Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο Πεκίνο

Πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο Πεκίνο

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της παραμονής της στο Πεκίνο με αφορμή την πρόσκλησή της ως κεντρική ομιλήτρια στο 6ο Taihe Forum, είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας και συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στη σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας της Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Προβολής και Επικοινωνίας Li Shulei, Πρόεδρο της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, παρουσία και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Hu Heping, έγινε εκτενής αναφορά στον τρόπο εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Li Shulei επεσήμανε την εγγύτητα μεταξύ κινεζικού και ελληνικού λαού και την οικειότητα και αγάπη των κινέζων πολιτών για τον ελληνικό πολιτισμό. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο τεράστιο ιστορικό βάθος των δύο πολιτισμών, κινεζικού και ελληνικού, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα υπερδύναμη στο Πολιτισμό. Επισήμανε την υποχρέωση των δύο χωρών να πρωτοστατήσουν στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, ιδιαίτερα στις σημερινές προσκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, με τη στενή συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε ζητήματα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης. Ανέπτυξε τις δυνατότητες που διανοίγονται για την πολιτιστική συνεργασία των δυο πανάρχαιων λαών, φέρνοντας ως παράδειγμα την περαιτέρω προαγωγή των κλασικών σπουδών στην κινεζική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την ανάγκη αμοιβαίας μετάφρασης έργων της κλασικής και της σύγχρονης λογοτεχνίας, αλλά και στην προοπτική ίδρυσης κινεζικού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Ελλάδα. Πρότεινε, μάλιστα, τη διοργάνωση κοινού επιστημονικού ακαδημαϊκού συνεδρίου αφιερωμένου στην κλασική γραμματεία των δύο χωρών.

Από την πλευρά της, η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τους Υπουργούς Li Shulei και Hu Heping για την τιμητική πρόσκληση να ανοίξει τις εργασίες του Taihe Forum, ενώ αναγνώρισε τόσο το υψηλό επίπεδο των διμερών πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες αναβάθμισής τους. Με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες έχουν κυρώσει τις συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, της πολιτιστικής πολυμορφίας, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα, συμμετέχουν και στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, ζήτησε την άμεση ανανέωση, με εμβάθυνση και επαύξηση, σε πολλούς τομείς, του υπάρχοντος μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο ζήτημα του επαναπατρισμού παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, πρόταση η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή. Στο πλαίσιο αυτό ο Li Shulei επανέλαβε την υποστήριξη της Κίνας στο ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, θέση την οποία είχε εκφράσει με σαφή και άμεσο τρόπο ο Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, το 2019.

Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε, επίσης, το πρόγραμμα της αμοιβαίας διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων αρχαιοτήτων να πλαισιωθεί και με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στο πεδίο της συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, καθώς και της θωράκισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από κάθε σύγχρονη απειλή. «Η γνώση του αρχαίου κόσμου και η ευαισθητοποίηση των λαών μας συνιστά το μεγαλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Οι αρχαίες παραδόσεις μας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση  για την ανανέωση, με σύγχρονους τρόπους, της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας», επισήμανε.

Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Πολιτισμού στη συνεργασία με τον Υπουργό Hu Heping, για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας σε θέματα έρευνας και προστασίας της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μέρος του οποίου αποτελεί και η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με ενάλιες κινεζικές αρχαιότητες στο υπό ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Η Λίνα Μενδώνη συμφώνησε με τις προτάσεις των δύο Υπουργών για την εντατικοποίηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και την έναρξη άμεσης συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών. Στην πρόταση του Li Shulei για την ανάγκη ενίσχυσης του μεταφραστικού προγράμματος παρουσίασε τον τρόπο ένταξής τους στο Greeklit, τη μεταφραστική πλατφόρμα που λειτουργεί στο ΕΙΠ με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.