10th Handmade & Recycled Theater Festival
28 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2022
Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος – Κεραμεικός, Αθήνα
Η Ιδέα: Γιατί χειροποίητο και ανακυκλώσιμο;
Στόχος του HRTFest είναι η ανάδειξη των καλλιτεχνών που παίρνουν την τέχνη στα χέρια τους και η παρουσίαση DIY δημιουργιών. Το όνομα και ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ προέκυψαν από την ίδια την ταυτότητα της ομάδας, καθώς κεντρικό ρόλο στη φιλοσοφία του HRTH έχουν οι ιδέες του χειροποίητου και του ανακυκλώσιμου. «Αυτό που με κόπο κάναμε, του δώσαμε έναν τίτλο», λένε τα μέλη της ομάδας. Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, με τον χώρο του πολιτισμού να πλήττεται και τους καλλιτέχνες να καλούνται να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν τη δημιουργία, η ιδέα του Φεστιβάλ εμπνέεται από έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και παραμένει -10 χρόνια μετά τη δημιουργία του- πιο επίκαιρη από ποτέ!
Το HRTFest φιλοξενεί θέατρο, σωματικό θέατρο, θέατρο δρόμου, παιδικό θέατρο, αυτοσχεδιασμό, χοροθέατρο, performance, video performance, video dance, music performance, site specific performance, standup comedy, σύγχρονο χορό, συναυλίες, live μουσική, μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες, προβολές video art, ζωγραφική, κολάζ, φωτογραφία, installations, καλλιτέχνες τσίρκο, ακροβατικά, aerial Skills, κόσμημα, μάσκα, κούκλα, ένδυμα, DIY κατασκευές, δημιουργική απασχόληση παιδιών, σεμινάρια, διαλέξεις.
Το 10ο HRTFest γίνεται διεθνές
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28/9, στις 21:00 στο Θέατρο Arroyo (Μεγ. Αλεξάνδρου 128), θα δούμε την performance «Holy and Profane Love – playing between Bharata Natyam and Flamenco» της Ιταλίδας περφόρμερ Caterina Scotti. H παράσταση ξεκινά με χορούς από το κλασικό νότιο ινδικό ρεπερτόριο, γνωστό ως Bharata Natyam, κλασικούς γυναικείους χορούς της Ινδίας. Χοροί που υπό τη δυτική αποικιοκρατία απειλήθηκαν με εξαφάνιση, καθώς κατηγορήθηκαν ως αισχροί και πρωτόγονοι . Το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι αφιερωμένο στο Φλαμένκο. Κάτω από τη φαινομενική γεωγραφική και αισθητική απόσταση, ο επιθετικός ερωτισμός των bailaoras με την πτυχή της εσθήτας τους ανάμεσα στα δάχτυλά τους, είναι δεμένος μέσω μιας «κοσμικής καθίζησης στην ουσιαστική γραμματική του κλασικού ινδικού χορο-θεάτρου», όπως λέει η δημιουργός. Η αναλογία των μορφών δένει την ατμόσφαιρα ενός ξεχασμένου από καιρό κόσμου: η αφιέρωση μιας προσευχής που γίνεται χορός, η αίσθηση της τιμής και η αφοσίωση που δίνεται, και ταυτόχρονα παίρνουν μορφή, από τις Ανδαλουσιανές Τσιγγάνικες κιθάρες. Διάρκεια: 60 λεπτά
Εισιτήρια 8 και 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/holy-and-profane-love/
Διάρκεια: 60 λεπτά
Εισιτήρια 8 και 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/blood-wedding/
Το ισπανικό Residui Teatro παρουσιάζει την 1η Οκτωβρίου στις 21:30 στο Θέατρο Arroyo (Μεγ. Αλεξάνδρου 128) την «Πηνελόπη», μία παράσταση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια, που επικεντρώνεται στο πρόσωπο της ομώνυμης ηρωίδας. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα κυρίως τοποθετούνται στο πεδίο της μάχης. Οι συγκρούσεις και τα διλήμματα της Πηνελόπης τοποθετούνται στο σώμα της. Το ταξίδι της Πηνελόπης, αν και εσωτερικό είναι αρκετά παρόμοιο με το ταξίδι του Οδυσσέα. Το σώμα της Πηνελόπης αποτελεί το βασικό μέσο για αυτό το ταξίδι, αλλά και για να ξαναχτίσει το σώμα του αγαπημένου της, εκφράζοντας ταυτόχρονα αγάπη και οργή. Αυτό είναι το αντικείμενο της έρευνας του σκηνοθέτη Gregorio Amicuzi και της ερμηνεύτριας Viviana Bovino: να εξερευνήσουν τον πολύπλοκο κόσμο της Πηνελόπης και να χρησιμοποιήσουν το σύμβολο-Πηνελόπη για να μιλήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες των πολέμων και των συγκρούσεων, αλλά και για την πραγματικότητα της σύγχρονης γυναίκας.
