Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνάντηση-διαβούλευση φορέων από την Περιφέρεια Κρήτης για τις ανάγκες εργατικού προσωπικού στο...

Συνάντηση-διαβούλευση φορέων από την Περιφέρεια Κρήτης για τις ανάγκες εργατικού προσωπικού στο νησί από τρίτες χώρες.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης η διαβούλευση για την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης για την περίοδο 2023-2024.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Επιχειρηματιών από τον κλάδο του Τουρισμού, των Αγροτικών Ενώσεων και Συλλόγων, των Εργατικών Κέντρων και Εργατικών Σωματείων, Εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, Εμπορικών Συλλόγων και άλλοι φορείς. Από την πλευρά των δημοσίων φορέων συμμετείχε εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΑΕΔ και στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, ο συντονισμός της διαβούλευση, έγινε από την αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλο και Υπεύθυνη για την Απασχόληση Έφη Κουτεντάκη, την Ειρήνη Χουδετσανάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, ενώ συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης. Από τη Διεύθυνση Παιδείας, Απασχόλησης και Εμπορίου, συμμετείχε η Διευθύντρια Αντωνακάκη Μάρω και η Προϊσταμένη του Τμήματος Απασχόλησης Μαρία Στειακάκη.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η Έφη Κουτεντάκη, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων για τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση ανέφερε πως: «η  σημερινή συνάντηση, διεξάγεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 11 του νόμου 4251 του 2014 για τη διαδικασία εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης. Μια συνάντηση που αποκτά το χαρακτήρα της διαβούλευσης και του διαλόγου γύρω από ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά και επηρεάζει την τοπική οικονομία της Κρήτης. Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια και αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα για το ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης, τις ανάγκες των φορέων σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται μας επιβάλλει να συζητήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στη βάση των πραγματικών αναγκών και των αντικειμενικών δεδομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τους επίσημους δείκτες απασχόλησης και τις καταγεγραμμένες ανάγκες των παραγωγικών φορέων, των επιμελητηρίων, των εργατικών κέντρων, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, των συλλογικών φορέων των αγροτών».  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της τόνισε πως : «Ως Περιφέρεια Κρήτης στοχεύουμε στο να ενσωματώσουμε στην τελική πρόταση που θα αποστείλουμε στο Υπουργείο, που θα λάβει και την τελική απόφαση όλες τις καταγεγραμμένες απόψεις αλλά και να προτείνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις που απαιτούνται στις διαδικασίες με στόχο και την αμεσότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλά και την υλοποίηση κάποιων παρεμβάσεων που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της Κρήτης και τις ιδιαιτερότητες του πρωτογενή τομέα στο νησί».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη -Γιακουμάκη αφού χαιρέτησε την παρουσία όλων δήλωσε ότι “ως Περιφέρεια θεωρούμε πολύ σημαντικό την συμμετοχή και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός και η καταγραφή σε ανθρώπινο δυναμικό που θα βοηθήσουν στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε όλους τους τομείς που κρίνεται απαραίτητο.”

Απο τους παρισταμένους στην συνάντηση εκπρόσωπους των φορέων έγινε η καταγραφή των αναγκών και τονίστηκε η έλλειψη σε εργατικά χέρια, ένα πρόβλημα που απασχολεί των πρωτογενή τομέα, τον κλάδο του τουρισμού και τον κατασκευαστικό κλάδο. Αναδείχθηκε, επίσης, το γεγονός ότι η διαδικασία της μετάκλησης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι για την εξέλιξη της διαδικασίας απαιτείται και σύναψη διακρατικών συμφωνιών, γεγονός που πρέπει να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο. Επίσης επισημάνθηκε ότι, με τη σημερινή διαβούλευση, τις προτάσεις που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί και αυτές που θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Περιφέρεια Κρήτης θα συντάξει την πρόταση που θα στείλει στο αρμόδιο Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των τοπικών φορέων. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εξετάζονται οι δυνατότητες για την εξεύρεση λύσης για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προς την Κρήτη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.