Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 33ο Greek Economic Summit – Big Bets in Challenging Times

33ο Greek Economic Summit – Big Bets in Challenging Times

Με την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις το βράδυ της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Νικολάου Μπακατσέλου και  της Julie Linn Teigland, Area Managing Partner, της EY για την περιοχή ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) και μέλος του ΕΥ Global Executive, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του “33ου Greek Economic Summit”, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη στρατηγική υποστήριξη του US Chamber of Commerce και του Atlantic Council.

Το Greek Economic Summit, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, διεξάγεται με επιτυχία για περισσότερα από 30 χρόνια έχοντας εξελιχθεί σε έναν θεσμό με σημαντική επιδραστικότητα στα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας και έχοντας καθιερωθεί ως το κορυφαίο συνέδριο για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της εγχώριας και παγκόσμιας οικονομίας.  Κατά τη διάρκεια του 33ου  συνεδρίου, παρουσιάστηκαν προτάσεις που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για ένα βιώσιμο μέλλον για την οικονομία και επιχειρηματικότητα, στις περιόδους προκλήσεων που διανύουμε.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του δείπνου του 33ου Greek Economic Summit, αναφερόμενος στην προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε: «Το επιχείρημα για να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο τώρα από ότι πριν από 3,5 χρόνια. Τότε έπρεπε να τους πείσουμε ότι όντως τα πράγματα θα αλλάξουν, ότι θα βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας. Τώρα είναι πιο εύκολο γιατί μπορούμε να δείξουμε απτά αποτελέσματα. Αντιμετωπίσαμε σειρά προκλήσεων. Οφείλω να πω ότι η ανάπτυξη είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, έρχονται ξένες επενδύσεις και το 2021-2022 δεν θα είναι μοναδικές χρονιές, αλλά θα συνεχιστεί αυτή η τάση. Έχουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων». Κάποιες από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν και ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας, συνέχισε. Όταν απευθύνομαι τώρα στους ξένους επενδυτές είναι πιο εύκολο το εγχείρημα. Προφανώς αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα το 2023 από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν. Μόλις ξεκινήσαμε. Αν ο ελληνικός λαός μας δώσει τη ψήφο του για δεύτερη θητεία έχουμε σαφέστατο σχέδιο και μεγαλύτερη τεχνογνωσία τώρα»

Μιλώντας για τον κόσμο την επόμενη δεκαετία ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Δέκα χρόνια από τώρα θα γιορτάζετε τα 100 χρόνια του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Δεν μπορώ να προβλέψω τόσο μακριά. Τα μεγάλα στοιχήματα τα οποία θέτουμε τώρα είναι αδιαπραγμάτευτα σε ότι αφορά στην πράσινη, την ψηφιακή μετάβαση και για το εργατικό δυναμικό το οποίο χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση στις δεξιότητές του. Προστασία οικονομίας, ενίσχυση άμυνας μας. Στην ενέργεια θέλουμε να είμαστε παγκόσμιος πρωταγωνιστής στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε. Γνωρίζουμε ότι οι υδρογονάνθρακες θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδιάμεση περίοδο. Είναι και αυτό στοίχημα, να γίνει η Ελλάδα κέντρο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο της Ευρώπης. Το ψηφιακό στοίχημα επίσης. Είμαστε πολύ πιο επιτυχείς από ότι περίμεναν οι άνθρωποι. Είμαστε επαναλαμβάνω μόνο στην αρχή. Τα πανεπιστήμιά μας ανοίγουν προς τον κόσμο. Τα στοιχήματα που έχουμε βάλει ευθυγραμμίζονται με τις μεγάλες τάσεις στον κόσμο».

Η κα. Teigland, στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύφεση αναμένεται να είναι σύντομη και περιορισμένη, η ανάκαμψη, όμως, θα είναι αργή και σταδιακή. Στην Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια, κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη θα αποτελέσουν η ψηφιακή οικονομία, οι καθαρές τεχνολογίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επιστήμες υγείας». Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, η κα. Teigland παρατήρησε ότι, από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΥ Attractiveness Survey, προκύπτει μια τάση στροφής προς επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, οι μεταφορές και τα logistics και οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφορικής, στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. «Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη, ότι σε αυτή τη φάση, αντιμετωπίζουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας, βλέπουμε τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να επιδιώκουν να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ, παράλληλα, ο ρυθμός της ψηφιοποίησης συνεχίζει να επιταχύνεται», υπογράμμισε η κα Teigland.

