Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Πέτρος Ι. Φιλίππου – Αγγέλου “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου...

Πέτρος Ι. Φιλίππου – Αγγέλου “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)”

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Ι. Φιλίππου – Αγγέλου “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30 στο Μουσείο Βορρέ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι

  • κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • κ. Νικόλαος Παντελίδης,  Αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας
        του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • κα Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Συντονίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ροδίτης.

    Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.

Η έκδοση του νέου βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων με τη χορηγία του κου. Αθανάσιου Μαρτίνου και περιλαμβάνει αδημοσίευτες μελέτες και υλικό από το αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, το οποίο μας παρέδωσε ο ανιψιός του, Χρήστος Ι. Δημητρίου. Περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, αρβανίτικα παραμύθια, διηγήσεις, ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές κλπ, μελέτες (λαογραφικές και αρχαιολογικές) για τα Καλύβια και την Αττική καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα. Όλο αυτό το υλικό βρίσκεται σήμερα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το αναζητήσουν στο Ψηφιακό Αποθετήριο της Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού.

Ο Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης ήταν Καλυβιώτης αρχαιολόγος, καθηγητής και ιστορικός με ιδιαίτερη ενασχόληση στην επιγραφική και αρβανίτικη διάλεκτο, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες του. Η νέα έκδοση αποτελεί μια μεγάλη συμβολή τόσο στην ευρύτερη διάδοση του τεράστιου έργο του Μεσογείτη, που έφυγε από τη ζωή μόλις 35 ετών, όσο και στην ανακάλυψη της αρβανίτικης γλώσσας και του πολιτισμού των αρβανιτών.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, με ιδιαίτερη χαρά απευθύνει πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου του, “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)”, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30 στο Μουσείο Βορρέ (οδός Δημάρχου Ίωνα Βορρέ, π. πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Τ.Κ. 190 02 Παιανία).

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version