Home Αθλητικά ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΒΙΩΣΙΜΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΒΙΩΣΙΜΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ήταν το 1924 όταν η Γαλλία διοργάνωνε για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Τώρα, 100 χρόνια μετά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα είναι το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός που θα μεταφέρει την εξαιρετική πολιτιστική, καλλιτεχνική και ιστορική κληρονομιά της Γαλλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτοί θα είναι οι πρώτοι βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία, αφού στόχος είναι να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να χρησιμοποιηθεί το 95% των υφιστάμενων υποδομών και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Αυτά ήταν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Παρίσι 2024 και του περιοδικού Explore France για το 2023 του Γαλλικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης, Atout France, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την καλή προετοιμασία της Γαλλίας και δήλωσε ευτυχής γιατί όπως τόνισε «κάθε επιτυχημένη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κι αν γίνονται στον κόσμο, είναι και μία επιτυχία της Ελλάδας. Είμαστε στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εδώ που ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα».

Η παρουσίαση, στην οποία -μεταξύ άλλων- ήταν παρών και ο πρόεδρος τη ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, άνοιξε με ομιλία της η πρέσβειρα της Γαλλίας, Λοράνς Αουέρ, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, στην οικονομική, κοινωνική και αθλητική αξία των Αγώνων, και μίλησε για θέματα φιλοξενίας αλλά και τις μορφές της γαλλικής τέχνης του ζην, όπως η μουσική, η γαστρονομία, η τέχνη, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ελβετία, Φρεντερίκ Μεγιέ, τόνισε πως φιλοδοξία των διοργανωτών των φετινών Αγώνων είναι να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν όλη τη Γαλλία, όχι μόνο το Παρίσι, και να προσελκύσουν νέους επισκέπτες που θα ανακαλύψουν τη γιορτινή πλευρά της χώρας.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, έχουν σχεδιαστεί με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο για να μοιραστούν την κληρονομιά της πόλης, αλλά και για να γίνουν οι πρώτοι βιώσιμοι Αγώνες, με έμφαση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην αξιοποίηση των υφιστάμενων χώρων. Ολόκληρη η πόλη του Παρισιού μεταμορφώνεται και, μετά τους Αγώνες, οι επισκέπτες θα την ξανα-γνωρίσουν μέσα από ένα νέο πρίσμα», δήλωσε.

Ο κ. Μεγιέ ανακοίνωσε τη δημιουργία της εφαρμογής «My Paris je t’aime» -και «My Paris je t’aime handicap» για ανθρώπους με αναπηρία- ένα πρακτικό εργαλείο με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση το Παρίσι.

Όσο για την Ολυμπιακή Φλόγα, ο διευθυντής του Atout France ανέφερε πως θα αναχωρήσει από την Ελλάδα και θα φτάσει στη Γαλλία στις 8 Μαΐου 2024, με το ιστορικό τρικάταρτο πλοίο Belem και θα ταξιδέψει σε πολλές περιοχές πριν καταλήξει στο Παρίσι.

Ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, Λάμπης Κωνσταντινίδης, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη διοργάνωση παγκοσμίως που συγκεντρώνει τους σπουδαιότερους αθλητές από όλη την υφήλιο και προσφέρει μία μοναδική εμπειρία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης στα δυνατά σημεία του Παρίσι 2024 συγκαταλέγεται και ο συνδυασμός της αξίας του αθλητισμού με την ευρεία προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο της Γαλλίας μέσω της μεγαλύτερης πλατφόρμας επικοινωνίας που επιτρέπει την ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων της χώρας, μεταξύ αυτών την τέχνη του ζην.

Σημείο-κλειδί της φετινής μεγάλης διοργάνωσης θα είναι η τελετή έναρξης των Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκτός σταδίου και συγκεκριμένα στον Σηκουάνα, ενώ εξήγησε πως θα διεξαχθεί ανοιχτός Μαραθώνιος για όλους, για αθλητές αλλά και ερασιτέχνες λάτρεις του αθλητισμού.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία βγαίνουμε από το στάδιο και θα έχουμε μία τελετή, η οποία θα διαπεράσει το κέντρο του Παρισιού μέσω του Σηκουάνα. Όλα τα μνημεία της πόλης θα είναι στη διάθεση αυτών των Αγώνων και έτσι στο Στάδιο του Πύργο του Άιφελ θα διεξαχθούν αγώνες μπιτς-βόλεϊ, στο Grand Palais θα έχουμε την ξιφασκία και το ταεκβοντό, στους κήπους του Ανακτόρου των Βερσαλλιών θα έχουμε το άθλημα της ιππασίας», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Αγώνες ανοιχτοί σε όλους» θα είναι, λοιπόν, οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, με τον κ. Κωνσταντινίδη να προσθέτει, μέσω σύνδεσης από το Παρίσι, ότι θα είναι «ιστορικοί Αγώνες με σημείο αναφοράς την ισότητα και ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας, ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού τόνισε πως επιθυμία είναι η διεξαγωγή ελεύθερων Αγώνων και «όχι στρατικοποιημένων, μία πραγματική γιορτή, όπως τέτοια αρμόζει», επισημαίνοντας ωστόσο την «πρωτοφανή επιχείρηση ασφάλειας».

