Το νέο βιβλίο του με τίτλο “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)”, παρουσίασε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο Μουσείο Βορρέ ενώπιον πλήθους φίλων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Το βιβλίο που αποτελεί έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, προλόγισε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός, καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος που εξήρε την πορεία, την προσωπικότητα και το συγγραφικό έργο του συγγραφέα.
Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Παντελίδης και η τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ροδίτης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.
«Είμαι πραγματικά συγκινημένος που βλέπω τόσους φίλους απ’ όλα τα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε σήμερα εδώ σε μια εκδήλωση που αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, συνεισφορά στην ανάδειξη της ιστορίας, της λαογραφίας και της αρχαιολογίας της περιοχής», σημείωσε αρχικά ο Π. Φιλίππου καλωσορίζοντας τους παριστάμενους.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος. Προκόπιος Παυλόπουλος που υπογράμμισε ότι αν και με τον συγγραφέα ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αυτό δεν εμπόδισε να αναπτυχθεί μεταξύ τους μια συνεργασία ανέφελη και μια φιλία ειλικρινής. «Εκτίμησα στον Πέτρο Φιλίππου ότι είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που η μακρά πορεία του στην πολιτική δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με τις επιστήμες, με την αρχαιολογία, την ιστορία και τη λαογραφία. Είναι ένας πνευματικός άνθρωπος που θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει ακόμη και ακαδημαϊκή πορεία», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στο θέμα του βιβλίου, δηλαδή στον εκπαιδευτικό Χρίστο Πέτρου – Μεσογείτη, τόνισε ότι μέχρι τα 35 του χρόνια πρόσφερε έργο που δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη και σε ολόκληρη ζωή. «Το παράξενο, όμως διόλου ασυνήθιστο για τον τόπο μας, είναι ότι ο μόχθος και η προσφορά του ανθρώπου πέρασαν γρήγορα στη λησμονιά, ενώ στη λησμονιά παρέμειναν και όσο βρισκόταν εν ζωή. Χάρη στο φίλο μου Πέτρο Φιλίππου είναι η τρίτη φορά που αναδεικνύεται το έργο του Χρίστου Πέτρου – Μεσογείτη», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα χειρόγραφά του Χρίστου Πέτρου, που επεξεργάστηκε με ιδιαίτερο σεβασμό και αφοσίωση ο συγγραφέας, ο κος. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι μας δίνουν μια ολοκληρωμένη πτυχή της πνευματικότητάς του. «Ήταν ένας ακάματος ερευνητής, ένα μέγεθος σημαντικό της αρχαιολογίας, τη ιστορίας και της λαογραφίας. Ο Χ. Πέτρου –Μεσογείτης αποτελεί φάρο και οδηγό για το πώς πρέπει να είναι ο δάσκαλος σήμερα», τόνισε ο κος. Παυλόπουλος.
Η ιστορική αναδρομή της ελληνοφωνίας και της αρβανιτοφωνίας στην Αττική, την Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία και την Εύβοια αποτέλεσε το αντικείμενο της εισήγησης του κου. Νικόλαου Παντελίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ. Μιλώντας για το βιβλίο ο κος. Παντελίδης τόνισε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκδοση, που φέρει τη σφραγίδα του ακούραστου Πέτρου Φιλίππου, μια δουλειά που συμβάλει κατά τρόπο ουσιαστικό στη γνώση μας για την ιστορία, τον τοπικό πολιτισμό, τη λαογραφία αλλά και τη γλωσσική ιστορία της Αττικής». Ο κος. Παντελίδης εκ μέρους των γλωσσολόγων ευχαρίστησε τον Π. Φιλίππου καθώς, όπως σημείωσε, «μέσα στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που έχει να επιτελέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκει τη δύναμη να δώσει ώθηση στην έρευνα τροφοδοτώντας την με τέτοιου είδους αναξιοποίητο υλικό».
Κατόπιν, τον λόγο πήρε η κα. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών επισημαίνοντας ότι ο Π. Φιλίππου υπήρξε ανέκαθεν ένας αυτοδιοικητικός που ενδιαφέρεται εμπράκτως, πέρα από την πολιτική, για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής του. Η κα. Πολυμέρου-Καμηλάκη αναφέρθηκε στην σημασία της ψηφιοποίησης του αρχείου του Χρίστου Πέτρου – Μεσογείτη, ανατρέχοντας σε αρκετά από τα χειρόγραφά του. «Το βιβλίο περιλαμβάνει αρβανίτικα παραμύθια, διηγήσεις, ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές, δοξασίες, μελέτες (λαογραφικές και αρχαιολογικές) για τα Καλύβια και την Αττική καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το έργο της καταγραφής και της διάσωσης της τοπικής ιστορίας με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο. Ο κος. Φιλίππου μας δείχνει τον δρόμο καθώς έχει κάνει τρόπο ζωής τη συνεισφορά στον τόπο του και στην επιστήμη».
