Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «Οι Πολιτιστικές Διαδρομές στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ελλάδας», από...

«Οι Πολιτιστικές Διαδρομές στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ελλάδας», από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο 11ο Ετήσιο Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά

Την ιστορική διάρκεια αναδεικνύουν οι πολιτιστικές διαδρομές, ενισχύοντας τη βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τη στρατηγική ενδυνάμωση της θέσης της χώρας, με τη συμμετοχή της σε νέες διαδρομές, επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjørn Berge, και τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού Ολυμπίας Αναστασοπούλου, στην έναρξη του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγεται στα Χανιά. 

Όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην εισαγωγή της, «Είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε το 11ο Φόρουμ στα Χανιά, πολύ περισσότερο που συμπίπτει με την επέτειο των 35 χρόνων του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών. Ο διάλογος και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, απαιτεί συνεργασίες σε επιστημονικό και διεπιστημονικό επίπεδο, αλλά και την ενεργό συμμετοχή  τοπικών φορέων και κλάδων της οικονομίας, προσφέροντας ένα διαφορετικό  είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, στενά συνδεδεμένης με το πολιτιστικό απόθεμα. Οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι δρόμος άμεσα συνδεδεμένος με την Ελλάδα που ήταν πάντα δρόμος, όπως και η Μεσόγειος. Ήταν και είναι οι δρόμοι που συνδέουν ανθρώπους, πολιτισμούς, ιδέες, αγαθά, αναδεικνύοντας, με τον καλύτερο τρόπο, τη μακρά ιστορική διάρκεια των τόπων. Σήμερα, εκτός από την πολιτιστική εμπειρία, που αποκομίζει ο επισκέπτης, μιλάμε  για την οικονομία των εμπειριών. Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σαν  το καινούριο κρασί που γεμίζει παλαιούς ασκούς: Προσδίδοντας νέες σημασίες και ερμηνείες, διασώζουν και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου. Δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας, προσφέρουν εργασία στους δημιουργούς και σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον τουρισμό. Υπό την έννοια αυτή, οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, συλλειτουργώντας  με τον πολιτισμό, δημιουργούν ένα ευρύτερο υπόβαθρο για τη βιώσιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ο πολιτισμός, που σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ο  τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί  στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις 48 διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα συμμετέχει στις 16, ενώ δύο από αυτές αποτελούν  ελληνική πρωτοβουλία: «Ο Δρόμος της ελιάς» και «Ο Δρόμος των ιστορικών καφέ». Στην Κρήτη ειδικότερα, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, στη μακρά ιστορική διάρκεια. Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σημαντικές καθώς συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά διαφόρων περιόδων με την άυλη και υλική,  τη γαστρονομία και τον τουρισμό, με αναπτυξιακή λογική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και όλα τα στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης που επενδύουν σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα».

Η θεματική του φετινού Φόρουμ είναι «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου». Το 11ο Φόρουμ συμπίπτει με την επέτειο των 35 χρόνων του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών, μετουσιώνοντας  τον πλούτο της Ευρώπης σε ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, διάλογο και αξίες. Το Συμβουλευτικό Forum 2022 διοργανώνεται από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, καθώς και την Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Στο περιθώριο του Φόρουμ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε συνεργασία  με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Björn Berge, κατά την οποία αναπτύχθηκαν ζητήματα  που αφορούν στη μεθοδολογία και τις πρακτικές των πολιτιστικών διαδρομών, με έμφαση στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Κοινός σκοπός η ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και  η  προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.