Αρχική Δήμοι Δήμος Σαρωνικού: Eκεί που, με το απαραίτητο νοικοκύρεμα, θα...

Δήμος Σαρωνικού: Eκεί που, με το απαραίτητο νοικοκύρεμα, θα μπορούσε να αναδειχθεί το υπέροχο καλοκαίρι, της Αττικής γής

Ευγένιος Βασιλικός: Αν δεν το ονειρευτείς πρώτα δεν θα το κάνεις ποτέ….

Συνέντευξη του κ. Ευγένιου Βασιλικού, Γεν. Γραμματέα της ΕΞΑΑΑ στην ΤΝ

Όλη η λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα και βέβαια, ανάμεσα στα σημεία ενδιαφέροντος, ο Δήμος Σαρωνικού, με τις υπέροχες παραλίες του, καθώς και την ενδοχώρα του, είναι ένα ιδανικό μέρος για ποιοτικές διακοπές με πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, τόνισε ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, όταν τον ρώτησε η «Travelling News» για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το τουρισμός στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών του Δήμου Σαρωνικού.

Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα, Καλύβια Θορικού και Λαγονήσι, Κουβαράς οι τοπικές ενότητες από τις οποίες αποτελείται ο Δήμος Σαρωνικού.

Στοίχημα για την επόμενη ημέρα του δήμου, θα πρέπει να είναι η ήπια Ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, η Τοπική επιχειρηματικότητα, η Αξιοποίηση του τουρισμού, η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το Νοικοκύρεμα του Δήμου σε θέματα καθαριότητας.

Ευγένιος Βασιλικός:
        Αν δεν το ονειρευτείς πρώτα
        δεν θα το κάνεις ποτέ….

ΤΝ: Ο σχεδιασμός της ανάπλασης του αεροδρομίου του Ελληνικού (The Ellinikon) προβλέπει τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών υποδομών κλπ. με σκοπό τη προσέλκυση επενδύσεων τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. 
Υπολογίζεται πως περίπου 10 δισ ευρώ θα επενδυθούν για την ανάπλαση του Ελληνικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας τα επόμενα χρόνια.

Τι κινήσεις θα μπορούσε να κάνει ο δήμος Σαρωνικού, ώστε να ωφεληθεί από αυτές τις επενδύσεις?

  • Ο Δήμος Σαρωνικού όπως και όλοι οι δήμοι της αθηναϊκής Ριβιέρας μπορούν και θα ωφεληθούν σίγουρα από αυτή την επένδυση που γίνεται στο Ελληνικό, όπως θα ωφεληθεί και όλη η περιφέρεια της Αττικής. Από τη στιγμή που δημιουργείται ένας τέτοιος πόλος έλξης είτε για επενδύσεις είτε τουριστικά είναι σίγουρο ότι όλη η περιοχή θα επωφεληθεί. Η αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου της Αθήνας πρέπει να γίνει συντονισμένα από όλους τους εμπλεκόμενους δήμους ώστε τα οφέλη να είναι πολλαπλασιαστικά. Εάν ο κάθε Δήμος λειτουργεί μεμονωμένα χάνεται η ευκαιρία να γίνει μια συντονισμένη και ομαδική προσπάθεια που θα οδηγήσει σε ένα οργανωμένο, ενιαίο, διαχρονικό και σωστά συντονισμένο έργο.

ΤΝ: Κατά την γνώμη σας σε ποιούς τομείς η νέα διοίκηση του δήμου Σαρωνικού που θα εκλεγεί από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα ?

  • Όπως έχω πει πολλές φορές και δεν είμαι ο μόνος μία πόλη πρέπει πρώτα απ’ όλα να αρέσει στους μόνιμους κατοίκους της, ώστε να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να αρέσει και στους τουρίστες. Άρα εάν θέλει να αναπτυχθεί σε τουριστικό προορισμό ο Δήμος Σαρωνικού θα πρέπει σίγουρα να κοιτάξει κατά πόσον στους διάφορους τομείς που τον αφορούν είναι ευχαριστημένοι οι κάτοικοι του Δήμου. Από την καθαριότητα μέχρι τον φωτισμό, μέχρι τους δρόμους, την σήμανση τους, την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου, την ασφάλεια τους και ούτω καθεξής. Εάν τα παραπάνω καλύπτονται τότε είναι σίγουρο ότι μπορεί να γίνει δομημένη και σωστή τουριστική ανάπτυξη.

    Η προβολή είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη ώστε αυτή να μην δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η άναρχη ανάπτυξη σίγουρα μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στην τοπική κοινωνία.

ΤΝ Η αύξηση των εσόδων ενός δήμου βοηθά την ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω διαφόρων επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Πιστεύετε ότι η αύξηση του τουριστικού κύματος θα βοηθήσει σε μια αύξηση των εσόδων του δήμου Σαρωνικού?

  • Είναι βέβαιο πως μία δομημένη ανάπτυξη και επένδυση στον τουρισμό μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα στον Δήμο. Το έχουμε δει σε πολλά σημεία της χώρας αλλά όπως είπα παραπάνω το σημαντικότερο είναι να γίνεται με σχέδιο

ΤΝ Γιατί αυτός ο δήμος με τις τόσες φυσικές ομορφιές, με την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Αθηναϊκής Ριβιέρας έκτασης 23 χιλιομέτρων, την απαράμιλλη θέα του, την λιμνοθάλασσα Natura στην παραλία Αγ. Νικολάου Αναβύσσου, καθώς και την άγνωστη αλλά τόσο ενδιαφέρουσα ενδοχώρα του, όπως το δάσος του Κουβαρά, το Πάνειο όρος, τα βυζαντινά και προ βυζαντινά ξωκλήσια του, δεν έχει γίνει προορισμός τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά παραμένει μόνο πέρασμα?