Η ασφάλεια και οι μετακινήσεις

Προτεραιότητα αυτών των Αγώνων είναι η ασφάλεια όλων. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, σε περιοχές-κλειδιά της πόλης, καθώς και σε περίπου 20 σημεία στην Île-de-France. Ειδικότερα για την ασφάλεια των επισκεπτών υπάρχουν σχέδια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στα σημεία Ολυμπιακού ενδιαφέροντος, ενώ το προσωπικό ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα τριπλασιαστεί.

Στόχος είναι το 100% των θεατών να έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την επίτευξή του θα αυξηθεί κατά 15% η προσφορά των μέσων μεταφοράς, θα τεθούν σε λειτουργία λεωφορεία που θα πραγματοποιούν ειδικά δρομολόγια, θα υπάρχει η παρουσία 5.000 υπαλλήλων στους σταθμούς για την παροχή πληροφοριών. Αυτοί οι Αγώνες θα είναι φιλόξενοι και για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, χάρη στα 185 χιλιόμετρα «Ολυμπιακών δρόμων» που προορίζονται για οχήματα αναπήρων. Επιπλέον, προβλέπεται σύστημα μαζικής μεταφοράς για άτομα με αναπηρία, ιδίως για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Ένας στόλος 150 λεωφορείων θα εγγυάται τη μετακίνηση από τους 8 σταθμούς της παρισινής πρωτεύουσας και το σιδηροδρομικό σταθμό Rosa Parks RER.

Λίγοι αριθμοί

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το σπουδαιότερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με 206 χώρες, 15.000 αθλητές (10.500 Ολυμπιακούς και 4.500 Παραολυμπιακούς), 32 Ολυμπιακά αθλήματα και 22 Παραολυμπιακά, 3 επιπλέον αθλήματα (σκέιτ, αναρρίχηση και σέρφινγκ) και ένα ακόμα άθλημα, χορευτικό αυτή τη φορά, το Breaking.

Αναμένονται 3 δισ. Τηλεθεατών

Η μεγαλειώδης τελετή έναρξης που συνήθως διεξάγεται σε στάδιο, αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα σε μήκος 6 χλμ. ανάμεσα στη γέφυρα του Bercy και το Trocadéro και για πρώτη φορά θα περιέχει ζώνες με δωρεάν είσοδο. Η υδάτινη παρέλαση στον Ολυμπιακό Σηκουάνα θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου 2024 σε 160 σκάφη και αναμένεται να προσελκύσει ένα δισεκατομμύριο θεατές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια εργασιών για την προετοιμασία του χώρου, ο οποίος θα μετατραπεί σε «οχυρό» χάρη στα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν στην τελετή περισσότεροι από 600.000 θεατές και όχι 60-80.000 θεατές όπως συνηθίζεται σε ένα στάδιο.

Τα εισιτήρια

 Περίπου 400.000 νέα εισιτήρια έχουν τεθεί προς πώληση τις τελευταίες ημέρες, το 50% των οποίων θα είναι κάτω των 100 ευρώ και 70.000 θα πωληθούν στα 24 ευρώ.

Συνολικά έχουν πωληθεί 7,2 εκατ. εισιτήρια έως τώρα και στόχος είναι να πωληθούν περίπου 10 εκατ. εισιτήρια μέχρι την έναρξη των Αγώνων.

Τα σημεία-κλειδιά

 Πρότυπο βιωσιμότητας αποτελούν οι φετινοί Ολυμπιακοί καθώς θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την κατασκευή νέων.

-Stade Tour Eiffel στο Champ de Mars

-Les Invalides που θα φιλοξενήσει τους αγώνες τοξοβολίας και παρατοξοβολίας

-Stade de France, μια μυθική τοποθεσία

-Οι απαραίτητες κατασκευές για τους προσωρινούς χώρους θα επαναχρησιμοποιηθούν μετά τους Αγώνες

Η κληρονομιά που θα αφήσουν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 δεν θα περιοριστεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το Grand Paris Express, το Ολυμπιακό Υδάτινο Κέντρο, το Ολυμπιακό Χωριό, η δυνατότητα κολύμβησης στον Σηκουάνα, η συνοικία La Chapelle, το Le Bourget και το στάδιο Yves-du-Manoir που φιλοξένησε τους Αγώνες του 1924 θα κληροδοτηθούν στις μελλοντικές γενιές.

