«Λειτουργούμε ως ένας θεσμικός παίκτης στην αγορά του Real Estate και ως καταλύτης για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας»
Στη διάρκεια του Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.) στις 22 & 23 Ιουνίου 2022 στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, αναφέρθηκε τις εξελίξεις στον τομέα του Real Estate και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η αξιοποίηση της Ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας στη προσέλκυση επενδύσεων.
«Βιώνουμε μία πολεμική σύγκρουση που είναι αισθητή σε όλον τον κόσμο και δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις, επισιτιστική κρίση, μεταναστευτικές ροές. Ως χώρα βγαίνουμε από την εποπτεία, ο τουρισμός πηγαίνει καλά και προσελκύουμε ξένες επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Βλαστός, τονίζοντας ότι η αγορά του real estate εν μέσω εποχών αβεβαιότητας αποτελεί διαχρονικά ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
«Ως ΕΤΑΔ αυτή την στιγμή διαχειριζόμαστε 72.000 τίτλους και ένα χαρτοφυλάκιο με διάφορα νομικά και τεχνικά προβλήματα. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε στις τάσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται στο real estate, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι εναλλακτικές μορφές εργασίες, η πράσινη οικονομία, οι ψηφιακοί νομάδες, οι έξυπνες πόλεις και τα ζητήματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού» συμπλήρωσε.
Ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τους Δήμους και τις Περιφέρειες η ΕΤΑΔ έχει καταφέρει να δώσει σειρά λύσεων σε θέματα ακινήτων που λίμναζαν επί δεκαετίες, να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις και να συμβάλλει σε μεγάλες αναπλάσεις, όπως στο Παράκτιο Μέτωπο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στο Λόφο Λυκαβηττού, στο Γουδή, στο Ξενία Πάρνηθας, στον Λουμπαδιάρη, στο Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου.
Επίσης, αναφέρθηκε σε σειρά διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται το επόμενο διάστημα σε περιοχές όλης της χώρας, όπως η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. «Παράλληλα, ερχόμαστε και δίνουμε λύσεις, επιλύοντας διαχρονικά προβλήματα με θεσμικούς παίκτες της αγοράς, όπως ενδεικτικά με την CVC, την LAMDA DEVELOPMENT στο κομμάτι του Ελληνικού, με τον Όμιλο Τσάκου για το Ξενία Χίου, τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την ALPHA BANK στο λιμάνι του Αστακού, με την MOTOR OIL, την ΒΙΟΧΑΛΚΟ και άλλους, λειτουργώντας ως ένας θεσμικός παίκτης στην αγορά του Real Estate και ως καταλύτης για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.
«Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ως τους κατάλληλους διαχειριστές, αλλά ως μία γέφυρα με την αγορά» πρόσθεσε ο κ. Βλαστός, αναφερόμενος στις Επιχειρηματικές Μονάδες που λειτουργεί η ΕΤΑΔ, σημειώνοντας ότι η Εταιρεία, ενώ για πολλά χρόνια «έτρεχε» ζημιογόνες Επιχειρηματικές Μονάδες, πλέον επενδύει σημαντικά και αναβαθμίζει τα ακίνητα της, καθιστώντας τα οικονομικά βιώσιμα, όπως στο Αχίλλειο Κέρκυρας, στα Σπήλαια Διρού, στην Ακτή Βουλιαγμένης, όπου σε διαγωνισμό έχει βγει η ιστορική Ωκεανίδα μετά από μακροχρόνια καταπάτηση, αλλά και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπου η ΕΤΑΔ τη φετινή χρονιά πέτυχε έσοδα-ρεκόρ, με θετική πορεία για πρώτη φορά από το 1978.
Ως προς τις εξελίξεις στην αγορά του real estate ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι «ως χώρα θα δεχτούμε μεγάλη πίεση στο κομμάτι των κατοικιών και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ανάπτυξη που θα ακολουθηθεί, ώστε να μην κάνουμε τα λάθη μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα συμβάλει στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και της νέας γενιάς.
Ως προς τους εμπορικούς χώρους η πίεση στα μικρά καταστήματα θα συνεχιστεί, καθώς η τάση του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι να συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά να μην ξεπεράσει το 30%, ενώ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ως προς τα logistics ο κ. Βλαστός παρατήρησε ότι σημειώνεται στροφή και σε μικρότερους και ευέλικτους χώρους των 500-2.000 τ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέραν των άνω των 10.000τμ, με τη συμβολή των μέσων σταθερής τροχιάς να αποκτά κρίσιμη σημασία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Θριάσιο και ο Ασπρόπυργος.
Αναφορικά με τους γραφειακούς χώρους στάθηκε στο αυξανόμενο κόστος στον κατασκευαστικό κλάδο και στην έλλειψη κατοικιών, ενώ εξήρε τη σημαντική πρωτοβουλία δημιουργίας του Κυβερνητικού Πάρκου στη ΠΥΡΚΑΛ, μία επιλογή που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση πόρων για το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία, ωστόσο, πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, ώστε να ωφεληθεί η Αθήνα τα μέγιστα από την αποδέσμευση τόσων ακινήτων στο κέντρο της πόλης.
Τέλος, ως προς τα ξενοδοχεία σημείωσε ότι παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, ενώ η μετάβαση από τα «μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία» στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές γίνεται με αργούς ρυθμούς.