Τις εργασίες του “33ου Greek Economic Summit”, άνοιξε ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο οποίος ανέφερε: «Το GES έχει μετεξελιχθεί σε μία πλατφόρμα ζύμωσης και ανταλλαγής σκέψεων, προτάσεων και καλών πρακτικών πάνω στην οικονομία, το εμπόριο, την  επιχειρηματικότητα, όλα πάντα υπό το πρίσμα της επικαιρότητας, των γεωπολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και του σύγχρονου παγκόσμιου προβληματισμού και αναζήτησης νέων δρόμων που να οδηγούν σε ασφαλείς και βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές για όλους. Οι οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις από τις επανειλημμένες κρίσεις, δημιουργούν ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που σε συνδυασμό με επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, απαιτούν γενναίες και ρηξικέλευθες πρακτικές και πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε ένα ικανοποιητικό σύστημα διακυβέρνησης και κοινωνικής ισορροπίας».

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, δήλωσε: «Το GES  όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί μια κορυφαία και αμερόληπτη πλατφόρμα ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας. Σε ετήσια βάση μας τιμούν με την παρουσία τους πολιτικοί, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, και πανεπιστημιακοί – και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού – διότι γνωρίζουν πως το GES φέρνει στο τραπέζι δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για μία διαδραστική συζήτηση με πραγματικά συμπεράσματα σε πραγματικό χρόνο. Έγκυροι ομιλητές από το παγκόσμιο οικοσύστημα εξετάζουν βασικές προοπτικές ανάπτυξης, και αναλύουν και συζητούν οικονομικές εξελίξεις και τάσεις. Και το πιο σημαντικό: οι εισηγήσεις τους αναδεικνύουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μεθόδους, διαμορφώνουν πολιτική, και συμβάλουν καταλυτικά στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας».

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημείωσε: «Όταν η κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία το 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία της Ελλάδας ήταν το λεγόμενο επενδυτικό κενό, ότι η χώρα μας δεν έκανε πολλές επενδύσεις πολλά χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη που θέλαμε όλοι. Το πρόβλημα γινόταν πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εσωτερικές αποταμιεύσεις ήταν αρνητικές και άρα για να καλύψουμε το κενό έπρεπε να εισρεύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Τα καλά νέα είναι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις φέτος θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, τον πόλεμο στην Ουκρανία,  την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση».  Καταλήγοντας ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι μπροστά μας είναι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. «Οι οίκοι αξιολογήσεις κοιτούν 3 πράγματα, το χρέος που πρέπει να βρίσκεται σε σταθερά μειούμενη πορεία, ο λόγος χρέους ΑΕΠ στη χώρας μας φέτος θα μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας μέσω των επενδύσεων και οι μεταρρυθμίσεις» είπε υπογραμμίζοντας ότι  το μεγάλο στοίχημα του 2023 είναι οι διπλές εκλογές.

Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσβλέπουν στην Ελλάδα να παίξει έναν ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως στρατιωτικός και ενεργειακός κόμβος, κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων και ως μια δύναμη σταθεροποίησης της περιοχής, εξέφρασε ο George J. Tsunis, U.S. Ambassador to the Hellenic Republic, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του 33ου Greek Economic Summit. Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση, εννοώντας από την οικονομική κρίση. «Αυτό έχει να κάνει με το πνεύμα των Ελλήνων. Αποδεικνύει την ανθεκτικότητα των Ελλήνων. Ποτέ μην ξεγράφεις την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο George J. Tsunis, επεσήμανε την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά το ήδη υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ έχουν καταδείξει στην Ελλάδα ότι η συνεργασία όχι μόνο βασίζεται σε αρχές, αλλά έχει οδηγήσει και σε σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και σε επενδύσεις. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, δημιουργώντας σχήματα συνεργασίας με τα ελληνικά. Είναι η μεγαλύτερη διεθνής εκπροσώπηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έγινε ποτέ, σημείωσε, ενώ στη συνέχεια σχολίασε τον μεγάλο αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων, αναφέροντας τις επενδύσεις της Google, της Microsoft, της Deloitte, της Cisco, της Phizer κ.ά.

