονες, τα Ιωάννινα θα αποτελέσουν σταυροδρόμι τριών διεθνών οδικών αξόνων.

Πρόκειται για την Ιόνια Οδό, την Εγνατία και τον Παρανδριατικό άξονα, που θα ενώσουν την Ήπειρο και τον Νομό Ιωαννίνων με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Αντίστοιχα στο κομμάτι της προσβασιμότητας σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το υδατοδρόμιο της Λίμνης Παμβώτιδας.

Αναλυτικά, η εικόνα αυτών των υποδομών έχουν σήμερα ως εξής :

Ιωάννινα – Κακαβιά

Eντάχθηκε στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021 – 2027» με προϋπολογισμού 289.257.632,88 ευρώ. Το έργο, συνολικού μήκους 69,5 χιλιομέτρων, αφορά την κατασκευή του από τη συμβολή της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία (Α/Κ Εγνατίας) μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών δράσεων. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου.

Σημειώνεται πως ο Διευρωπαϊκός οδικός άξονας Ιόνια-Κακαβιά με την ολοκλήρωση του θα προσδώσει άμεσα προστιθέμενη αξία στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, των μεταφορών και του Real Estate.

Ε65

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα, μήκους 135 χλμ., πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. μέχρι την Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών, τα οποία ανήκουν εξολοκλήρου στο βόρειο τμήμα του νέου οδικού άξονα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού υποδομών και μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, η πρόοδος των εργασιών στο βόρειο τμήμα έχει ανέλθει ήδη στο 56% και αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025.

Αμβρακία Οδός

Τον Ιανουάριο του 2024, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το σύνολο του έργου μήκους 49 χλμ.

Ο οδικός αυτός άξονας είναι σύγχρονος και ασφαλής και συνδέει απευθείας την Ιόνια Οδό με το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – μέσω της οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται, μέσα στο 2024, και ο οδικός άξονας Άκτιο – Λευκάδα.

Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την αξιοποίηση του συνόλου των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΥΠΑ, επιθυμεί το υπερταμείο.

Μέσω της συμμετοχής στη λειτουργία και συντήρηση έμπειρων εταιριών διαχείρισης αεροδρομίων, αποσκοπεί στο να πετύχει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των 22 αυτών αεροδρομίων, με ταυτόχρονη αύξηση των επιβατών επ’ ωφελεία, τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Παρουσιάσεις έχουν ζητηθεί, και έχουν γίνει, σε µεγάλους αεροπορικούς οίκους από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και την Ινδία, ενώ δεδοµένο θεωρείται και το ενδιαφέρον όσων εµπλέκονται ήδη στις ελληνικές υποδοµές αεροµεταφορών, όπως τα σχήµατα που συµµετέχουν στη διεκδίκηση του διαγωνισµού παραχώρησης του αεροδροµίου της Καλαµάτας.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Διακινεί ετησίως 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά. Έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Grimaldi.Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας με δυνατότητα να λειτουργήσει ως λιμένας αφετηρίας ( Ηome Port ) διότι προσφέρει χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Υδατοδρόμιο λίμνης Παμβώτιδας

Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα προχωράει και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες τα  υδροπλάνα θα ανοίξουν φτερά, χρησιμοποιώντας ως βάση το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Η λύση του αεροδρομίου είχε προαναγγελθεί πριν από μερικούς μήνες και επισημοποιήθηκε πλέον με ανακοινώσεις που έκανε η εταιρεία υδροπλάνων Hellenic Seaplanes.

Οι πτήσεις αυτές θα συνδέσουν σε πρώτη φάση την πόλη των Ιωαννίνων με την Κέρκυρα και τους Παξούς και μελλοντικά με άλλους προορισμούς στης χώρας καθώς και με την Αλβανία και Ιταλία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ήπειρος και οι νομοί της καλύπτουν όλες τις μορφές τουρισμού και μπορούν να προσελκύσουν σταθερά επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.