Οι Αγώνες, όμως, δε διεξάγονται μόνο στην καρδιά του Παρισιού:

-Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών θα φιλοξενήσει τους ιππικούς αγώνες 

-Το Vélodrome National στο Saint-Quentin en Yvelines θα φιλοξενήσει τις προπονήσεις για τους αγώνες ποδηλασίας και παραποδηλασίας πίστας

-Το ναυτικό στάδιο Vaires-sur-Marne θα διαμορφωθεί για την κωπηλασία και την παρακωπηλασία

-Το στάδιο Pierre Mauroy στη Λιλ θα φιλοξενήσει τους τελικούς αγώνες μπάσκετ και χάντμπολ

-Η μαρίνα της Μασσαλίας θα φιλοξενήσει τους αγώνες ιστιοπλοΐας και το ποδόσφαιρο

Για πρώτη φορά, οι Αγώνες φτάνουν και στα υπερπόντια εδάφη με το Teahupo’o, στην Πολυνησία που προσφέρει τα πιο όμορφα κύματα στον κόσμο για σέρφινγκ.

Ανοιχτοί σε όλους οι Αγώνες

Για πρώτη φορά, οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αθλητές θα «γίνουν ένα» και τα δύο λογότυπα των Αγώνων θα «συναντηθούν» σε ένα έμβλημα. Θα είναι οι πρώτοι Αγώνες στο όνομα της ισότητας, με ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργάνωσε ο Ντε Κουμπερτέν ήταν απαγορευμένοι για τις γυναίκες!

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 είναι κάτι περισσότερο από ένα αθλητικό γεγονός: Είναι μια πρόσκληση για ανακάλυψη, γιορτή και χαρά. Είτε αγαπάτε τον αθλητισμό, είτε είστε λάτρης του πολιτισμού και της γαστρονομίας, είτε απλώς αναζητάτε νέες εμπειρίες, το Παρίσι το 2024 είναι ο απόλυτος προορισμός.

Το περιοδικό Explore France 2023

Στη φετινή έκδοση του Explore France 2023 πρωταγωνιστούν τα τρία Τ: Tradition, Terroir, Territoire, δηλαδή η παράδοση, το τερουάρ και ο τόπος που αποτελούν τα κεντρικά χαρακτηριστικά της γαλλικής τουριστικής προσφοράς, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα κυρία Laurence Auer και ο διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Atout France για την Ιταλία, την Ελβετία και την Ελλάδα Frédéric Meyer.

Στο σύνολό του το περιοδικό βασίζεται στα τρία Τ, τα οποία παραπέμπουν στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, στοιχεία καθοριστικής σημασίας για τον τουρισμό που στοχεύει ψηλά και ακολουθεί slow ρυθμούς.

Η έκδοση για το 2023 έχει άρωμα γυναίκας: Ξεκινάμε από την κεντρική συνέντευξη με την Cecile Debray, πρόεδρο του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι και διεθνή συντονίστρια των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο από το θάνατο του καλλιτέχνη και προχωράμε στο άρθρο για την σεφ Hélène Darroze και τις 7 «Les Fa’bulleuses» γυναίκες του οίνου που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια κοινή σαμπάνια.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του μαθαίνουμε για την τέχνη με δράσεις σε όλη τη χώρα από την πράσινη Κορσική, το Βαρ που γιορτάζει το έτος πολιτισμού, το Λουμπερόν με προορισμούς που φέρουν την πιστοποίηση Vignobles et Découvertes, την Αλσατία, τη Νέα Ακουιτανία, μέχρι την Κοιλάδα του Λίγηρα. Αλλά γνωρίζουμε τον πολιτισμό και σε πόλεις όπως η Γκρενόμπλ, η Μπεζανσόν, η Τρουά, η Χάβρη, το Σερ Σεβαλιέ και φυσικά το Παρίσι με πολιτιστικές καινοτομίες σε σημαντικά μουσεία και τη μεγάλη έκθεση στο Λούβρο που φιλοξενεί τους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου του Καποντιμόντε της Νάπολης.

Ανακαλύπτουμε τη Γαλλία με βιώσιμο τρόπο κατά μήκος των δεκάδων μονοπατιών, κάνοντας ποδήλατο ή πεζοπορία, επιλέξτε ξενοδοχεία με πράσινες πιστοποιήσεις και ταξιδέψτε «green» με τρένο.

Η Γαλλία μας προσκαλεί να (ξανα)ανακαλύψουμε τις πόλεις και όλες τις περιοχές της μέσα από τον πολιτισμό και την τέχνη του ζην.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version