Ερωτηθείς ποια είναι η εντύπωση που έχει διαμορφώσει για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας κατά τους πρώτους έξι μήνες τής θητείας του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, ο George J. Tsunis  απάντησε: «Είναι ένα πραγματικό θαύμα» και δήλωσε ενθουσιασμένος για το μέλλον της Ελλάδας. «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά» ανέφερε στην ελληνική γλώσσα. Ειδικότερα, εξήγησε πως η Ελλάδα έχει την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, με περίπου 7% ρυθμό ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο και η οικονομία της θα αναπτυχθεί δύο φορές πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόσθεσε πως το 2023 αναμένεται να είναι ίσως η μόνη χώρα η οποία θα καταγράψει ανάπτυξη.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειωμένη και οι αποθήκες στην Ευρώπη παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά πλήρωσης», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο επόμενος χειμώνας (2023-2024) θα είναι πιο δύσκολος.

Ο υπουργός επανέλαβε την κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων της οποίας – όπως τόνισε – βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα: «Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, όλες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας υποφέρουν και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος θα υποφέρει και η κοινωνία. Ωστόσο υπάρχει χρόνος για να πάρουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στα ενεργειακά χρηματιστήρια και την χειραγώγηση των τιμών από τη Ρωσία», τόνισε.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι μακροπρόθεσμα η λύση τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για την μείωση των τιμών είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών σε επίπεδο διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας με τελικό στόχο ως το 2030 το 80 % της κατανάλωσης ρεύματος να καλύπτεται από ΑΠΕ. Υπογράμμισε εξάλλου την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB, τη νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα καθώς και το νέο πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη που είναι υπό κατασκευή.

Το μήνυμα πως σήμερα, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένας περιφερειακός κόμβος ψηφιακών και ενεργειακών υπηρεσιών, με έμφαση το υγροποιημένο αέριο, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Jose W. Fernandez, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στο 33ο Greek Economic Summit. «Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν περιφερειακό κόμβο για το υγροποιημένο αέριο που μπορεί δυνητικά να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Αμερικανός υφυπουργός.
Ο Jose W. Fernandez, εξήρε τις πολιτικές της Ελλάδας για το περιβάλλον, λέγοντας πως είναι κορυφαίο παράδειγμα και διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη χώρα μας σε πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια και τη βιωσιμότητα που συγκεντρώνουν την καλύτερη αμερικανική και ελληνική καινοτομία. «Όταν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται όλοι έχουν να επωφεληθούν. Η συνεργασία μας χτίστηκε σε μια αξιοσημείωτη φιλία 200 ετών, σφυρηλατήθηκε στον κοινό αγώνα για ελευθερία και δημοκρατικές αξίες», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Το 2023 θα είναι μία χρονιά στην οποία το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει πολύ μεγάλη θετική επίπτωση την ελληνική οικονομία, προκαλώντας επενδυτική έκρηξη». Ανέφερε επίσης ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα θα έχει το 2023, ανάπτυξη κοντά στα επίπεδα του 2019, όπως τόνισε, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ο ρυθμός είτε θα επιβραδυνθεί σημαντικά, είτε πολλές χώρες θα βρεθούν σε ύφεση.
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που έχει καταθέσει και τρίτο αίτημα πληρωμής, ενώ επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του, έχουν σημειώσει πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου επιτυχία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά.

