Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανοικτό online σεμινάριο «Feminist Recovery: Against Care Violence», Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη

Ανοικτό online σεμινάριο «Feminist Recovery: Against Care Violence», Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη

Ένα διαδικτυακό, ανοικτό σεμινάριο με την καθηγήτρια Elke Krasny

Το Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη διοργάνωσε το δεύτερο από μια σειρά πέντε διαδικτυακών, ανοικτών συναντήσεων με θέμα τις Οικολογίες της Φροντίδας (Care Ecologies). Πρόκειται για ένα πολύπλευρο project που αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της φροντίδας, συμβάλει στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης και ενισχύει μια σταθερή σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και κοινωνικού χώρου, με συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe.

Με τη φροντίδα στο κέντρο των διεθνών συζητήσεων, οι Οικολογίες της Φροντίδας εστιάζουν στην ανάγκη να αναλογιστεί κανείς εκ νέου και συλλογικά τους κανόνες και τις διαδικασίες της  πολιτιστικής δημιουργίας, ενώ εγκαθιδρύουν δεσμούς στενής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, διανοούμενων, ερευνητών και άλλων πολιτιστικών παραγόντων μέσω διεπιστημονικών προγραμμάτων.

Μέσα σε αυτή τη διετία δημιουργούνται ευκαιρίες κινητικότητας των επαγγελματιών του πολιτισμού και προώθησης της σύγχρονης τέχνης σε τοπικό και διεθνές κοινό και οικοδομείται μια στέρεη σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και του κοινωνικού χώρου μέσω έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκθέσεων και εργαστηρίων.

Στο σεμινάριο «Feminist Recovery: Against Care Violence» την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 η Elke Krasny, PhD, Καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης μίλησε για την ανάκαμψη μέσω του φεμινισμού και κατά της «βίαιης φροντίδας» που διαχρονικά επιβάλλεται στη γυναίκα από τις πατριαρχικές δομές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Krasny: «Η φροντίδα είναι ουσιώδης για τη ζωή και την επιβίωση. Το κοινωνικό και οικολογικό υπαρξιακό νήμα έχει πλεχτεί από τη φροντίδα. Αλλά πώς φροντίζεται η φροντίδα με πολιτικοοικονομικούς όρους; Πώς γίνεται κατανοητή ως ένας ορισμένος τρόπος να γνωρίσεις τον πλανήτη και να σχετιστείς με τον κόσμο; Πώς αλλάζει η γνώση, αν η ανάλυση των συνθηκών του πλανήτη και του κόσμου ξεκινά από τις σχέσεις φροντίδας; Στο όνομα της φροντίδας, εθνικά κράτη έχουν προωθήσει την αποικιακή υπεροχή της πατριαρχίας. Στο όνομα της ελευθερίας, το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα φεμινισμού αναγνώρισε εργασίες φροντίδας ως φορτίο που εμποδίζει τη γυναικεία δημιουργικότητα, πνευματική παραγωγικότητα και οικονομική κινητικότητα. Στο όνομα της υγείας, εθνικά κράτη και διεθνείς οργανισμοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά του ιού σε καιρούς πανδημίας και μετέτρεψαν τους επαγγελματίες φροντίδας σε μαχητές κατά του covid».

Ιχνηλατώντας το πώς μοντέρνες αποικιακές οντολογίες του φύλου συνδέθηκαν με επιστημολογίες περί θηλασμού και με την πολιτική οικονομία ενός ουσιοκρατισμού που αφορά στη φροντίδα, το σεμινάριο αυτό ασχολείται με τα είδη ανάλυσης που χρειάζονται, ώστε να απελευθερωθεί η φροντίδα από την πατριαρχική βία και την καπιταλιστική καταγωγή.

Παρουσιάζοντας τους στόχους των σχεδίων ανάκαμψης μέσω του φεμινισμού (feminist recovery) που περιγράφηκαν από υπευθύνους χάραξης πολιτικής, φροντιστές, ακτιβιστές και ερευνητές στις αρχές της πανδημίας Covid-19 το 2020, η διάλεξη αναζητά το πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να εφαρμόσει το feminist recovery (φεμινιστική ανάκαμψη) κατά της βίαιης φροντίδας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.