Πιο αισιόδοξος πλέον για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, χωρίς, όπως είπε ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι στη σύνοδο κορυφής (20-21 Οκτωβρίου) θα οδηγηθούμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε, πάντως, ότι η Ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να ζητά το βέλτιστο, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για γενναία στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ επέκρινε την Ευρώπη λέγοντας ότι σε αυτή την κρίση έχει επιδείξει πολύ αργά αντανακλαστικά, καθώς δεν συζητήθηκε μέχρι τώρα η ρίζα του προβλήματος που είναι η τιμή του φυσικού αερίου.
«Η κυβέρνηση έχει χτίσει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα μέσα από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και όχι μέσα από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι έχουμε επαρκείς πόρους για το 2023, ώστε το κράτος να είναι κοντά στην κοινωνία αν χρειαστεί, για όσο χρειαστεί.
Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε παγκόσμιο επίπεδο το οικονομικό κλίμα είναι δυσμενέστερο και οι εκτιμήσεις μιλούν για υψηλότερο και πιο επίμονο πληθωρισμό καθώς και για χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που θα επιστρέψουν στην ύφεση. Μάλιστα, χαρακτήρισε ρεαλιστική την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 5,3% φέτος, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει πλειάδα δεικτών της οικονομίας που ανθούν ενώ από την άλλη εξακολουθούν να υφίστανται αβεβαιότητες.
Παράλληλα, σε ερώτηση της συντονίστριας Ραλλούς Αλεξοπούλου από την ΕΡΤ1 για το ιδιωτικό χρέος, σημείωσε ότι με το πλέγμα των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση στόχος είναι να περιοριστούν οι κίνδυνοι διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και δρώντας ανάλογα, χωρίς να οδηγούμαστε ωστόσο σε δημοσιονομική εκτροπή.
Τέλος, σημείωσε ότι κομβικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη διαδραματίζουν η ολοκλήρωση του Ε65 και η δρομολόγηση του βόρειου οδικού άξονα στην Κρήτη, η αναβάθμιση 80 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα με νέες υποδομές, αλλά και τα έργα που αφορούν τον τουρισμό, τις ακτογραμμες και τον πρωτογενή τομέα, ώστε να βγουν από την απομόνωση ορισμένες περιφέρειες.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Χρυσοί Χορηγοί: Neuropublic
Χορηγοί: International Olympic Academy, ΔΕΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών, HERRCO, Περιφέρεια Αττικής, SAMARAS, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ΔΕΠΑ, ΟΣΕ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Μέλη: Aldemar Resorts, Alumil, Costa Navarino, Grant Thornton, Aratos Group, Piraeus Bank, EOS Capital, ENVIRONMETRICS, ΣΤΑΣΥ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔΔΕ, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΕΛΙΜΕ, Europe Direct