Ο Gus Bilirakis, Congressman, U.S. House of Representatives, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή και μοιράζεται αμυντικές υποδομές απέναντι σε υπαρξιακές απειλές». Ειδικότερα, δήλωσε περήφανος για τις ενεργειακές συμμαχίες της Ελλάδας, καθώς και για την εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πιο κατάλληλη χώρα για «να προσφέρει στην Ευρώπη ενέργεια που χρειάζεται απελπισμένα» και σημείωσε πως προσδοκά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα προσφέρει φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην αξιοποίηση υποδομών LNG Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο ενεργειακό κόμβο, που χρειάζεται η Ευρώπη.

«Η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, μοιράζεται κοινές αξίες με τις ΗΠΑ», τόνισε η Nicole Malliotakis, Congresswoman, U.S. House of Representatives  υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διευρυνθούν οι διμερείς σχέσεις. Η ίδια δήλωσε περήφανη που εκπροσωπεί την ελληνική κοινότητα και την Ελλάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η φιλοδοξία ενός ομογενούς που έρχεται στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της διακομματικής στήριξης της τροπολογίας για την απαγόρευση προμήθειας στην Τουρκία, μαχητικών αεροσκαφών F16 που χρησιμοποιούνται για προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Η Nicole Malliotakis, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από λίγους μήνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας περήφανη που ήταν παρούσα στην αίθουσα.

Ο Chris Pappas, Congressman, U.S. House of Representatives, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων προκειμένου οι δύο χώρες να την εμβαθύνουν. «Θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σχέση χαίρει της υποστήριξης αμφοτέρων των κομμάτων, τόσο των Ρεπουμπλικανών, όσο και των Δημοκρατικών», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε συνεχώς ώστε να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση, να την περάσουμε σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η εθνική ασφάλεια».

Στη συνέχεια, ο Chris Pappas, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα με την προμήθεια F16 στην Τουρκία. «Χρειάστηκε να μιλήσουμε με μια πιο σκληρή γλώσσα για να απαγορεύσουμε από την κυβέρνηση να μεταφέρει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, όπως τα F16, στην Τουρκία, η οποία δεν συμπεριφέρεται όπως οι άλλες χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Συνεχώς κάνει υπερπτήσεις και παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας» σημείωσε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής. Δήλωσε πως είναι υπερήφανος για την υπερκομματική ψήφιση, σχετικά με τα εξοπλιστικά της Τουρκίας και είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ένα νομοσχέδιο με αντικείμενο την άμυνα, ενώ εκμυστηρεύτηκε πως έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές συζητήσεις, τόσο με Δημοκρατικούς όσο και με Ρεμπουπλικανούς βουλευτές, ώστε να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία όταν χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας. 

Ο John Sarbanes, Congressman, U.S. House of Representatives ανέφερε: «Ο δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρός, Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ότι η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ειδικότερα, κατέγραψε τη συνεργασία στο ενεργειακό, οικονομικό, διπλωματικό επίπεδο και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξακολουθήσει αυτή η συνεργασία, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα ελέγχει τα Κοινοβούλια και τον Λευκό Οίκο.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας. «Η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός κόμβος έχει πλέον πολύ καλές ευκαιρίες και ο ρόλος της έγινε πιο σημαντικός μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εξίσου τεράστια ευκαιρία είναι για την Ελλάδα οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων στη Μεσόγειο, γεγονός που πρέπει να αξιοποιηθεί».

Για μια «νέα εποχή για την εθνική άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με αυτά τα συστήματα, αυτές τις προοπτικές και αυτό το αξιόμαχο, το εκπαιδευμένο προσωπικό με την αίσθηση του καθήκοντος, αξίζουν να υποστηρίζονται και από μια ανταγωνιστική και ικανή να τις υποστηρίξει εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο θεμελιώδεις λόγοι «για να εντείνουμε τις προσπάθειες για ανάταξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» ενώ χαρακτήρισε την παρούσα χρονική συγκυρία ως «ιστορικής τάξεως ευκαιρία».