  • Εδώ νομίζω βλέπουμε και την μεγάλη ευκαιρία που έχει ένας δήμος όπως του Σαρωνικού να αναπτυχθεί τουριστικά και εδώ να διευκρινίσω ότι Τουρισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχω πρόταση μόνο για τους ξένους επισκέπτες αλλά και για τους κατοίκους της Αθήνας που είναι πολύ κοντά και θα μπορούσαν να επισκέπτονται την περιοχή όλο το χρόνο.

    Βλέπουμε ότι το καλοκαίρι γεμίζουν οι παραλίες όλης της αθηναϊκής Ριβιέρας όχι μόνο με ξένους αλλά με ένα τεράστιο ποσοστό Ελλήνων και μόνιμων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

    Αναδεικνύοντας όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κάλλιστα να αποσυμφορηθεί ένα τμήμα των παραλιών δίνοντας την δυνατότητα να επισκεφτούν και άλλες τοποθεσίες της περιοχής εξίσου όμορφες και εξίσου ενδιαφέρουσες. Αυτό είναι καθαρά θέμα προβολής, πρόσβασης και προσβασιμότητας σε όλους τους παραπάνω χώρους.

ΤΝ Μήπως στο νοικοκύρεμα του Δήμου, στην καθαριότητα (βρώμικοι κάδοι, αποκομιδή σποραδικά, μη ύπαρξη κάδων ανακύκλωσης, βιοαποβλήτων, αποκομιδή πράσινων αποβλήτων κλπ.), στον μη καθαρισμό ρεμάτων, φρεατίων για τα όμβρια, στην αποψίλωση και απομάκρυνση φυτικής βιομάζας καθώς και στη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων προς αποτροπή κινδύνου του πληθυσμού του σε περίπτωση σεισμού πλημμυρών, φωτιάς και άλλων καταστροφών, θα είχατε ως ξενοδόχοι μια πρόταση ?

  • Υπάρχουν πλέον πολλές λύσεις και νομίζω ότι θα πρέπει να τις υιοθετήσουμε όλοι ανεξαρτήτου κλάδου ή αν είμαστε επιχειρηματίες η κάτοικοι. Βλέπουμε ότι οι φυσικές καταστροφές έρχονται πλέον κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια μας και πρέπει να γίνεται στο εξής κάθε προσπάθεια από όλους για την σωστή αποκομιδή όλων των απορριμμάτων και την διαχείριση των αποβλήτων. Δε νοείται το 2023 να βλέπουμε ακόμα χωματερές μέσα στις πόλεις μας η στα όρια τους με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται.

ΤΝ: Με ποιόν τρόπο θεωρείτε πως θα μπορούσε ο δήμος Σαρωνικού να παρακινήσει τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην διαλογή των απορριμμάτων ανάλογα με το κάθε είδος αποβλήτων;

  • Βλέπουμε πολλούς δήμους ανά την χώρα να ξεκινούν από την συνεργασία με τα ξενοδοχεία αλλά και την εκπαίδευσή τους ώστε να γίνεται πιο σωστή διαλογή των αποβλήτων.

    Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πλέον σε λίγο καιρό θα είναι και υποχρεωτικό για τις περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν αυτή την διαχείριση εσωτερικά ώστε να μειώνεται ο όγκος που πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμος.

    Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω σ’ αυτό το σημείο ότι πολύ μεγάλος όγκος αποβλήτων δημιουργείται μεν από ξενοδοχειακές μονάδες αλλά όχι μόνο απ’ αυτές, έχουμε και την βραχυχρόνια μίσθωση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινώσει το πρόβλημα αυτό, ειδικά σε σημεία όπου υπάρχει ήδη δυσκολία αποκομιδής και μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Και εκεί δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και συνεργασίας, η εκπαίδευσης.

    Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβράβευση των ξενοδοχειακών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αθήνα ‘πράσινη πόλη’, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την  Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και στηρίζουν την Συλλογή Βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι που διατίθενται από τον Δήμο Αθηναίων σε μεγάλους «παραγωγούς βιοαποβλήτων» όπως είναι τα ξενοδοχεία- και όχι μόνο αυτά).

    Αυτή ειδικά η συνεργασία μεταξύ δημοτικής αρχής και ξενοδοχείων, σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων που παράγουν όχι μόνο απορρίμματα αλλά και βιολογικά απόβλητα, αποτελεί ένα παράδειγμα-υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δρομολογηθούν αντίστοιχες δράσεις.

    Εν κατακλείδι θα έλεγα πως δυστυχώς σε αυτόν τον τόσο δημοφιλή τόπο – και προορισμό – για τους Αθηναίους αλλά και τους ξένους επισκέπτες θα μπορούσαν ήδη να έχουν γίνει πολλά – που όμως ακόμη δεν έχουν γίνει- είτε αργούν να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας.

    Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας η εξασφάλιση ενός καλύτερου επιπέδου ζωής για πολίτες και επισκέπτες εάν επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε μια μακρόπνοη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Η συνέντευξη δώθηκε στην Έλενα Αγκυρίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.