Κωνσταντίνος Κουκάς «Τα Μεταλλεία είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας – Στόχος μας να γίνουν χώρος μουσείου και εκθέσεων.»
Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μυκόνου με θέμα “Μεταλλεία Μυκόνου – Μια ιστορία στο Φως”.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επίτιμη ομιλήτρια ήταν η κα. Δήμητρα Λοΐζου Βουλγαράκη, η οποία συγκέντρωσε ένα πλούσιο ιστορικό και βιογραφικό υλικό και ανέδειξε, για πρώτη φορά την κοινωνική και οικονομική διάσταση των Μεταλλείων του νησιού.
Ακολούθως, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Καταγραφή και ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου», από τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος Καθ. κ. Δ. Καλιαμπάκο, Κοσμήτορα της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου κ. Βαγγέλης Πελέκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, η σχετική έκδοση που κυκλοφόρησε καθώς και η σχετική ταινία-ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Καλφάκη, χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από το Δήμο Μυκόνου.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη του νησιού πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι επισκέπτες έρχονται, κυρίως, χάρη στο μοναδικό μυκονιάτικο τοπίο, ενώ ανέφερε τις συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες που πραγματοποιεί ο Δήμος για την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, την προβολή της Δήλου, την ενίσχυση των θεματικών τουριστικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία θεσμών, όπως αυτόν που πρότεινε εφέτος τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο της έκθεσης EXPODUBAI 2022 με θέμα «Αειφόρος Τουρισμός & ταυτότητα των κοινωνιών».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία που αποδίδει ο Δήμος στη γνώση του παρελθόντος και τη σύνδεσή του με το σήμερα «για να καταστεί διακριτή ταυτότητα της Μυκόνου, ενός κορυφαίου διεθνούς τουριστικού προορισμού», υπογραμμίζοντας ότι «τα Μεταλλεία Μυκόνου αποτελούν ένα εξίσου διακριτό κομμάτι της Ιστορίας του νησιού, καθώς για 30 χρόνια, πέρα από την οικονομική τους διάσταση επηρέαζαν και την κοινωνική ζωή, και βεβαίως σήμερα αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας».
Ακολούθως, επεσήμανε τις δυνατότητες που διανοίγονται από τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ειδικά στα ζητήματα Ιστορίας και Πολιτισμού τονίζοντας ότι επειδή «Τα μεταλλεία είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, στόχος είναι να γίνουν χώρος μουσείου και εκθέσεων».
Τέλος, ευχαρίστησε την κα. Δήμητρα Βουλγαράκη για την πολύτιμη συμβολή της με τη διάσωση του αρχειακού υλικού, τον κ. Δημήτρη Καλφάκη για την παραγωγή της ταινίας «Μετάλλου Μνήμη», καθώς και «όλους όσους εργάστηκαν για τις μελέτες, τις καταγραφές και την αποτύπωση αυτού του ιστορικού θέματος».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πρόεδροι των νομικών προσώπων του Δήμου.