«Ο πρώτος λόγος είναι» είπε, «ότι μια χώρα με αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις όπως η Ελλάδα του σήμερα, υποχρεούται να στηρίζεται σε μια εξωστρεφή αμυντική βιομηχανία». Και ο δεύτερος λόγος, ανέφερε, είναι λόγω της συγκυρίας, καθώς «η Ευρώπη αποφασίζει συντεταγμένα να επενδύσει τεράστια ποσά στην άμυνα». Συμπλήρωσε δε, ότι υπάρχει «μεγαλύτερη ανάγκη συντονισμό των αμυντικών βιομηχανιών» αλλά και «απεξάρτηση από ρωσικά συστήματα» άρα και υποστήριξη «της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα νέα συστήματα». Αυτό το πλαίσιο, είπε, έχει πολλές «ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία». Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ήδη εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που αποτελούν «μικρά διαμάντια στο παγκόσμιο σκληρό ανταγωνισμό» ενώ πλέον, συνέχισε, υπάρχει «πλαίσιο μεγαλύτερων ευκαιριών, και η ιστορική συγκυρία επιβάλλει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αδράξουν οι εταιρείες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας την ευκαιρία».
Τ
ο πάνελ για την Δικαιοσύνη ως πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης έδωσε το πρώτο στίγμα της δεύτερης ημέρας του 33rd Greek Economic Summit. Ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται να κρυφτεί κανείς πίσω από το δάχτυλο του και να μη συμφωνήσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο χρόνος απονομής της», ωστόσο επεσήμανε ότι «στα περισσότερα ευρωπαϊκά δικανικά συστήματα» η διαπίστωση είναι ανάλογη.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την δικαστική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσιάρας είπε ότι πρέπει κανείς να εξετάσει τη συνολική εικόνα για να μπορέσει να παρέμβει. «Η Δικαιοσύνη γενικότερα ως έννοια, ως χώρος, ως λειτουργία συνταγματικά κατοχυρωμένη της ελληνικής Πολιτείας, ως θεσμός έχει συγκεκριμένους άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται», σχολίασε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «ο ένας άξονας είναι οι άνθρωποι», εννοώντας όλους όσοι εργάζονται εντός του συστήματος απονομής της από την πλευρά του κράτους, «ο άλλος άξονας είναι η νομοθεσία» και «ο τρίτος άξονας είναι οι υποδομές».

Σχετικά με τις δράσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι προχώρησε η αλλαγή όλων των κωδίκων γιατί «είναι τα ιερά Ευαγγέλια της λειτουργίας της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας ότι καθιερώθηκε «για πρώτη φορά η πιλοτική δίκη στα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή στον Άρειο Πάγο», «προκειμένου όλες οι ομοειδείς υποθέσεις να μπορούν να εκδικάζονται σε μια δίκη ακριβώς για να πετύχουμε την οικονομία στον χρόνο ή στον κόπο που χρειάζεται από το σύστημα της Δικαιοσύνης και τους δικαστικούς λειτουργούς».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη. Έτσι, πέρα από τη μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, που έχει ήδη γίνει, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνεπείς εργοδότες, που θα επιβραβευθούν, πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές».
«Προφανώς, δεν πάμε να εφαρμόσουμε την Κάρτα με τον ίδιο τρόπο παντού ούτε έχουμε αυταπάτες για το μέγεθος του εγχειρήματος. Γι’ αυτό, προχωρούμε σταδιακά και συναινετικά. Εφαρμόζουμε το μοντέλο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και με βάση τις προτάσεις που θα προκύψουν από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» συμπλήρωσε ο υπουργός. Όπως είπε, ο διάλογος θα ξεκινήσει αμέσως με τις εταιρείες security και τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα ακολουθήσουν οι ΔΕΚΟ και η βιομηχανία και κατόπιν ο τουρισμός και η εστίαση.

«Η Ψηφιακή Κάρτα θεωρείται πρωτοποριακό μέτρο ακόμη και για τα δεδομένα της ΕΕ και σίγουρα θα βοηθήσει να έχουμε εγγύηση για το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζομένων, καθώς και δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στις μεγάλες προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα προκειμένου να τις αντιμετωπίσει επιτυχώς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε. «Βιώνουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων και αστάθειας, μετά την πανδημική κρίση, η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση έχουν επιφέρει τρομακτικές συνέπειες και ανακατατάξεις, τόσο γεωπολιτικές όσο και οικονομικές. Η ανασφάλεια, η αύξηση των ανισοτήτων, η πληθωριστική κρίση επιφέρουν με τη σειρά τους κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά και στη νέα άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού σε Ιταλία και Σουηδία.

