Νέο γύρο συζητήσεων και αντεγκλήσεων έχουν ξεκινήσει οι υπουργοί για τα Airbnb, υπό τις πιέσεις των ξενοδόχων. Η υπουργός Τουρισμού τάσσεται υπέρ της επιβολής περαιτέρω ρυθμίσεων, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς το παρόν αντισκτέκεται.
Στο συνέδριο «Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη», η κα Κεφαλογιάννη αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Τουρισμού αυτή τη στιγμή ετοιμάζει μια πρόταση που αφορά τις λειτουργικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό περιλαμβάνεται άλλωστε στα αιτήματα των ξενοδόχων. Επικαλούμενη το πρόβλημα έλλειψης προσιτής στέγης για τους κατοίκους όπως και το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές (προφανώς της Αθήνας) αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της γειτονιάς από τα Airbnb, έκανε λόγο για την ανάγκη να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα δύο επιχειρήματα χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.
Από την άλλη, ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, υπενθύμισε πως μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε μέτρα προκειμένου να μπει μία τάξη στον τομέα αυτό (όπως η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ και η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για όποιον διαθέτει από 3 ακίνητα και πάνω). «Παρακολουθούμε το θέμα. Θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το πράγμα το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο θα το συζητήσουμε ξανά με τους αρμόδιους φορείς και θα επανέλθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την Golden Visa και τις αναθεωρήσεις για το ύψος των τιμών αγοράς ακινήτων, ανάλογα με την περιοχή. Ο Υπουργός ανέφερε πως σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, το όριο επένδυσης θα είναι οι 800.000 ευρώ.
Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη ο κ.Χατζηδάκης είπε:
«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μέρος της ανάπτυξης της χώρας. Αυτή την ώρα η Ελλάδα έχει πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Άρα όταν ανεβαίνει η χώρα, προφανώς ανεβαίνει και η Θεσσαλονίκη».
Πέρυσι, είπε, είχαμε μια αύξηση 16% των τουριστικών αφίξεων στη Θεσσαλονίκη. Άρα η πόλη είναι μέρος της τουριστικής ανάπτυξης και υπάρχουν πολλά περιθώρια για περισσότερους τουρίστες, πιο ποιοτικό και πιο βιώσιμο τουρισμό, που θα σέβεται το περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, τόνισε.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση σε δύο κατακτήσεις της Θεσσαλονίκης: το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το Λιμάνι.
«Θυμόμαστε πώς ήταν το αεροδρόμιο παλαιότερα. Ήδη από το 2008, όταν ήμουν Υπουργός Μεταφορών ξεκίνησε η ιδέα για τις παραχωρήσεις και βλέπετε πού έχουμε φτάσει σήμερα. Τα περιφερειακά αεροδρόμια από «τσαντίρια» έχουν γίνει «κούκλες» και αυτό ισχύει και στη Θεσσαλονίκη. Όπου είχαμε και την πολύ σημαντική επέκταση του αεροσταθμού, αύξηση των πτήσεων, το μερίδιο των διεθνών πτήσεων είναι μεγαλύτερο από 62% τ%B