Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Η σύγχρονη τέχνη και η κυκλαδίτικη παράδοση συναντώνται στην έκθεση “When the...

Η σύγχρονη τέχνη και η κυκλαδίτικη παράδοση συναντώνται στην έκθεση “When the heart of a pig has hardened, dice it small” 18 – 31 Ιουλίου 2023

Η ΕΚΘΕΣΗ
Μια παραδοσιακή κατοικία στην Τήνο ενεργοποιείται φέτος το καλοκαίρι μέσα από την έκθεση σύγχρονης τέχνης When the heart of a pig has hardened, dice it small, που φέρνει στο προσκήνιο την σχέση του ανθρώπου με την προσφορά και προσεγγίζει διαπολιτισμικά την έννοια του τάματος.

Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από την τοπική παράδοση και ιστορία του νησιού και

δημιουργούν τα δικά τους «τάματα».

Η έκθεση, που θα λάβει χώρα μεταξύ 18 – 31 Ιουλίου, επικεντρώνεται στο θέμα των ταμάτων και το συσχετισμό τους με τη μνήμη της γης, το προσκύνημα και την τελετουργία σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Συνολικά 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εμπνέονται από την ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού, δημιουργώντας νέα έργα που αποκαλύπτουν την διαπολιτισμική παρουσία των ταμάτων, την πολύπλευρή ταυτότητά τους καθώς και τον ρόλο τους στα σύγχρονα συστήματα σκέψης.
Οι 10 συμμετέχοντες καλλιτέχνες της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιάσουν 30 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκατάστασης που διαπραγματεύονται αρχέγονα πρότυπα και μύθους, τελετουργικές πρακτικές και προσκυνηματικές αφηγήσεις για να εξετάσουν τον ρόλο των ταμάτων στη σύγχρονη πραγματικότητα. Συμμετέχουν οι: Μυρσίνη Αρτακιανού, Alicja Biała, Matilde Cerruti Quara,

Αλέξανδρος Ντούρας, Nada Elkalaawy, Hannah Lim, Lindsey Mendick, Γιώργος Πέτρου, Zayn Qahtani και Maddalena Zadra.

 
Είναι η πρώτη φορά που οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή και ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό.

Η KIRKI

Η έκθεση When the heart of a pig has hardened, dice it small αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας KIRKI, που επιχειρεί να συνδέσει δημιουργικά την σύγχρονη τέχνη με την ιστορία και την παράδοση των Κυκλάδων.

H KIRKI είναι μια νέα σειρά νομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στις Κυκλάδες που κάθε χρόνο,

θα προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανταποκριθούν στη γεωγραφία, τον πολιτισμό και την ιδιαίτερη τοπολογία του εκάστοτε νησιού που φιλοξενεί την έκθεση.

Την KIRKI διοργανώνει και επιμελείται η ομάδα του Hekátē Studios. Μετά από 3 χρόνια συνεργασίας με καλλιτέχνες, μουσεία, γκαλερί και οργανισμούς διεθνούς βεληνεκούς και περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των τεχνών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα του Hekátē Studios επιστρέφει στην Ελλάδα. Μέσω της KIRKI ευελπιστεί να μάθει, να επανεξετάσει και να τιμήσει

την κοινωνικο-πολιτισμική ιστορία των Κυκλάδων, φέρνοντας διεθνή σύγχρονη τέχνη στα νησιά και

δημιουργώντας διακρατικούς διαλόγους που εκτείνονται από το τοπικό στο παγκόσμιο.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης και ιδρύτριες του KIRKI, Ντομινίκ Σύλβια Λώρεν, Βάσω Παπαδοπούλου και Αριστέα Ρέλλου, είπαν: Ανυπομονούμε να συστήσουμε την KIRKI στο ελληνικό κοινό φέτος το καλοκαίρι. Η μαγεία του κυκλαδίτικου τοπίου και η φορτισμένη ιστορία των

νησιών έχουν καθορίσει την εναρκτήρια έκθεση, και μέσω αυτής της σειράς εκθέσεων ανυπομονούμε να επανεξετάσουμε την πληθώρα των αναφορών που προσφέρουν οι Κυκλάδες και να προσκαλέσουμε κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες της γενιάς μας να ενσωματώσουν αυτές τις αναφορές στα έργα τους.”

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα πλαίσια της έκθεσης θα υλοποιηθεί σειρά δράσεων, όπως παράλληλες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και τοπικών επιχειρήσεων στην Τήνο.

Ο καλλιτέχνης αρτοποιός Νίκος Χανδόλιας (@frommydadsbakery) θα συμβάλλει με τη δημιουργία

αναθηματικού άρτου που θα προσφέρεται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Onos Living, Επαρχιακή Οδός Τριαντάρου-Φαλατάδου, Τήνος 842 00

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

18 – 31 Ιουλίου 2023

Καθημερινά | 10πμ – 1μμ, 5 – 9μμ

Εγκαίνια: 18 Ιουλίου | Finissage: 29 Ιουλίου

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version