Όπως σημείωσε, «σε αυτό το ασταθές πλαίσιο, δεν χρειαζόμαστε εύκολα και φανταχτερά λόγια αλλά προοδευτικές και σύγχρονες λύσεις που θα διασφαλίζουν τόσο την κοινωνική συνοχή όσο όμως και το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να εξασφαλίσουμε βιώσιμες επενδύσεις και δίκαιη, συμπεριληπτική ανάπτυξη». Τόνισε, δε, την ανάγκη για «θεσμική υπευθυνότητα, σεβασμό στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», προκειμένου να υπάρξει «πολιτική και οικονομική σταθερότητα».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά στην έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και την συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, «βάζοντας μπροστά το πατριωτικό συμφέρον» και «αψηφώντας το πολιτικό κόστος». Επιπλέον, υπογράμμισε πως με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι σημερινές προκλήσεις, με «σύγχρονες και προοδευτικές απαντήσεις» και όχι «με βάση το παλιό παραγωγικό μοντέλο που χρεωκόπησε, ούτε με επικοινωνία».

Ο υπουργός Επικρατείας, Άρης Σκέρτσος, δήλωσε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η μεγέθυνση του εισοδήματος των πολιτών. Η χώρα μας θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη φέτος. Μπορεί  η ελληνική αγορά εργασίας να είχε διαχρονικά προβλήματα, αλλά με τις επιλογές της κυβέρνησης αναστρέφεται η τάση της εξόδου των νέων από τη χώρα, και αναζητούν διόδους επιστροφής πολλοί από αυτούς που έφυγαν. Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγική οικονομία, οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται στις διεθνείς αγορές και αυτό σημαίνει καλύτερες προοπτικές για τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις επενδύουν πολλά, και περισσότερο στην καινοτομία κάτι που σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό»

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος πρόσθεσε ότι «επενδύουμε πολύ στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου γιατί έχουμε πρόβλημα δημογραφικό» Όπως είπε η κυβέρνηση δημιουργεί εργαλεία στήριξης των νέων γονέων και ανέφερε μεταξύ άλλων τις «νταντάδες της γειτονιάς», και τις περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης αναφερόμενος στις γυναίκες στην αγορά, είπε ότι η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών είναι οι δρόμος για να κατακτηθεί η ισότητα των φύλων. 

Για τον τριπλασιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών που από 500 έφτασαν τις 1500 μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.  Επανέλαβε την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών που χρησιμοποιούν ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, φέτος θα αγγίξουν το ένα δισεκατομμύριο.  Όσον αφορά το οικονομικό αποτύπωμα ο υπουργός τόνισε ότι «το Μίτος, το πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, το gov.gr, όλα αυτά τα βήματα μαζί έχουν δημιουργήσει μια παρά πολύ ισχυρή προστιθέμενη αξία και στην οικονομία. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη διευκόλυνσης των πολιτών, εξυπηρέτησής τους και σεβασμού του κράτους απέναντι στον πολίτη». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «το αποτύπωμα είναι πολύ σημαντικό, η βελόνα έχει κουνηθεί πολύ γρήγορα, αλλά είναι πολλά που θα γίνουν ακόμη».

Σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι λόγω Covid «πολύς κόσμος έμαθε πώς να αλληλοεπιδρά ψηφιακά με το κράτος, βοήθησε το ότι εμείς σχεδιάσαμε διαφορετικά τις πλατφόρμες, τις κάναμε πιο εύκολες πιο εύχρηστες. Πρέπει όμως να πάμε στοχευμένα στο θέμα των δεξιοτήτων. Χρειάζεται ένα παζλ πραγμάτων ανάλογα με το σε ποια φάση της ζωής μας  βρισκόμαστε, είτε μιλάμε για ένα μικρό παιδί είτε για κάποιον που δεν είχε καμιά εξοικείωση με μια ψηφιακή πλατφόρμα και να πάμε βήμα – βήμα από την δική μας πλευρά, το τι μπορεί να κάνει η Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όλα αυτά μαζί να γίνουν κομμάτι μιας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής».

