Με απόφαση του Δ. Σ. του e-ΕΦΚΑ, η Οικία Παμπούκα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περδίκα και Παπαϊωακείμ, το γνωστό σε όλους τους Δραμινούς ως «Παλατάκι», παραχωρείται με σύμβαση μακροχρόνιας παραχώρησης στην ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ για αποκατάσταση.
Τον Σεπτέμβριο του ’22, πραγματοποιήθηκε η καθοριστική και γόνιμη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο , τον κ. Κωνσταντίνο Αποστολίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Raycap Α.Ε., ως εκπροσώπου του κου Θεοδωρίδη.
Το προηγούμενο διάστημα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του e-ΕΦΚΑ, οι εκπρόσωποι της «ΚΥΚΛΩΨ» και ο βουλευτής κ. Μπλούχος ήταν σε διαβουλεύσεις, κρατώντας ανοιχτό κανάλι διαρκούς επικοινωνίας ώστε να γίνει εφικτή η διάσωση του αρχιτεκτονικού κοσμήματος του αστικού ιστού της πόλης μας και να μην αφεθεί στη μοίρα της φθοράς. Ο κ. Άρης Θεοδωρίδης, έτεινε αμέσως ευήκοον ους, προέταξε τον δέοντα ευπατριδισμό, ενώ οι διαβουλεύσεις με τον e-ΕΦΚΑ, είτε έμμεσα δια του κ. Μπλούχου, είτε άμεσα, έφεραν αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ 44/3-2-2023 του ΕΦΚΑ, το Παλατάκι παραχωρείται για μακροχρόνια χρήση έναντι ανταλλάγματος στην Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΚΥΚΛΩΨ». Το κτήριο περιλαμβάνει επιφάνεια 328 τ.μ. κύριων χώρων, 134 τ.μ. βοηθητικών χώρων και 1.400 τ.μ. κήπου – αυλής. Η «ΚΥΚΛΩΨ ΑΜΚΕ» θα αποκαταστήσει το ακίνητο και θα το διατηρήσει στην κατοχή της για 50 χρόνια.
Με την έκδοση της απόφασης του Δ. Σ. του e- ΕΦΚΑ, o βουλευτής Δράμας με τη Νέα Δημοκρατία κ. Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η αρχιτεκτονική κληρονομιά μας είναι ένας συνδυασμός υλικού και άυλου πλούτου. Πλούτου που δεν μετριέται απλά με νομίσματα, αλλά με ιστορία, με μνήμες, με ζωή. Η ιστορία, στις προηγμένες χώρες και πόλεις του κόσμου δεν είναι κάτι που πέθανε, αλλά κάτι που ζει, που νοηματοδοτεί το σήμερα και συναντιέται με το αύριο. Αυτός λοιπόν είναι ο πλούτος ο δικός μας.
Και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον ευπατρίδη ευεργέτη κ. Θεοδωρίδη, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τον υπουργό κ. Χατζηδάκη για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης επ’ ωφελεία της Δράμας.
Η μνημειακή αρχιτεκτονική των επαύλεων της Δράμας οξύνει τη μνήμη και δίνει νόημα και προοπτική στο μέλλον. Ο Δραμινός αλλά και κάθε επισκέπτης της πόλης μας θα έχει να καυχιέται για την ταυτότητα του τόπου. Που ήταν είναι και θα είναι μια ταυτότητα δηλωτική της αρχοντιάς και της ευγένειας της Ανατολικής Μακεδονίας».