Διάρκεια 55 λεπτά
Εισιτήρια 8 και 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/penelope/
Στο 10ο HRTFest θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η παράσταση της Fabrica Athens «Ξανθή», που έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο 10ο Transit Festival του Θεάτρου Odin στη Δανία, μετά από πρόσκληση του ίδιου του Eugenio Barba και της Julia Varley. Πρόκειται για μία ιδέα της περφόρμερ της Fabrica Athens Τζοβάννας Μιχαλιάδη Σάρτι, μια solo performance που σκηνοθέτησε η Φάνης Κατέχος και αξιοποιεί δημιουργικά τα στοιχεία του bubble performing και βασίζεται σε τριετή καλλιτεχνική έρευνα. Στον πυρήνα της δραματουργίας βρίσκεται η περιπετειώδης ζωή της πραγματικής Ξανθής, της γιαγιάς της δημιουργού. «Ζώντας σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η πολυτάραχη ζωή της Ξανθής φέρνει στη σκηνή ένα νέο πλάσμα, που συνεχώς μεταμορφώνεται, ενώ συναντά κορυφαίες θεματικές της παγκόσμιας ατζέντας και προφανώς άσχετα γεγονότα και αισθήσεις που κάνουν την εμφάνιση τους στο πέρασμα του χρόνου», λέει η δημιουργός. Η παράσταση θα δοθεί στις 27/9 στις 21:00 στο Θέατρο του Τεχνοχώρου Φάμπρικα και θα επαναληφθεί μέσα στη χειμερινή σαιζόν.
Διάρκεια: 60 λεπτά.
Εισιτήρια 8 και 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/xanthi/
Όλες οι άλλες θεατρικές παραστάσεις του 10ου HRTFest βρίσκονται σε προπώληση στη viva.gr, με εισιτήρια 8-10 ευρώ. Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.fabricaathens.gr/festival/program-10th-hrtfest/
Εργαστήρια
Όπως κάθε χρόνο, τα εργαστήρια αποτελούν βασικό κομμάτι του Φεστιβάλ. Tο κοινό μπορεί να πάρει χρήσιμες γνώσεις για το θέατρο και τον χορό, να διασκεδάσει και να γνωρίσει τους εκπαιδευτές της Fabrica Athens και τη δουλειά της ομάδας. Φέτος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε σεμινάρια θεάτρου με τις Αγγελική Νικολαΐδου και Μαρία Παπαχριστοδούλου, φωτογραφίας με τον Βασίλη Νίκα, site specific performance και σύγχρονού ακροβατικού με τη Νατάσσα Αραμπατζή, DIY με τον Στέφανο Λώλο, μηχανικής μουσικής με τους Γιώργο Στενό και Γιώργο Σαταυρίδη, τεχνικής σωματικού θεάτρου με τη Θέκλα Γαίτη, Hoopdance με τη Τζοβάνα Μιχαλιάδη–Sarti και Θεάτρου της Έρευνας με τον Φάνη Κατέχο. Η συμμετοχή στα εργαστήρια της Fabrica Athens είναι χωρίς κόστος, ενώ στα υπόλοιπα υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις ημέρες και τις ώρες των σεμιναρίων: https://www.fabricaathens.gr/festival/program-10th-hrtfest/
Η κράτηση θέσης για τα σεμινάρια γίνεται μετά από επικοινωνία με τους εκπαιδευτές των σεμιναρίων, μέσω των αντίστοιχων event στο facebook! Για την αποφυγή του συνωστισμού η έλευση στον χώρο γίνεται τουλάχιστον 30’ νωρίτερα.
Παράλληλα, φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί και το εργαστήριο που διεξάγεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος θεατρικής ανταλλαγής «Ιn and Out», που διοργανώνει Fabrica Athens Theater Group με τον γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt, για 6η συνεχόμενη χρονιά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν νέες και νέοι έως 30 ετών, από την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ η φετινή θεματική έχει τίτλο «Limits» ή ελληνιστί «Όρια».
Διαγωνισμοί και βραβεία
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει διαγωνισμό Performance/ Psysical Theater.
Το έπαθλο για τη νικήτρια ομάδα περιλαμβάνει την παρουσίαση της δουλειάς της για 10 παραστάσεις στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, ως μέρος του ετήσιου καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
Στο 10ο HRTFest θα παρουσιαστεί και παράσταση «Πένθιμη Φούγγα σε Ρε ελάσσονα», το έργο που κέρδισε πέρσι την πρώτη θέση στο Θεατρικό Αναλόγιο του Φεστιβάλ και ανεβαίνει φέτος από το Fabrica Lab.