«Η Ελλάδα κάνει βήματα προκειμένου να γίνει βιώσιμος προορισμός. Είναι ένα στοίχημα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος έχει αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για το στόχο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το μέλλον του πλανήτη μας αφορά όλους και ο αντίκτυπός του στην τουριστική βιομηχανία είναι αδιαμφισβήτητη. Μάλιστα ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο Λονδίνο το υπουργείο υπέγραψε συμφωνία με την Common Seas -την πρωτοβουλία PlasTICK- που επιτρέπει στους επαγγελματίες της φιλοξενίας να κατανοήσουν και να μειώσουν ριζικά τη χρήση πλαστικού.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να προστατεύσουμε αυτά τα 15.0000 χιλιόμετρα των ακτών, των θαλασσών, της πανίδας, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας και των επισκεπτών της. Παράλληλα με το “Rhodes Co-Lab” στη Ρόδο, το “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, το “Just Go Zero” στην Τήλο, το “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, το “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο, και με το “Naxos Smart Island” στη Νάξο και άλλες ακόμα δράσεις, φέρνουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης για τον βιώσιμο τουρισμό», ανάφερε ο υπουργός.

Στο μεταξύ ο υπουργός στάθηκε και στη συνεργασία του υπουργείου με την Google για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, αναφέροντας ότι έχει ήδη φέρει απτά αποτελέσματα με περισσότερους από 2.000 ξενοδόχους να εκπαιδεύονται σε βιώσιμες πρακτικές και 500 ξενοδοχεία που λαμβάνουν τη σχετική διαπίστευση σε λιγότερο από 6 μήνες.

«Αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας στους διεθνείς οικονομικούς δείκτες και κατατάσσεται σε κόμβο καινοτομίας», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας και μίλησε για τις προκλήσεις της εποχής, τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας, καθώς και για την σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τις υψηλές δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού, τις μεταρρυθμίσεις στο οικοσύστημα καινοτομίας και τις εγχώριες επενδυτικές ευκαιρίες στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).

Στόχος μας, όπως τόνισε ο κ. Δήμας, είναι «να αναδείξουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο. Τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί πλέον έναν επενδυτικό προορισμό που προσελκύει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον κολοσσών όπως οι Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon, Volkswagen κά, γεγονός που αναβαθμίζει την θέση μας στους διεθνείς οικονομικούς δείκτες και κατατάσσει την Ελλάδα σε κόμβο καινοτομίας».
Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί τις συνθήκες και παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες να νιώθουν σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα, με έδρα τους την Ελλάδα, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός και στην δυναμική που έχει αποκτήσει το Elevate Greece. Τέλος, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Καλιφόρνια, στις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας που χτίζονται με το αντίστοιχο οικοσύστημα της Silicon Valley και στις ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας με εταιρίες και πανεπιστήμια της Αμερικής.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του “33rd Greek Economic Summit”,  ολοκληρώθηκαν με τον εποικοδομητικό διάλογο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την εκτίμηση «ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων». Όπως σημείωσε, η χώρα μας είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και να εντείνει το μεταρρυθμιστικό της έργο ενώ πρόσθεσε πως «θέλουμε να τελειώσουν γρήγορα οι εκλογές και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις ο υπουργός ανέφερε  ότι τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του αναπτυξιακού νόμου είναι απόλυτα ικανοποιητικά ενώ υπάρχουν αρκετά επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης και πλήθος αιτήσεις για επενδύσεις σε ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ «οπότε ήδη έχουμε κατοχυρώσει ότι θα έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και για το 2023» όπως σημείωσε.
Επανέλαβε ότι έχουμε πλεονέκτημα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και υπενθύμισε ότι στη χώρα έχουν σημειωθεί σημαντικές επενδύσεις, και στον τουρισμό, και στην τεχνολογία. Τέλος, σημείωσε την σημαντική συμβολή του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για τις αμερικανικές επενδύσεις στην χώρα μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.