Χαιρετισμό, ακολούθως, απηύθυνε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ ο οποίος συνεχάρη με θερμά λόγια τον συγγραφέα. Ο κος. Ιερώνυμος μίλησε για την καταγωγή των αρβανιτών καθώς και την καταγεγραμμένη ιστορική διαδρομή τους και αναφέρθηκε εκτενώς και στις δικές του αρβανίτικες ρίζες. «Εύχομαι στον αγαπητό φίλο Πέτρο να συνεχίσει να ψάχνει. Είμαι σίγουρος ότι θα βρει πολλά ακόμη πολύτιμα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας», κατέληξε.
Στην εισήγησή του ο συγγραφέας, Πέτρος Φιλίππου, έκανε εκτενή αναφορά στην πλούσια επιστημονική παρακαταθήκη του Χρίστου Πέτρου, που αποτέλεσε αφορμή για τη συγγραφή τριών ξεχωριστών τόμων: Ο πρώτος εκδόθηκε το 1984 με τίτλο «Άπαντα Χρίστου Πέτρου-Μεσογείτη 1909-1944», με υλικό από όσα χειρόγραφα είχαν ανευρεθεί μέχρι τότε. Το 2012, εκδόθηκε ένας δεύτερος τόμος με τίτλο «Ημερολόγιο ελληνο-ιταλικού πολέμου» που βασίστηκε στις σημειώσεις που ο ίδιος είχε κρατήσει, κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε επτά μικρά τετράδια. Ο Μεσογείτης μιλώντας και ιταλικά και αρβανίτικα εκτελούσε τότε χρέη μεταφραστή και καθώς του είχαν επιτρέψει να χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή, διέσωσε πλούσιο υλικό από την παρουσία του στο αλβανικό μέτωπο.
«Ο τρίτος τόμος είναι αυτός που παρουσιάζουμε σήμερα. Δημιουργήθηκε από το αρχείο που παρέδωσε ο ανιψιός του Χρίστου Πέτρου, Χρήστος Δημητρίου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων. Ξεκινήσαμε να ταξινομούμε το εκτενέστατο αρχείο με τον Δημήτρη Νικολάου και τον Νίκο Λεβαντή και στη συνέχεια με την ευθύνη της Λυδίας Αλαγιάννη και της Ελένης Ράπτη ψηφιοποιήθηκε το αρχείο. Σκεφτείτε δε, ότι ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει την επεξεργασία του πλούσιου υλικού. Να αναφερθώ εδώ στον φίλο Γιάννη Πρόφη που ξέρει πολύ καλά αρβανίτικα και με βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου συμβάλλοντας τα μέγιστα», υπογράμμισε ο Π. Φιλίππου.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε «την κ. Κυριακή Τριαλώνη που ασχολήθηκε με την εκπαιδευτική διαδρομή του Χ. Πέτρου στην Εμπορική Σχολή Πειραιώς, τον Γεώργιο Τζωράκη αρχαιολόγο που αναφέρεται στην αρχαιολογική του δουλειά στην Κρήτη, τον Φώτη Κατέβα μουσειολόγο που μας περιέγραψε τη ζωή του στο Άργος όπου και έφυγε από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 1944. Θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στο χορηγό όλων των εκδόσεων κο. Αθανάσιο Μαρτίνο, στο ΝΠΔΔ Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού, στις εκδόσεις ΑΩ και στον υπεύθυνο Πέτρο Μιχάλη καθώς και στον υπεύθυνο της άρτιας αυτής έκδοσης, Σωτήρη Παπαδήμα».
Ο συγγραφέας ευχαρίστησε, τέλος, θερμά όλους τους εισηγητές και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ροδίτη για την παρουσία τους αλλά και για το ταξίδι που πρόσφεραν στη γνώση, στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γ. Βλάχος και Ν. Αθανασίου, οι δήμαρχοι Παιανίας Ισίδ. Μάδης και Γέρακα-Παλλήνης Θ Ζούτσος, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Σαρωνικού Χ. Γκίνης, Γ. Κυριακόπουλος, Ευάγγ. Ζεκάκος και Θ. Καραγιάννης, πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων.